Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Eds Šīrans Rīgā nerausta nostalģijas stīgas

"Vai jūs mīlat Stīviju Vonderu?" jautāja Eds Šīrans 16. februārī _Arēnā Rīga _notikušajā koncertā. Vairāku tūkstošu meiteņu reakcija - histērisks sajūsmas spiedziens - varēja likt Edam noticēt, ka viņa dievinātais un šovā bieži citētais Stīvijs Vonders patiešām ir populārākais ārzemju mūziķis Latvijā.

Pašlaik Eds Šīrans ir viens no veiksmīgākajiem dziedātājiem pasaulē, kurš pārvietojas ar komētas ātrumu. Pirms nedēļas viņš bija uzmanības centrā Grammy pasniegšanas ceremonijā Losandželosā, kur grozījās vissmalkākajās aprindās - ceremonijas laikā Edu savā grimētavā uzņēma Pols Makartnijs, Kanje Vests un Riana. Eds uzstājās uz Grammy skatuves gan ar Džefu Linnu un Electric Light Orchestra, gan ar pianistu Hērbiju Henkoku. Viņš vakariņoja ar Bejonsē un Džeju Zī. Nākamajā dienā piedalījās Stīvijam Vonderam veltītajā zvaigžņu koncertā, kurā dziedāja kopā ar Bejonsē. Šonedēļ Eds ir ar mums, sniedz trīs koncertus Baltijas valstu galvaspilsētās.

Eda Šīrana šova formāts ir solokoncerts. Uz skatuves viņš ir viens pats ar akustisko ģitāru. Mūziķis manipulē skanējumu ar efektu pedāļu palīdzību. Viņam aiz muguras ir vairāki videoekrāni. Iedomājieties - cik veiksmīgs, pat ģeniāls biznesa projekts ir viņa turneja! Izmaksas nav mežonīgas, ieņēmumi - milzīgi. Nav jāmaksā ne grupai, ne dejotājiem.

Kādreiz Eds, kuram vakar apritēja 24 gadi, spēlēja klubiņos un krogos. Tagad - tikai lielākajās sporta arēnās un stadionos visā pasaulē. Biļetes visur ir pārdotas; pirms vai pēc koncerta viņu alkst satikt ne tikai pārlaimīgas fanes, kuras šo iespēju ieguvušas konkursā, bet arī tādas dievības kā Deivids Bekhems.

Mūsdienu popkultūrā šis rudais angļu jaunietis iemieso alternatīvu visām uzbāzīgajām, mākslīgajām zvaigznēm un viņu kičīgajiem karnevāla tipa šoviem (tāda noteikti būs Keitijas Perijas koncertizrāde Arēnā Rīga 15. martā - mēs to nelaidīsim garām, vai ne?). Eds Šīrans dziesminieku poētiskajā vienkāršībā un folkmūzikas intimitātē ienes hiphopa un R&B ritmiku, vērienu un laikmetīgo izteiksmīgumu.

Koncertā Rīgā varēja pārliecināties, ka Eds lieliski orientējas mūzikā, turklāt viņa priekšnesumā ir ārkārtīgi daudz intensīva darba - ģitārspēle, skaņu efektu mežģīnes, balss. Uz skatuves viņš veido dziesmu no nulles, un šo procesu nevar atstāt pašplūsmā, visu laiku jābūt nomodā.

Edu Šīranu var uzskatīt par virtuozu, taču viņa virtuozitātes saknes meklējamas kosmopolītiskajā ielu muzicēšanas kultūrā, kurā sadzīvo reps un gaudulīgas balādes. Var, protams, prātot - kāpēc citi virtuozi uzstājas gājēju pārejās, bet Eds Šīrans izklaidē desmitiem tūkstošu klausītāju vienā vakarā un vakariņo ar Bejonsē.

Viņa koncerts ir diezgan specifiska izklaide, šķiet, programmas vidū tas sāk "buksēt", taču pēc tam atkal uzņem ātrumu un sasniedz kulmināciju, kad skan populārākās dziesmas - Thinking Out Loud, The A Team, You Need Me, I Don't Need You un Sing. Šovā varēja just pasaules elpu - mēs dzirdam jauno varoni, kurš ir spēku pilnbriedā, aktuāls tieši šodien un klausītāju dvēselē nerausta nostalģijas stīgas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja