Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Violetais sniegs iedveš bailes. Apokalipses ainas un mīlas spēles Berlīnes Valsts operā

Berlīnes Valsts opera Unter den Linden tiešsaistē aicina noskatīties savus labākos iestudējumus, kas tapuši divos pēdējos gadu desmitos. Katra izrāde teātra mājaslapā ir pieejama 24 stundas, sākot no plkst. 13 (pēc Latvijas laika)

Ceturtdien, 16. aprīlī, varēsiet novērtēt visjaunāko uzvedumu – eleganto un smeldzīgo Riharda Štrausa komēdiju par laika plūdumu un mīlas spēlēm Rožu kavalieris. Maestro Zubina Metas un režisora Andrē Hellera veidotā pirmizrāde notika 9. februārī. Iestudējumā ir gan vēsturiskas atsauces, gan laikmetīgas alūzijas. Vīnes smalkās sabiedrības peripetijas uz skatuves izdzīvo spilgti solisti – soprāns Kamilla Nīlunda (feldmaršaliene), mecosoprāns Mišela Lozjē (Oktaviāns), soprāns Nadīne Sjera (Sofija) un bass Ginters Groisbeks (barons Okss).  

Vairāk par Rožu kavaliera jauniestudējumu lasiet šeit.

Piektdien, 17. aprīlī, būs skatāma mūsdienu šveiciešu komponista Beāta Furrera jaunākā opera Violetais sniegs, kas tapusi pēc Berlīnes Valsts operas pasūtījuma. Diriģenta Matiasa Pinčera un režisora Klausa Gūta iestudētā pirmizrāde notika 2019. gada sākumā. Opera skan vācu valodā. Libreta pamatā ir krievu rakstnieka Vladimira Sorokina oriģinālstāsts, kuru operas vajadzībām pārstrādājis austriešu rakstnieks Hendls Klauss. 

Šis darbs pierāda, ka mākslinieki spēj paredzēt nākotni. Violetais sniegs ir mistērija, kas uzbur apokalipses ainu. Tas ir stāsts par neizskaidrojamām pārmaiņām, kas iedveš bailes. Pasaule ir ārkārtas stāvoklī. Laiks ir apstājies. Pieci cilvēki ir iestrēguši nepārtrauktā sniegputenī. Savu iedvesmas avotu vidū komponists Beāts Furrers min Andreja Tarkovska fantastikas filmu Solāris, Pītera Brēgela Vecākā gleznu Mednieki sniegā un Lukrēcija filosofisko poēmu Par lietu dabu.

Opera Violetais sniegs ir muzikāli un teatrāli izaicinošs, satraucošs piedzīvojums. Lomas atveido soprāni Elza Dreisī un Anna Prohaska, baritoni Ģula Orents un Georgs Nigls, basbaritons Oto Kacameiers un aktrise Martina Gedeka.

Interviju ar komponistu Beātu Furreru par šo darbu lasiet šeit

Sestdien, 18. aprīlī, kā arī 20., 22. un 24. aprīlī varēs dzirdēt Ludviga van Bēthovena klaviersonātes Daniela Barenboima izpildījumā.

Svētdien, 19. aprīlī, tiks demonstrēts 2007. gadā tapušais Žila Masnē Manonas jauniestudējums ar soprānu Annu Ņetrebko un tenoru Rolando Viljasonu galvenajās lomās. Šī ir laba iespēja dzirdēt abus māksliniekus tajā repertuārā, kuru viņi vairs neizpilda. Režisora Vinsenta Patersona (viņš ir Madonnas un Maikla Džeksona priekšnesumu un videoklipu horeogrāfs) versijā operas titulvarone iejūtas Holivudas zelta laikmeta dīvu tēlos. Pie diriģenta pults – maestro Barenboims. 

Informācija: www.staatsoper-berlin.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja