Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Izstādes Laika zīmju pieraksti recenzija. Ziemeļzemes spēka avots

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāmās izstādes Laika zīmju pieraksti stāsts ir poētisks, teiksmains un mežonīgs

Latviešiem, līdzīgi kā igauņiem, mierīgi dzīvojot savos platuma grādos un puslīdz labi sadzīvojot ar savu nacionālo vēsturi, XX gadsimta gaitā ir attīstījusies īpaša mīlestība uz franču un Ziemeļvalstu kultūru. Par to liecina ne vien tādas folklorizējušās frāzes kā "klausoties frančus, es ģībstu" vai "kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties", bet arī daudzskaitlīgie literatūras tulkojumi un mūzikas, piemēram, Bjorkas un Sigur Rós, skaņdarbu izplatība pēdējos gadu desmitos. Tāpēc liela sabiedrības daļa arvien nostalģiski gaida pasākumus, kuri sola piepildīt alkas pēc tālā, netveramā, valdzinošā, ar ko šīs kultūras mums nebeidz asociēties.

 

Ciemos pie dizaineriem

Atšķirībā no dažiem ne tik veiksmīgiem mēģinājumiem radīt laikmetīgu vīziju par ziemeļzemes īpašo pievilcību (man prātā izrāde Ceļojums uz ziemeļiem Latvijas Nacionālajā teātrī) izstāde Laika zīmju pieraksti/ The Weather Diaries nepieviļ. Tā ir pusi pasaules jau apceļojusi ekspozīcija, ko 2014. gadā 3. Ziemeļvalstu modes biennāles programmai veidojis Gēteborgā dzīvojošu mākslinieču kuratoru duets Cooper & Gorfer (jāpiebilst, ka Sāra Kūpere nāk no ASV, Nina Gorfere – no Austrijas). Mākslinieces divu gadu garumā ciemojās pie modes dizaineriem Islandē, Grenlandē un Fēru salās, lai noskaidrotu, kā šo salu vide, sadzīve un tradīcijas ietekmē viņu radošo darbību.

Aplūkojot Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM ) eksponētās lielformāta fotogrāfijas un tērpu instalācijas, kā arī lasot salu mākslinieku izteikumus, nākas pārliecināties, ka daba un senatnīgās tradīcijas ne tikai ietekmē šo desmit izstādē iekļauto modes dizaineru radošumu, bet ir arī galvenais viņu iedvesmas un spēka avots. Stāsts, ko ar inscenētu fotogrāfiju un tekstilinstalāciju palīdzību izstāsta Sāra Kūpere un Nina Gorfere, ir bezgala poētisks, reizē teiksmains un mežonīgs.

 

Siļķu svārki

Fotogrāfijas labi iederas jau stabilajos priekšstatos par skandināvu foto īpatnību – pasakaini mītisko raksturu, identitātes meklēšanu, rokoties katram savos sapņos un uzburot to vīzijas izteiksmīgos attēlos. Tajās ir atrasti vairāki oriģināli, prātā ilgi paliekoši tēli, kuru vidū īpaši gribētu izcelt meiteni ar siļķu svārkiem no fotogrāfijas Jūra Enas rokās – Grenlandes mākslinieces Bibi Kemnicas modeli – un Kirstenu uz melna fona - Fēru salu dizaineres Barbaras i Gongini modeli, sirmu sievu melnos tīmekļos un melni notrieptām rokām. Ne mazāk spēcīgu noskaņu rada Islandes modes mākslinieka Gudmundura Jērundsona harismātiskie tēli, kuri apspēlē klasiskās drēbniecības, vīriešu uzvalku saikni ar tradicionālām darba dienas gaitām Islandes lauku ainavā.

Savukārt instalācijas veidā eksponētie tērpi neizbēgami pamodina skatītāju taktilo uztveri. Pērlīšu kleitas un cepures, roņādas kapučjakas, balles kleitas kā nekārstas vilnas gubas un kokvilnas kankari – salu mode jauc kopā seno un moderno, nomadisko un urbāno, it kā ticot, ka var radīt pārlaicīgus tērpus. Ekspozīcijā konkurē – un tas nav slikti – divi centri: viens ir telpas dabiski noteikts, proti, bijušās Sv. Jura baznīcas apsīdā izkārtotā milzīgā kleita, kurā var ieiet un justies kā tilla zvaigznīšu salūtā vai sniegputenī – islandietes Steinunas Sigurdardotiras tikpat efektīgais, cik smalki niansētais objekts. Otrs centrs atrodas tādā kā ekspozīcijas vēderā – tumšā, speciāli konstruētā kabatā telpas vidū, kur, pagriežot muguru islandiešu modes zīmola JOR iespaidīgajai instalācijai, var noskatīties skatītāja laiku taupošu, tomēr gana izsmeļošu filmu ar izstādē iekļauto mākslinieku video intervijām autentiskā vidē.

Kaut arī izstādi Laika zīmju pieraksti pēc vajadzības var traktēt kā modes dizaina parādi, kurā cildinošā un intriģējošā gaismā parādīta desmit pasaules atzinību jau guvušu modes mākslinieku karjera, es to drīzāk uztveru kā savdabīgu modes socioloģijas demonstrējumu. Derīgi ir aizdomāties: kāpēc mēs izvēlamies valkāt vienas un tās pašas bikses vai svārkus, kaut arī skapis ir pilns ar citām drēbēm? Izstāde apliecina, ka apģērbam ir dziļa saikne ar cilvēka būtību, viņa gaumi lielā mērā veido bērnībā apkārt redzētais, sajustais un iemīļotais. Salu mākslinieku gadījumā vissvarīgākās ir ļaužu attiecības ar vareno dabu.

 

Izstāde

Laika zīmju pieraksti

DMDM līdz 31. martam

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja