Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Cilvēces attīstība atpakaļgaitā. Izrāde Mēness neredzamā puse ielūkojas nākotnē un šodienā

Par debesu spīdekli Mēnesi ir daudz folklorizējušos teicienu. Ja dzirdi "Mēness neredzamā puse", veidojas vīzija, ka tā ir tumša, neizprotama, neizdibināma, jo no Zemes redzam tikai vienu Mēness pusi. Liepājas teātra Mazajā zālē koncertzālē Lielais dzintars režisore no Lietuvas Monika Klimaite pēc igauņu dramaturga Karla Kopelmā lugas Singing Green izveidojusi iestudējumu Mēness neredzamā puse.

Luga pagājušajā gadā starptautisko lugu konkursā Sarunas par robežām, kurā piedalījās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas dramaturgi, tika atzīta par labāko.

Aktieris Sandis Pēcis, stāstot par iestudējumu, vairākkārt dziļdomīgi atkārto: "Filosofisks jautājums..." Iespējams tāpēc, ka lugas formāts nav klasisks, tajā nav dialogu, konfliktu, intrigas, bet gan monologi. "Pēc trešā pasaules kara, kas nosacīti būtu varējis būt 2030. gadā, ir pagājuši vairāki gadu desmiti. Situācija ir reāla, bet tajā pašā laikā absurda. Jautājumus neviens skaļi neuzdod, bet atbilde ir katra tēla monologs, kurā ir visa filozofija un stāsts. Galvenais varonis ir Sebastjans – vienkāršs cilvēks, kurš tikai centās iederēties sabiedrībā. Vai viņš izrādē parādīsies? Varbūt tikai pietiek, ka viņa dzīves stāstu izstāstīs pārējie varoņi," skaidro Sandis Pēcis, kurš izrādē spēlē Klausu. Izrādē piedalās arī aktieri Agnese Jēkabsone, Signe Dancīte, Viktors Ellers, Madara Viļčuka. Ar stāstu palīdzību, kas negaidīti savienojas vienā veselumā, tiek atklāti apstākļi, kas sabiedrību virza uz kara pusi, stāstot par to, kā dzīvojam, kādas ir mūsu attiecības, kas ir vērtības un kurp cilvēce dodas. Liekas, ka katram ir sava nākotnes projekcija un visiem ir svarīgi, lai pasaule kļūtu labāka, bet patiesībā kustība ir gluži pretēja – attīstāmies atpakaļgaitā, paši to neapjaušot.

Režisore Monika Klimaite lugas nosaukumu izvēlējusies, asociējot to ar grupas Pink Floyd albuma nosaukumu, kas simbolizē to, ka cilvēce tuvojas ārprātam un ka tai ļoti jācīnās, lai saglabātu prāta skaidrību. Aktualitāte nav zudusi – par to runāja pagājušā gadsimta 70. gados, bet to pašu var teikt arī par šodienu. Tās ir tēmas, kas aktuālas vienmēr, – politika, cilvēku attiecības, ekoloģija.

"Izrādes žanriskais apzīmējums – pseidodokumentāla izrāde – būs kā ielūkošanās nākotnē, taču ne vīzija, bet gan projekcija," skaidro Sandis Pēcis, piebilstot, ka saturīgāk par izrādi būs runāt pēc tās noskatīšanās, jo katrs skatītājs no redzētā paņem to, kas viņam svarīgs. "Cilvēks ir brīvs. Izrāde dos iespēju ielūkoties nākotnē, liekot mums izvērtēt tagadni. Vai mums patiks tas, ko ieraudzīsim? Jāpiedomā pie vārdiem, ko kāds no varenajiem teicis, ka viena cilvēka nāve ir traģēdija, bet simts cilvēku nāve – tā jau ir statistika," piebilst Sandis Pēcis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja