Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tā ir īpaša svētība

Maija Kovaļevska Rīgā gatavojas kļūt par Plasido Domingo meituLatviešu operzvaigzne Maija Kovaļevska, kura pērnvasar saslima un nevarēja uzmirdzēt Siguldas Opermūzikas svētku Traviatas iestudējumā Ievas Kundziņas speciāli viņai darinātajos skaistajos tērpos, šonedēļ dzimtenē debitēs citas Džuzepes Verdi operas galvenajā sieviešu lomā.

_Simona Bokanegras _koncertiestudējumā Lielajā ģildē, kuru producē Opermūzikas svētku rīkotājs Dainis Kalns, Maija atveidos Amēlijas lomu, kurā viņa 17.februārī iejutīsies Vīnes Valsts operā. Vīnē viņai tā būs pirmā satikšanās uz vienas skatuves ar operas superzvaigzni Plasido Domingo – viņš dziedās titullomu. Operas gaitā izrādās, ka Amēlija īstenībā ir Marija, Simona Bokanegras meita.  

Četrās gaidāmajās izrādēs Vīnē (17., 21., 24. un 28. februārī) solistu ansambli krāšņos arī itāļu bass Mikēle Pertuzi un tenors Roberto de Biasio. Savukārt Rīgā galvenajās lomās līdzās Maijai dzirdēsim izcilo itāļu baritonu Vitorio Vitelli, kurš, tāpat kā Maija, ir uzvarējis prestižajā Plasido Domingo rīkotajā konkursā Operalia un pērnvasar Traviatā Siguldā bija redzams Žorža  Žermona lomā. Simona Bokanegras koncertiestudējumā, kuru diriģēs Aleksandrs Viļumanis, Maijas mīļoto patricieti Gabrielu Adorno atveidos Maskavas Lielā teātra tenors gruzīnu dziedātājs Badri Maisuradze. Piedalīsies arī Latvijas Nacionālās operas solisti Jānis Apeinis, Krišjānis Norvelis, Rihards Mačanovskis, Rīgas kamerkoris Ave sol un festivāla orķestris.

Verdi opera Simons Bokanegra līdz šim Rīgā nav bijusi iestudēta. Tās dramatisko kaislību pamatā ir vīru cīņa par varu XV gadsimta Dženovā, jaunu cilvēku cīņa par savu mīlestību un saviļņojoša tēva un meitas satikšanās pēc divdesmit neziņas gadiem. Stāstā, kas pilns negaidītu pavērsienu, ir gan naids, politiskās intrigas, karš un liktenīgs indes kauss, gan mīlestība un piedošana.

Ģenerālmēģinājums mājās

"Atzīšos, ka Simona Bokanegras koncertuzvedums Rīgā būs kā liels ģenerālmēģinājums manai debijai Vīnē šajā lomā. Tā būs vienreizēja iespēja Latvijas publikai dzirdēt un redzēt brīnišķīgo Verdi operu, kura Latvijā līdz šim nekad nav bijusi uzvesta," Maija Kovaļevska priecājas, ka Simons Bokanegra Latvijā izskanēs tieši Verdi 200. jubilejas gadā ar lieliskiem dziedātājiem no dažādām valstīm. "Pateicos maestro Aleksandram Viļumanim, ka viņš piekrita diriģēt šo koncertuzvedumu Lielajā ģildē, un, protams, Dainim Kalnam, kurš, kā vienmēr, ir pratis visu lieliski noorganizēt."

Brīdi, kad šīs operas izrādē Vīnes Valsts operā dziedātāja tiksies uz skatuves ar Plasido Domingo, viņa gaida ar sevišķu prieku. Tas būs kas īpašs, jo līdz šim latviešu operdziedātājas sadarbība bijusi ar Plasido Domingo pie diriģenta pults trijos ASV opernamos – Bohēmā Losandželosas operā un Turandotā Vašingtonas operā.
Kā zināms, pasaulslavenais tenors operā Simons Bokanegra dzied baritona partiju. Kopš pirmizrādes 2009. gada rudenī Berlīnes Valsts operā 72 gadus vecais dziedātājs ar to apceļojis visus pasaules vadošos opernamus, vienlaikus turpinot dziedāt tenora lomas. To, cik izcili viņam tas izdodas, ar kino starpniecību jau varējuši novērtēt arī operas cienītāji Latvijā. "Neviens nezina, kad būs pēdējā Domingo izrāde kā dziedātājam. Nesen BBC intervijā viņš teica, ka tad, kad pats būs tam gatavs, pēc kādas izrādes vai koncerta viņš vienkārši iznāks publikas priekšā un pateiks: "Dāmas un kungi, šī bija mana pēdējā uzstāšanās"," Maija Kovaļevska stāsta cieņpilnā apbrīnā.

Prieks par labi padarīto darbu

15.janvārī Rīgas kinoteātrī Splendid Palace bija iespēja vērot Maiju Kovaļevsku Džakomo Pučīni operas Bohēma iestudējumā Londonas Karaliskajā operā. Maija Kovaļevska tik dabiski un patiesi pārī ar jauno ukraiņu tenoru Dmitro Popovu atveidoja uz nāvi slimās puķu izšuvējas Mimī un dzejnieka Rūdolfa traģisko mīlas stāstu, kas burtiski iepūta jaunu dzīvību 38 gadus vecajā Džona Kopleja iestudējumā. Mimī ir Maijas zelta loma. Pirms sešiem gadiem pēkšņi ielecot Ņujorkas Metropolitēna operas Bohēmas izrādē, kuru diriģēja Plasido Domingo, sākās viņas lielā pasaules karjera.

Maija Kovaļevska šosezon paspējusi iejusties arī Grāfienes lomā Mocarta operas Figaro kāzas iestudējumā Hamburgas operā, gan šo pašu lomu atveidot septiņās izrādēs Ņujorkas Metropolitēna operā. Savukārt Vīnē viņu šopavasar gaida divas debijas: 8. maijā Maija tur pirmo reizi mūžā dziedās ilgi loloto Violetas lomu Traviatā.  
"Tas bija brīnišķīgs iestudējums, un vēl tagad spilgtā atmiņā skaistais pavadītais laiks uz skatuves deviņās izrādēs un mēģinājumos kopā ar kolēģiem, izcilo režisoru Džonu Kopleju un diriģentu Marku Elderu," par Bohēmu Londonā saka Maija. "Šī man bija otrā opera, kuru translēja kinoteātros visā pasaulē. Pirmā savulaik bija Karmena, kas Londonas Karaliskajā operā tika filmēta trīsdimensiju formātā," piebilst Maija Kovaļevska. Dziedātāja jau pieradusi pie kinokameru visu redzošās acs un XXI gadsimta tehnoloģijām operā. Viņa uzskata: «Ir ļoti jauki, ka jauni cilvēki nāk uz šīm pārraidēm un tādā veidā iepazīst un iemīl operu. Šoreiz Londonā mums bija triju nedēļu ilgs mēģinājumu periods, kurā bija iespēja lieliski izstrādāt lomu aktieriski tieši šim iestudējumam ar pašu režisoru un sastrādāties ar kolēģiem. Patiess gandarījums par labi padarīto darbu," Maija Kovaļevska ar sajūsmu stāsta par darbu Londonā, kas rezultējās ar deviņām izrādēm un neseno starptautisko pārraidi. Skatītāji to ir novērtējuši. Tas bija redzams arī kinopārraides noslēgumā lasāmajās atsauksmēs – "Maija Kovaļevska ir visvaldzinošākā Mimī pēdējos gados," rakstīja kāds tvitera lietotājs.

Grāfienes piedzīvojumi Ņujorkā

"Šī sezona man sākās Hamburgas Valsts operā – Mocarta operā Figaro kāzas ar lielisko diriģentu Stefanu Soltesu. Prieks bija atkal satikties ar lietuviešu soprānu Katerinu Tretjakovu, kura tēloja Suzannu, – mēs ar viņu kopā piedalījāmies Jāzepa Vītola vokālistu konkursā Rīgā 2004. gadā. Vītola konkurss ir mūsu kultūras bagātība, kas jāsaglabā. Jaunajiem vokālistiem tā ir lieliska iespēja sākt karjeru un parādīties publikai. Tieši pēc šī konkursa es pati sāku savu karjeru, uzreiz pēc tam uzvarēju vēl divos konkursos – Rikardo Dzandonai konkursā Itālijā 2005. gadā un Plasido Domingo rīkotajā konkursā Operalia Valensijā 2006. gadā," Maija atceras.

Uzreiz pēc uzvaras Operalia viņa debitēja Ņujorkas Metropolitēna operā Mimī lomā ar Domingo pie diriģenta pults un Rolando Viljasonu Rūdolfa lomā. "Patiess prieks, ka tieši šosezon es atkal sadarbojos ar šiem diviem izcilajiem māksliniekiem. Ar Rolando tikko decembrī Londonā nodziedājām kopā trīs Bohēmas izrādes."

Pērnruden, kārtējo reizi ierodoties ASV – šoreiz, lai Grāfienes lomā iekļautos Mocarta Figaro kāzu ansamblī Metropolitēna operā –, Maiju pārsteidza dabas stihija – viesuļvētra Sendija. "Es biju nobijusies, tāpat kā visi cilvēki man apkārt. Ņujorka vairs nebija kā Ņujorka, kas vienmēr ir enerģētiska un dzīva. Likās, ka viss ir apstājies. Zinu cilvēkus, kuriem nebija elektrības un siltuma un pa nakti glāzē bija sasalis ūdens. Es pati atrados 18. stāvā un negāju ārā, jo māju stipri šūpoja vētra, sajūta bija, kā atrodoties kuģī vētras laikā. Man laimējās, jo tika atcelta tikai viena izrāde, visas pārējās notika un bija ļoti labi apmeklētas," dziedātāja stāsta par piedzīvoto Ņujorkā.

"Īpaši skaisti Figaro kāzās bija kostīmi, kas tika veidoti speciāli Renē Flemingai, kura savulaik bija pirmā Grāfiene šajā iestudējumā," priecājas Maija Kovaļevska, kura Metropolitēna operā redzēta jau piecās dažādās lomās: Mikaēla, Liu, Mimī, Eiridike un Grāfiene. "Grāfienes lomā esmu uzaicināta dziedāt šovasar Buenosairesas Teatro Colón. Tā būs mana pirmā uzstāšanās Dienvidamerikā. Esmu laimīga, ka varu būt uz skatuves un dziedāt. Tā ir īpaša svētība."

Simons Bokanegra

Džuzepes Verdi operas koncertuzvedums Lielajā ģildē 1.II plkst. 19

Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 20–45

«Īpaši skaisti Figaro kāzās bija kostīmi, kas tika veidoti speciāli Renē Flemingai, kura savulaik bija pirmā Grāfiene šajā iestudējumā,» neseno uzstāšanos Metropolitēna operā atceras Maija Kovaļevska. Publicitātes foto

Maija Kovaļevska kopā ar Rolando Viljasonu operā Bohēma Londonas Karaliskajā operā. Publicitātes foto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja