Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zooveikala hiti Liepājas smiltīs

Lieliskais britu duets Pet Shop Boys – galvenais iemesls doties uz festivālu Summer Sound Liepājā

Festivālā Summer Sound Liepājā līdzās pašmāju māksliniekiem Donam un Gacho, kas spēj pulcēt vislielākos līdzjutēju pulkus, uzstāsies duets Pet Shop Boys. No vienas puses, šķiet, ka šie mākslinieki, būdami elektropopa veterāni, kas muzicē jau trīsdesmit trešo gadu, nav šī uz jauniešu auditoriju orientētā pludmales festivāla tipiskākie dalībnieki. Noteikti viņu dēļ uz Summer Sound šogad pirmo reizi dosies cilvēki brieduma gados, atceroties savās jaunības dienās līdzi dungotos dueta oriģinālgabalus West End Girls vai It’s a Sin, viņu manierē interpretēto Elvisa Preslija hitu Always on My Mind un Village People dziesmu Go West. Šīs kompozīcijas popularitāti mūsu pusē krietni vairoja Roberta Gobziņa latviešu versija Dod ēst. Vēl jau arī mūsu tautas mīlestībai pret U2 daiļradi ir bijusi zināma loma – viens no Pet Shop Boys hitiem 90. gados bija īru kvarteta gabals Where the Streets Have No Name.

Vecs kā jauns

Tomēr angļu duets tur roku uz pulsa, regulāri izdodot remiksu albumus Disco ar savu veco dziesmu arvien modernizētām versijām, kas mūziķus padara lietojamus jauniešu deju klubos arī mūsdienās. Jau Pet Shop Boys pirmajam albumam Please (1986), uz kura vāciņa bija lepni uzdrukāts, ka tas ir pilnībā digitāli veidots ieraksts, kas tajos laikos bija varen progresīvi, sekoja pirmais Disco izlaidums, savukārt pēdējais – Disco 4 – ir iznācis 2007. gadā, un tajā iekļauti Pet Shop Boys remiksi The Killers, Deivida Bovija, Joko Ono, Madonnas un Rammstein dziesmām. Jādomā, drīz gaidāms nākamais Disco, kaut pārdošanas rezultātu ziņā veiksmīgāki parasti bijuši dueta albumi ar jaunu dziesmu sākotnējām versijām.

Pet Shop Boys vienmēr bijuši lakoniski savos albumu nosaukumos – tajos parasti ir bijis tikai viens vārds. Viņu dziesmas nekļūdīgi atpazīstamas neskaitāmu citu elektropopa izpildītāju vidū – Pet Shop Boys nenoliedzami ir savs rokraksts gan izmantoto tembru, gan Nīla Tenanta balss dēļ. Kad viņu dziesmas klausās lielos daudzumos, tās šķiet līdzīgas cita citai, taču garlaicīgi nekļūst, jo lipīgas melodijas, kas paliek atmiņā, viņiem izdodas ļoti labi.

Žurnālists par popzvaigzni

Par mūzikas žurnālistiem mēdz teikt, ka viņi intervē mūziķus, kritizē albumus un koncertus, mēģinot izlikties par gudriniekiem, kas labāk par mūziķiem zina, kā vajag, lai kompensētu sava talanta trūkumu, jo paši vispār ne uz ko tādu nav spējīgi. Pet Shop Boys solists Nīls Tenants pierādīja pretējo: ka viņš prot ne vien kritizēt, bet arī parādīt, kā vajag. Grupas tapšanas brīdī viņš jau bija pieredzējis žurnālists, kas guvis pieredzi gan komiksu izdevumos, gan rediģējis pavārgrāmatas, gan strādājis žurnālā Smash Hits, kura uzdevumā intervējis Marku Bolanu no T.Rex un citus slavenus mūziķus. Ar savu nākamo muzikālo partneri Krisu Lovu Nīls Tenants iepazinies elektropreču veikalā, kur abi atklājuši kopīgo interesi par deju mūziku un sākuši kopā to veidot.

Izmantojot savu komandējumu uz Ņujorku, kur Tenantam bija jāintervē The Police, viņš noorganizēja sev tikšanos ar abu Pet Shop Boys dalībnieku favorītu – Hi-NRG producentu Bobiju Orlendo, kas, noklausījies viņu ierakstu, piekritis ar abiem Londonas jauniešiem strādāt kopā. Šī tikšanās 1983. gada augustā notika tieši divus gadus pēc Nīla un Krisa iepazīšanās. Turpmāko dažu gadu laikā Orlendo vadībā tika ierakstītas vairākas dziesmas, un West End Girls uzreiz pēc izdošanas kļuva par deju klubu hitu Losandželosā un Sanfrancisko. Turpmāk viņiem viss aizgāja kā pa sviestu – hits sekoja hitam.

Intrigu krustcelēs

Pet Shop Boys vienmēr pievērsuši uzmanību ar konceptuāliem reklāmas foto un klipiem. No 1984. līdz 1991. gadam duets sadarbojās ar fotogrāfu Ēriku Votsonu. Dizainera Marka Ferova ieguldījums Pet Shop Boys tēla veidošanā līdzvērtīgs tam darbam, ko Antons Korbeins paveicis ar Depeche Mode vai Pīters Sevils ar New Order. Arī viņu muzikālie ceļi ir krustojušies – New Order solists kopā ar Nīlu Tenantu, kā arī ar kādreizējo Kraftwerk dalībnieku Karlu Bartosu 80. gadu beigās darbojušies grupā Electronic, kuras dibinātājs bija Džonijs Mārs – Moriseja partneris grupā The Smiths.

Intervijā pirms vairākiem gadiem Nīls Tenants pauda nepatiku pret Moriseju, kas acīmredzot bija saistīta ar Džonija Māra "dalīšanu", – viņš vēlāk piedalījies Pet Shop Boys dziesmu ierakstā, toties joprojām nav salabis ar Moriseju. Abi zooveikala puiši nenoliedz, ka ir geji, taču pretēji daudzu viedoklim viņi neesot pāris. Pet Shop Boys sadarbojušies ar daudziem mūziķiem, kas tiek uzskatīti par geju un biseksuāļu ikonām, – piemēram, ar Deividu Boviju viņi kopā izpildījuši dziesmu Hallo Spaceboy, ar Laizu Minelli – Losing My Mind. Nīls Tenants ir bijis Rūfusa Veinraita albuma Release the Stars producents un vairākām tā dziesmām iedziedājis fona vokālus.

Gaļā tārpi dzied

2004. gadā Londonā Pet Shop Boys pirmoreiz kopā ar Drēzdenes simfonisko orķestri atskaņoja jaunu pašu komponētu mūziku slavenajai Sergeja Eizenšteina 1925. gada mēmajai filmai Bruņukuģis Potjomkins, kas pēc tam piedzīvoja vēl vairākas brīvdabas izrādes Vācijā. Vācu komponists, aranžētājs un producents Svens Helbigs, kas ar Pet Shop Boys bija strādājis jau pie Potjomkina, kopā ar viņiem 2010. gadā Londonā veidojis baletu pēc Hansa Kristiana Andersena pasakas Visneticamākais (The Most Incredible Thing). Abi Pet Shop Boys lielformāta darbi izdoti arī albumos.

Duets jau ir bijis Latvijā, uzstājies Mežaparka estrādē un Arēnā Rīga. Koncertā Summer Sound sestdien, 12. jūlijā, angļu mūziķi, protams, izpildīs savus klasiskos hitus, visticamāk, atkal jaunās, vēl nedzirdētās versijās, taču melodijas atpazīt varēs arī 80. gadu jaunieši.

Liepājas pludmales festivālā bez Pet Shop Boys uzstāsies britu producents un mūziķis Naughty Boy, kura auditorija – lielākoties ļoti jauna paaudze – pilnā balsī dziedās līdzi "La-la-la" viņa tāda paša nosaukuma hitam, amerikāņu multimākslinieks Miki Blanko, kas spēlē gan industriālu roku, gan repu, plus vēl lērums pašmāju mūziķu: Triānas parks, Otra puse, Carnival Youth, Laika suns, Rīgas modes, Audience Killers, Willow Farm, Pikaso u. c.

Summer Sound
Liepājas pludmalē 11.–12.VII
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 28–35
www.summersound.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja