Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ziemas stāstu laiks kokļu Gaismas ceļā

Kokļu mūzikas festivāls skanēs Salaspilī, Lielvārdē un Rīgā.

Jau ceturto reizi klausītājus Adventes laikā aicina kokļu mūzikas festivāls Gaismas ceļā, kas pulcēs 350 koklētāju no dažādiem Latvijas novadiem. Klausītāji varēs baudīt latviešu komponistu mūziku koklēm, tostarp desmit pirmatskaņojumus, kas radīti īpaši šim festivālam. Šoreiz koncerti notiks Salaspilī (novada kultūras namā Rīgava 26. novembrī plkst. 17), Lielvārdē (kultūras namā 27. novembrī plkst. 17.) un Rīgā (koncertzālē Lielā ģilde 4. decembrī plkst. 19).

"Šīgada festivāla tēma ir Laiks – tēma, kas šobrīd visiem ir ļoti aktuāla. Vai nu laika par maz, vai par daudz, vai neatliek laika vienam priekš otra. Un vai ir laiks domāt? Tā kā festivālā piedalās gan bērni, gan jaunieši un pieredzējuši koklētāji, katram laiks pavērsts viņam tuvākā virzienā. Bērniem – laiks ziemas priekiem, bet lielie var domāt filozofiskākā kontekstā: mūsu attiecību, tagadnes un nākotnes kontekstā," stāsta festivāla mākslinieciskā vadītāja Ieva Mežgaile.

Laiks ziemas stāstiem, ziemas burvībai, ziemas priekiem, blēņām, nosalušiem pirkstiem un degungaliem. Šos ziemas stāstus jaunākie koklētāji izspēlēs koncertā kultūras namā Lielvārde, kur tiksies 270 koklētāju no Aizkraukles, Alojas, dažiem, Babītes, Baložiem, Daugavpils, Jūrmalas, Ķekavas, Kolkas, Lielvārdes, Limbažiem, Madonas, Mārupes, Rīgas, Salaspils, Saulkrastiem, Špoģiem, Valkas, Vecumniekiem un Zvejniekciema. Salaspils koncertā muzicēs pieredzējušākie – kopskaitā 80 koklētāju no Babītes, Baldones, Cēsīm, Grobiņas, Jūrmalas, Ķekavas, Rīgas, Tukuma un Valmieras. Jau novadu koncertos līdzās ansambļu individuālajiem priekšnesumiem izskanēs daļa no festivāla pirmatskaņojumiem.

Savukārt festivāla noslēguma koncertā Rīgā ar Valdi Butānu pie diriģenta pults muzicēs visi 350 festivāla dalībnieki un kopansambļa izpildījumā būs dzirdami visi desmit jaundarbi. To autori ir Juta Bērziņa, Dace Bleikša, Latvīte Cirse, Edgars Lipors, Madara Bembere, Laura Jēkabsone, kā arī Jēkabs Nīmanis un Jēkabs Jančevskis, kuri katrs uzrakstījuši pat divus skaņdarbus. J. Jančevska Message of the Strength tapis tādam sastāvam, kāds kokļu mūzikas vēsturē vēl nav bijis, – ar soprāna solo, elektrisko ģitāru un sitaminstrumentiem.

"Tā aizrāvāmies ar jaundarbu pasūtīšanu, ka visu kopansambļu repertuāru Lielajā ģildē piepilda tikai un vienīgi jaundarbi līdz ar pašu autoru pārdomām par laiku. Tā ir mūsu milzu vērtība – tas jaunākais un svaigākais. Gribam, lai komponisti raksta koklēm, un šoreiz gājām uz pilnu banku. Ir liels prieks, ka esam šo ražu izdevuši divos nošu krājumos Ziemas stāsti," Ieva Mežgaile priecājas, ka nekas neaizies zudībā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja