Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zvaigžņu vasara Dzintaros

Jauns fonds Baltijas muzikālās sezonas nāk klajā ar vasaras koncertsēriju.

Latvijas kultūras dzīvē sevi piesaka vēl viens nopietns spēlētājs – fonds Baltijas muzikālās sezonas. Tas dibināts pagājušā gada septembrī, lai vismaz turpmākos piecus gadus īstenotu vērienīgus kultūras un mākslas projektus, aicinot Latvijā uzstāties pasaules mēroga zvaigznes. Fondu izveidojuši domubiedri – mecenāti Guntis Rāvis, Mihails Fridmans, Pēteris Avens un Aleksandrs Gafins –, par māksliniecisko direktoru uzaicināts Andrejs Žagars.

 

Mainīs virzienu      

"Daudzi Latvijas mākslinieki plašajā pasaulē dara savu darbu, un mēs par viņiem priecājamies, bet diemžēl par maz viņus redzam Latvijā. Viens no jaunā fonda darbības stūrakmeņiem ir gādāt, lai mēs vairāk redzētu mūsu māksliniekus tieši šeit. Otrs – lai mēs šeit redzētu pasaules zvaigznes un lai pie mums brauktu cilvēki no Eiropas un pasaules klausīties šeit, it īpaši vasarā skaistajā Jūrmalā," preses konferencē stāstīja fonda Baltijas muzikālās sezonas padomes priekšsēdētājs Guntis Rāvis. Piedāvājot augstās mākslas tikšanās ar Latvijas skatītāju, domāts arī par pieejamību, gādājot gan par demokrātiskām biļešu cenām, gan sadarbību ar Latvijas Radio 3. programmu Klasika un LTV. Priecājoties, ka izdevies sarūpēt interesantu un piesātinātu astoņu koncertu sēriju šā gada vasarai Dzintaru koncertzālē, Aleksandrs Gafins atklāj, ka jau tiek domāts par piedāvājumu nākamajiem gadiem. Tas, ka uz Latviju brauks visinteresantākie mākslinieki no visas pasaules, aktivizēs arī kultūrtūrismu uz Rīgu un Jūrmalu. "Sāksim 3. jūnijā un beigsim 3. septembrī, bet ietversim arī citus gadalaikus. Vasarā orientējamies arī uz viesiem, kas apmeklē Latviju. Ziemā, rudens sezonā vairāk orientēsimies uz vietējo skatītāju, bet ceram arī uz kultūras cienītājiem no tuvākajām valstīm," norāda Andrejs Žagars. Viņaprāt, "ja mūsu izcilie mākslinieki trīsreiz gadā parādās Ņujorkas Metropolitēna operā, Parīzes operā, Koventgārdenā vai Bādenbādenē, viņiem vismaz vienreiz jāparādās arī Latvijā". Viņš cer, ka skatītāji, kuri maksā bargu naudu par mūsu mākslinieku uzstāšanos Vīnē, Parīzē vai Ņujorkā, labprāt brauks viņus klausīties pie mums. Arī producentu kompānijas ART Forte vadītāja Jūlija Ločmele vēlas, lai tūristi šurp dotos ne tikai apskatīties Rīgu un Jūrmalu, bet arī uz mūsu kultūras notikumiem – līdzīgi kā uz Zalcburgas, Lucernas vai Aviņonas festivālu. 

 

Muti, Garanča, Opolais

Pirmo Baltijas mūzikas sezonu 3. jūnijā Dzintaru koncertzālē sāks izcilais itāļu maestro Rikardo Muti ar savu lolojumu – Luidži Kerubīni jauniešu orķestri, kurā viņš ir apvienojis talantīgākos jaunos mūziķus. Ar divām atšķirīgām koncertprogrammām 1. un 2. jūlijā viesosies publikas iemīļotais Krievijas pianists Deniss Macujevs. Viņš solījis kopā ar orķestri spēlēt Pētera Čaikovska klavierkoncertu un kādu no Džordža Gēršvina darbiem, otrs vakars būs džeza koncerts. Sadarbībā ar producentu kompānijas ART Forte vadītāju Jūliju Ločmeli 11. jūlijā Dzintaru koncertzālē uzstāsies mūsu izcilais mecosoprāns Elīna Garanča kopā ar Krievijas zvaigzni soprānu Hiblu Gerzmavu, bet pie festivāla orķestra diriģenta pults būs Karels Marks Šišons, kurš bijis arī mūsu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents. 

Ar īpašu prieku A. Žagars stāsta par sarūpēto iespēju 16. jūlijā pirmoreiz Latvijā iepazīt divus izcilus belkanto dziedātājus. Amerikāņu tenors Lorenss Braunlijs, kurš iekarojis belkanto repertuāra cienītāju sirdi ar izcilu balsi un muzikalitāti, uzstāsies kopā ar soprānu Sāru Kobarnu. Savukārt 5. augustā atkal tiksimies ar mūsu zvaigzni soprānu Kristīni Opolais. Šoreiz viņai piebiedrosies Pāvels Černohs, kuru daudzi atceras no spilgtām uzstāšanās reizēm Latvijas Nacionālajā operā un Lielajā ģildē. Čehu tenors veiksmīgi iekaro pasaules skatuvi, uzstājas Parīzes un citos lielajos opernamos. Latvijas publikai jau pazīstamā itāļu diriģenta Sesto Kvatrīni vadībā muzicēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Arī pasaulslavenais vijolnieks Džošua Bells savu atkalatgriešanos Latvijā 18. augustā svinēs kopā ar LNSO. Šīs vasaras muzikālo sezonu sēriju vainagos džeza trompetista Krisa Boti koncerts.

Nākamgada nodomos ir paplašināt žanru robežas, lai piedāvātu laikmetīgo deju, teātri un kādu operas iestudējumu. Latvijas simtgadē kā viens no centrālajiem notikumiem plānota muzikāla diena Rundālē – triju notikumu sērija vienā sestdienā uz speciāli uzbūvētas skatuves Rundāles pils pagalmā, ko vainagos nakts koncerts.

Top komentāri

:)))
:
Žagars izgāza savu fondu, nu ķeras pie nākamā? Vai kokaīna cenas neaug sytraujāk?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja