Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Atgadījums ar Hloju

Valmieras teātra izrāde ar labajiem bērniem par sociālajiem tīkliem.

Jūs atceraties to laiku, kad telefons bija tikai telefons? – 9. un 10. oktobrī Mūzikas namā Daile būs skatāma Valmieras teātra izrāde jauniešiem ar nosaukumu Labie bērni, kas atklāti un skarbi parāda sociālo tīklu nozīmi jauniešu ikdienā. Sākotnēji šis iestudējums ir tapis kā Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarbs, kuru ir veidojis režisors Reinis Suhanovs.

Viņš ir vēlējies pievērsties tēmai par to, kā veidojas attiecības starp skolēniem šajā jaunajā realitātē ar sociālajiem tikliem un digitālajām tehnoloģijām, ar kurām dzīve tiek iemūžināta un atrādīta. "Tā ir pavisam cita paaudze," akcentē režisors, kurš pats ļoti labi atceras to laiku, kad telefons bija tikai telefons, – viņš ir mācījies vidusskolas pēdējā klasē, kad parādījušies pirmie mobilie aparāti.

Šim iestudējumam Reinis Suhanovs ir izvēlējies Amerikas Savienotajās Valstīs dzīvojošās japāņu izcelsmes dramaturģes Naomi Iidzukas lugu Labie bērni (Good Kids, 2014). "Domājot par šo tēmu un meklējot piemērotu materiālu, es atradu šo darbu kādā grāmatu veikalā Ņujorkā," atceras režisors, kuru ir pārliecinājusi šī darba tiešā valodā.

 

Interneta hakeris

Lugas uzmanības centrā ir atgadījums ar vidusskolnieci Hloju, kas ir noticis sestdienas vakara ballītē kādā Amerikas mazpilsētā. Viņa pati neko neatceras, bet skolā visi sačukstas. Sociālajos tīklos sāk parādīties komentāri, vēlāk – foto un video. Iespējams, Hloja ir cietusi nodarījumā, ko veikuši viņas vienaudži. "Mans mazais Džonijs nemūūūūūūžam neko tādu nedarītu!"

Tā apgalvo kāda varoņa mamma, bet viss ir safotografēts, nofilmēts un negaidīti tiek publiskots. "Viņi grib, lai tas tiktu izdzēsts. Viņi grib, lai neviens par to neuzzina, bet te uzrodos es! Es, kas neļauj šīm lietām aiziet nebūtībā. Es esmu interneta hakeris, kurš neiekļaujas nevienā kompānijā un labi orientējas datoros," par savu varoni stāsta jaunais aktieris Pauls Iklāvs. Viņš ir viens no Latvijas Kultūras akadēmijas dramatiskā teātra aktieru un režisoru apvienotā kursa absolventiem (vadītāji Māra Ķimele un Elmārs Seņkovs), kurš piedalās šajā iestudējumā. Pārējās lomās: Elīna Avotiņa, Anna Nele Āboliņa, Alise Danovska, Ilva Centere, Elīna Dambe, Aminata Diarra, Madara Bore, Klinta Leja, Toms Veličko, Andris Gindra, Emīls Krūmiņš un Oskars Vīksna.

 

Bez pārmetumiem

Reinis Suhanovs vērš uzmanību uz to, ka lugas autore lieki nesarežģī šo problēmu un nekrata nevienam ar pirkstu. Viņa vienkārši parāda šo sociālo tīklu un smārtfonu paaudzes dzīvi. "Tas nav ne labi, ne slikti, ja tevi kāds nofotografē kādā kompromitējošā situācijā. Tā vienkārši ir jaunā realitāte, ar kuru tev ir jārēķinās," saka režisors.

"Strādājot ar jaunajiem aktieriem, es biju patiešām pārsteigts, ka lielākā daļa no viņiem to tā arī uztver. Viņi nepievērš tam tik lielu uzmanību kā, teiksim, es. Ja mani kāds ir nofilmējis smieklīgā pozīcijā vai kādā citā stāvoklī, es to uztveru gandrīz kā grēku, bet šie jaunie cilvēki ir pieraduši, ka viņu dzīves ārējā forma parādās publiskajā sfērā," salīdzina Reinis Suhanovs.

Galvenais uzdevums ir nodibināt attiecības ar šo jauno realitāti. "Ja tās ir pietiekami brīvas, tad kā jebkura cita lieta, pret ko tu izturies brīvi, tā tevi netraucē," paskaidro režisors. Savukārt par sava tēla veidošanu internetā viņš piebilst: "Ja tu vēlies radīt par sevi konkrētu tēlu, ir vērts pie tā strādāt arī reāli, ne tikai ar pareizajām fotogrāfijām."

 

Atšķirīgas paaudzes

"Mēs ejam roku rokā ar to. Mēs esam izauguši ar šiem sociālajiem tīkliem un ierīcēm. Mēs neesam piedzīvojuši to, ka agrāk nekā tāda nebija un tagad pēkšņi ir. Mēs zinām, ka viena lieta ir tas, kāds tu esi dzīvē, bet otra – tas, kāds tu esi sociālajos tīklos," sarunā ar laikrakstu Diena atzīst Pauls Iklāvs, kurš no jaunās sezonas ir Valmieras teātra štata aktieris.

Viņš ir ievērojis, ka, piemēram, daudzi jaunie mūziķi galvenokārt publicē foto, kurās viņi ir redzami ar mikrofonu rokā. "Es nezinu, vai tas viņus padara par labākiem vai sliktākiem mūziķiem, – tas ir noskatīts no lielajiem māksliniekiem, bet katram ir savs ceļš ejams," teic aktieris, kuru pašu instagramā var redzēt gan ar mikrofonu, gan uz skatuves, gan baseinā.

Savukārt Reini Suhanovu sociālajos tīklos nevar satikt – ne feisbukā, ne instragramā, ne tviterī. "Es domāju, ka mans raksturs liktu tur pazaudēt daudz laika, jo man patiktu tos lietot, bet, racionāli apsverot, es neredzu iespēju, kā tos lietderīgi un racionāli izmantot savā labā, kā to spēj daudzi citi," atklāj režisors, kurš pagaidām nav atradis iemeslu, lai kaut ko mainītu.

Nākamās izrādes – 6., 7. un 8. novembrī Mūzikas namā Daile. Vairāk informācijas par izrādi – interneta vietnē www.vdt.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja