Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ja iet meklēt, tad arī atrod meklēto

Festivāls piedāvā izrādes bērniem un jauniešiem

Starptautiskā bērnu un jauniešu profesionālo teātru asociācijas ASSITEJ Latvija nacionālā centra rīkotā festivāla nosaukumā Eju meklēt! iešifrēta doma no pazīstamās bērnu spēles – paslēpēm. "Spēlējam paslēpes un sakām – eju meklēt. Tā gribam aicināt spēlēt šo spēli festivālā – atrast sev interesantu izrādi," skaidro festivāla organizatore Lilija Lipora un turpina: "Piedāvājam dažāda žanra izrādes – būs zīmējumu teātris, dramatiskais, objektu, dejas, komēdijas, leļļu teātris. Tā ir iespēja apskatīties to, kas vēl nav redzēts, un atrast kaut ko jaunu. Mēs mēģinām restartēt bērnu un jauniešu teātru nozari. Gribam festivālu padarīt par regulāru un ikgadēju notikumu."

Festivāls būs interesants gan tiem, kuri paši spēlē un piedalās, gan tiem, kuri skatās – sākot jau ar bērniem no trīs gadu vecuma. L. Lipora informē, ka lielākais akcents likts uz piedāvājumu pusaudžu un jauniešu auditorijai.

Festivālā ir pirmizrādes, kur profesionāli režisori, dramaturgi, horeogrāfi strādā ar jauniešiem, veidojot oriģināldramaturģijas, lai saprastu, kā interesantāk uzrunāt jauniešus, par ko runāt ar pusaudžiem. Tas, ka pasākums ir starptautisks, svarīgi ir pašiem māksliniekiem. "Jo vairāk mākslinieki tiek uz festivāliem, jo tas ir lielāks ieguvums – tā ir iedvesma, radošums, pieredze. Un, cerams, ar laiku tas rezultēsies izrāžu kvalitātē," saka L. Lipora.

Viņa uzskata, ka Latvijā ir ļoti maz bērniem domātu izrāžu. "Bieži vien bērni uz teātri negrib iet, jo bijusi nepatīkama pirmā pieredze. Interesantas atbildes bija intervijās ar jauniešiem, piemēram, 7. klases skolēni grib, lai izrādes ir īsas, lai neapnīk. Teātrim spēcīgs konkurents ir internets un it īpaši sociālie tīkli. Taču tieši teātris ar laiku būs vairāk nepieciešams," ir pārliecināta L. Lipora un uzsver: "Tiek pieprasītas interaktīvas izrādes, kur skatītājs var līdzdarboties."

Lilija kopā ar vīru Edgaru Liporu veidojuši izrādi Karavīrs. "Tā ir neverbāla kustību izrāde ar objektiem, simboliem. Tā ir par piederību, par to, kas ir vīrišķīga stāja ikdienā. Piektklasniekam un desmitklasniekam redzējums atšķirsies, taču katrs atradīs kaut ko sev. Arī vecākiem būs ko paņemt sev," stāsta L. Lipora.

Pirmo reizi Eju meklēt! iekļautas eksperimentālās orģināldramaturģijas jauniešu amatierteātros – Aizputes teātra studijā Panda un Rīgas Teikas vidusskolas jauniešu teātrī TE – 13. Profesionālu skatuves mākslinieku, pedagogu Sandijas Kalniņas, Kristīnes Brīniņas, Edgara Niklasona un Artūra Putniņa vadīti jaunieši publiski stāstīs par savām sajūtām, atklāti nosauks vārdā lietas, kas viņus dziļi un patiesi satrauc. Festivāla programma – interneta vietnē Ejumeklet.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja