Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Festivālā "Homo Novus" - izrāde "Kauja pie..."

Festivāla Homo novus ietvaros — talantīgā Liepājas teātra izrāde Kauja pie...

Cerams, ka jaunā režisora Mārtiņa Eihes lēmums pamest Liepājas teātra mākslinieciskā vadītāja posteni un "nespēja apvienot darbu Liepājā ar dzīvi Rīgā" (Diena, 3.IX) nebūs emocionāli traumējusi Klaipēdas universitātē studējošo jauno, tieši Liepājas teātrim audzināmo aktieru komandu, ar ko Mārtiņa vadībā tapis viens no aizvadītās sezonas cerīgākajiem kopdarbiem — izrāde Kauja pie..., kuras tekstu sacerējusi akciju māksliniece Krista Burāne. Jāpiebilst, ka sākotnējā inspirācija no Poruka stāsta darba procesā stipri attālinājusies no pirmavota: izrāde notiek mūsdienu skolā (arī tiešā nozīmē — visā skolas teritorijā) un ar klasisko sižetu tai atpazīstamu paralēļu nav. Vien kopjutoņa, smeldze par to jaunību, ko paši vien manot un nemanot varam saķērnāt. Un, jā, par učukiem, kuriem rūp mācību iestādes formālā labā slava (fasāde), bet nerūp audzināmo "skaistums, kas nāk no iekšām" (tieši tā — nesaķemmētais, mulsais, reizēm brutālais, neveiklais attiecību skaistums). Jo šie jaunieši savā vētru un dziņu laikā nav eņģeļi — kas ir tikai dabiski.

Mazās kaujas skolā, kuras izcīnām viens ar otru, ar sevi, ar "pasauli, kas sazvērējusies pret mums", ar to labā un ļaunā iedīgli katrā dzīvā būtnē, kuri jau tā cīnās savā starpā — un no tā izbailes, uzspēlēts cinisms, bravūra, meli, izmisums, — viss kā pie lielajiem.

Režisora aiziešanu no teātra ir būtiski pieminēt, jo tā var izrādīties liktenīga. Vērojot Kauju pie..., šķita, noticis brīnums, — viņi ir cits citu atraduši: Eihe savus studentus, kaut arī sastaptus īsā, bet intensīvā laiksprīdī, studenti — iespējams, savu režisoru, "savu tēti", ar kuru nākotnē varētu kalnus gāzt. Jo tas gadās reti, kad redzi — jā, šai radošajai komandai ir tas, ko mēdz saukt par kopīgo asinsriti.

Un rezultāts patiešām pārsteidza — Kauja pie... neraisīja pat lielu diskusiju, kad Spēlmaņu nakts žūrijai nācās saukt pretendentus uz sezonas labāko jaunatnei domāto izrāžu balvu, — izrāde akcija ir svaigs, spēcīgs talantīga kolektīvas četrotnes (aktieri + režija + libreta autore + ļoti "inčīgu" kostīmu māksliniece Kristīne Vītola) pieteikums, netraucēja pat fakts, ka liepājnieku "pedagoģiskās poēmas" atsevišķie mozaīkas fragmentiņi lipināti kopā pēc Baņutas Rubesas pirmoreiz Latvijā realizētās "skatītāju kolektīvās ekskursijas" stilistikā (JRT izrāde Šniclera Rondo, kuras tekstus arī mūsdienām "pārkomponēja" literāte Andra Neiburga). Festivāla Homo novus publikai, kurai paveicies iegādāties biļetes uz kādu no trijām Kaujas pie... izrādēm Rīgas pamatskolas Rīdze telpās, ir laimējies dubultā. Viņi būs aculiecinieki pirmajam jauno liepājnieku galvaspilsētas iznācienam. Un viņi būs liecinieki fortūnas svaidītam kopdarbam, ko pēc jutoņas es dēvētu par tādu kā paaudzes manifestu un potenciālu "jauno seju" Liepājas teātrim.

*

Teātris

K.Burāne, M.Eihe Kauja pie...

Liepājas teātra izrāde Homo novus ietvaros 4., 5., 6.IX plkst.16 Rīgas pamatskolas Rīdze telpās. Biļetes — Biļešu servisā

Ls 3—5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja