Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Liepājas teātrī - neparasts Raiņa Induļa un Ārijas iestudējums

Vēl ne tik sen, tomēr jau pagājušajā gadsimtā kāda literatūras skolotāja kļuva populāra ar teicienu: "Es jūs piespiedīšu mīlēt Raini!" Liepājas teātra aktrise Laura Jeruma, stāstot par savu Ārijas lomu izrādē Indulis un Ārija, saka, ka būtu gandarīta, ja pēc izrādes noskatīšanās kāds iedvesmotos izlasīt šo Raiņa lugu. Iespējams, tā būs arī jādara, jo šis ir neparasts iestudējums - kustību izrāde bez vārdiem, kurā aktieri izmanto vien ķermeņa valodu.

Šodien, "iemetot" dažus vārdus Google, var atrast gandrīz vai visu. Raiņa lugas sakarā ir arī teikums: "Ja Ārija dzīvotu mūsdienās, viņa, iespējams, kādam sieviešu portālam rakstītu - viņš mani pameta kāzu dienā." L. Jeruma tam negrib piekrist: "Raiņa skaisto un garo tekstu izrādē nav, ir palicis tikai stāsts - leģenda no Lejaskurzemes par kuršu virsaiša Induļa un vācu bruņinieku vadoņa meitas Ārijas mīlestību. Luga gan nav tikai par šo neiespējamo mīlu, tajā skartas arī tādas būtiskas tēmas kā piederība un uzticība savai zemei un tautai, cilvēka brīvība un atbildība. Cīņa par varu, par zemi ir tik aktuāli jautājumi arī mūsdienās! Starp citu, tas viss arī patlaban notiek Ukrainā. Ir tikai mainījušies līdzekļi, ir modernāki ieroči."

Izrāde nav ne pantomīma, ne balets, ne modernā deja. Oriģinālmūziku darbam radījis komponists Pāvels Akimkins, dekorācijas un kostīmus - Maksims Obrezkovs. "Lai saprastu stilu, pirms iestudējuma skatījāmies video ar piemēriem no pasaules teātriem. Režisors mums bieži aizrādīja, lai nedejojam. Šai lomai fiziski gatavojos jau kopš aprīļa," stāsta L. Jeruma. Krievu režisoram un horeogrāfam no Maskavas Sergejam Zemļanskim viņa uzticas. Viņš, lugu raksturojot, teicis: "XXI gs. cilvēkam Raiņa teksts var likties vecmodīgs, didaktisks un pat naivs, taču man tas ir tikai izejas punkts nozīmīgām tēmām un skaistam mīlasstāstam, kuru varu izstāstīt bez vārdiem. Ķermenis un acis bieži vien runā skaidrāk un reti kad melo."

L. Jeruma ir viena no visvairāk nodarbinātajām Liepājas teātra aktrisēm. "Enerģiju smeļos mājās, savā ģimenē. Kad ir brīvs laiks, ar lielu prieku veicu ikdienas darbiņus. Ja kāds atbalsta, ir daudz vieglāk strādāt, un esmu pateicīga, ka manu emocionālo pasauli saprot mans vīrs un viņam nav grūti gatavot ēst, modināt mani no rītiem," stāsta Laura. Viņas spēka avoti ir arī meditācija un joga. Gatavojot izrādi, bija nepieciešami treniņi spēka jogā.

Bet par Raini noteikti dzirdēsim vēl daudz, jo 2015. gads pasludināts par Raiņa jubilejas gadu - aprit 150 gadu kopš dzejnieka dzimšanas. Indulis un Ārija būs viens no centrālajiem Liepājas teātra sezonas iestudējumiem. Tajā lomās darbojas arī Mārtiņš Kalita, Rolands Beķeris, Anete Berķe, Egons Dombrovskis, Everita Pjata, Ilze Jura, Agnese Jēkabsone, Signe Ruicēna u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja