Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

100% laikmetīgais cirks

Festivāls Re Rīga! izsludina programmu un sāk pārdot biļetes.

Sen nekas sabiedrību tā nebija sarīdījis savā starpā kā jautājums – būt vai nebūt dzīvniekiem mūsdienu cirkū? Lai arī šķiet, ka jaunā cirka izpratnes veicināšanā ir gana mērķtiecīgi strādāts – Latvijas Jaunā teātra institūts kopš 2001. gada savā festivālā Homo Novus ir atvedis viesizrādes, kas skatītājiem pārsteigumā un sajūsmā lika aizrauties elpai, cik valdzinošs – gudrs, poētisks, asprātīgs un maģisks var būt cirks bez dzīvniekiem, acīmredzot jaunā cirka filozofijas un estētikas skaidrošana jāturpina pacietīgi un uzskatāmi.

Vislabāk to, protams, darīt, rādot spilgtus žanra paraugus. Lielisku iespēju augustā sagādās festivāls Re Rīga!, rādot 100% laikmetīgā cirka izrādes visā savā daudzveidībā.

Psiholoģiska drāma, kurā, iedvesmojoties no XIX gadsimta burvju mākslinieku radītajām vīzijām, mijas sapņi un ilūzija, akrobātika, kas aicina skatītāju sekot patiesības meklējumiem, neganta mānīšanās, kas uzjautrina, priekšnesumi telpās un pilsētvidē, izrādes pieaugušajiem un izrādes ģimenēm – tas viss šogad būs redzams starptautiskajā laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā Re Rīga!. Festivāls notiks no 23. līdz 25. augustam ar ieskaņas izrādēm Piena svētkos un Rīgas pilsētas svētkos.

"Festivāls Re Rīga! notiks jau piekto gadu, taču šķiet, ka tieši šogad visvairāk cilvēkiem ir nepieciešama atbilde uz jautājumu, kas tad ir tas laikmetīgais cirks," saka Re Rīga! festivāla mākslinieciskais direktors Mārtiņš Ķibers.

Festivāla programmas atlases komanda šogad, izvēloties repertuāru, īpašu uzmanību veltījusi māksliniekiem no Zviedrijas un Somijas. Šajās valstīs laikmetīgais cirks pēdējā desmitgadē piedzīvojis strauju uzplaukumu, savā attīstībā apliecinot, ka tā ir sarežģīta māksla, taču vienlaikus tā ir ļoti atvērta – cirka izrādes, meistarklases un izglītojošas nodarbības šeit apmeklē visdažādākā auditorija.

Par Somijas skatuves mākslas uzplaukumu varēs pārliecināties trupas WHS izrādē Départ/Aizbraukšana. Stāstā par diviem cilvēkiem, pāri, kur atsvešinājušies viens no otra, jaunā maģija apvienota ar teātri, deju, vizuālo mākslu un unikālu kostīmu mākslinieka darbu. WHS ir vizuālā teātra un laikmetīgā cirka trupa, ko dibinājuši iluzionists un instalāciju mākslinieks Kalle Nio, žonglieris Ville Valo un kostīmu māksliniece Anne Jāmsā. Šīs trupas veidotās izrādes ir bijušas ļoti nozīmīgs laikmetīgā cirka popularitātes faktors Somijā pēdējos gados.

Izrādē 100% circus, ko uz Rīgu vedīs franču mākslinieks Žiljēns Ožē un dāņu mākslinieks Mikels Hobics, būs neganta mānīšanās un gaisa akrobātikas triki, karājoties matu bizē, balansēšana uz viena pirksta, triki uz ķīniešu kārts, muzikāls priekšnesums, atskaņots uz alumīnija caurules, un vēl citi Montī Paitona cienīgi izgājieni. To, ka laikmetīgais cirks var palīdzēt uzdot pavisam nopietnus jautājumus un arī meklēt atbildes uz tiem, varēs redzēt ekstravagantās, šobrīd vienas no pasaulē pazīstamākajām – ASV trupas Ricochet izrādē Smoke and Mirrors, kas piedāvā novērtēt poētisku akrobātiku un bezkompromisa patiesības meklējumus. Šogad pirmo reizi festivāla Re Rīga! telpu izrādes notiks koncertzālē Palladium, kas, izbūvējot papildu tribīnes, tiks īpaši piemērota, lai skatītājs pēc iespējas tuvāk varētu vērot un personiskāk novērtēt laikmetīgo cirku un tā pamatelementus akrobātiku, teātri un mūziku.

Biļetes: bilesuserviss.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja