Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Krievijas mediji par izrādi Brodskis/Barišņikovs: Monoizrāde jau no paša sākuma bija iecerēta kā leģenda

Režisora Alvja Hermaņa iestudētā izrāde Brodskis/Barišņikovs Jaunajā Rīgas teātrī ar bijušo rīdzinieku, leģendāro baletdejotāju Mihailu Barišņikovu galvenajā lomā, kurš lasa Josifa Brodska dzeju, izsauca patiesu interesi Krievijā, uz kuras izteiktajiem piedāvājumiem viņš vienmēr atbild ar noliegumu.

Mēneša vidū notikusī pirmizrāde Latvijā pulcēja daudzus pazīstamus kaimiņvalsts cilvēkus. Piedāvājam ielūkoties dažās atsauksmēs par iestudējumu, kas publicētas Krievijas medijos. Izrāde Brodskis/Barišņikovs Rīgā būs skatāma līdz 7. novembrim. Visas biļetes pārdotas. Pēc tam tā ceļos pa pasauli.

"Monoizrāde Barišņikovs pēc Brodska jau no paša sākuma bija iecerēta kā leģenda. Tajā ir ietverts tik daudz, ka jūs esat iespaidu pilns jau ilgu laiku pirms ieiešanas teātrī," interneta vietnē Meduza raksta Dina Godere. Mihails Barišņikovs uz dramatiskā teātra skatuves kāpj ne pirmo reizi, taču šis ir pavisam cits stāsts - no sevis un kaut kādā ziņā par sevi. Viņa uzskata, ka Alvis Hermanis šo izrādi ir veidojis kā atgriešanos pie sirdij dārgām drupām, kur nekas nav palicis pāri, tikai atmiņas, un novecošanas un nāves tēma ir tieši režisora izvēle, jo pats Mihails Barišņikovs ir "pārāk dzīvs tam".

"Galvenais kritērijs - vienkāršība un skaidrība, lai skatītājs zālē varētu saprast, par ko ir runa, nelauzot galvu par simboliem un neskatoties enciklopēdijā," par Alvja Hermaņa dzejoļu izvēli pusotras stundas garajai monoizrādei Brodskis/Barišņikovs interneta vietnē GQ raksta Oksana Smirnova un akcentē, ka Josifa Brodska sarakstītās vārsmas viņa drauga Mihaila Barišņikova izpildījumā krievu valodā skan "sirsnīgi, bez samākslota manierīguma". Teksta autore vērš uzmanību uz to, ka šajā darbā viņu neredzēt dejojam ierastajā izpratnē, taču jebkura kustība uz skatuves - tā jau ir deja, horeogrāfija.

"Tas ir spiritisks seanss, kura laikā draugs, bezgalīgi skumstošs pēc drauga, meklē viņu pēc taustes, ar dzejoļiem, skanošiem kā lūgšanām," raksta Katerina Gordejeva interneta vietnē Novaja gazeta. Mihaila Barišņikova saruna ar Josifu Brodski ir bez patosa, vulgaritātes, kliegšanas un ļodzīšanās uz pirkstgaliem, jo viņi jau tā ir līdzinieki. Noslēgumā viņa akcentē, ka šo izrādi par izcilo dzejnieku izcilā dejotāja izpildījumā Krievijā neviens un nekad neredzēs. No Rīgas tā dosies uz ASV, Izraēlu, Itāliju... pa visu pasauli: "Un tas būs īsts krievu kultūras triumfs. Tās, kura ir pa īstam brīva. Un diža."

Nikolajs Uskovs interneta vietnē Snob raksta, ka Mihails Barišņikovs lasa drauga vārsmas, it kā turpinot 1974. gadā iesākto un gandrīz nepārtraukto dialogu līdz pat dzejnieka nāvei. Josifs Brodskis nemīlēja teātri, taču Alvja Hermaņa izrādē viņam tomēr "nākas spēlēt" vienu no galvenajām lomām. Tumsā un klusumā viņi sarunājas par vecumu, bailēm no nāves, vīstošo ķermeni un šķiršanos. "Bija skumji, un trūka elpas," atceras autors un piebilst, ka, izrāvušies brīvībā, krievi tā arī atguva savu dzimteni - sakaru uzturēšanā, draudzībā, lasīšanā vai teātrī. "Citu izvēli liktenis viņiem neatstāja. Un šķiet, ka neatstāj."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja