Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Nostalģija pēc mīlestības un patiesā

Liepājā tapis Klāva Elsberga dzejas kameriestudējums.

Februāris paiet dzejnieka Klāva Elsberga zīmē. "Klāvs Elsbergs ir viens no spožākajiem pagājušā gadsimta otrās puses latviešu dzejniekiem, kura literārais materiāls pāragrās nāves dēļ nav apjomīgs, bet ieņem ļoti lielu vietu latviešu literatūras vēsturē," saka Liepājas teātra aktieris un režisors Leons Leščinskis. Viņam jau sen bijusi doma atklāt skatītājiem Elsberga dzejas pasauli. "Tas, ka šogad paiet 30 gadu kopš dzejnieka nāves, nav iemesls iestudējuma tapšanai, tā ir vienīgi sagadīšanās, bet iespējams, ka liktenīga," skaidro L. Leščinskis, kurš Klāva Elsberga dzejas iestudējumu Par mīlestību gatavo kopā ar aktrisi Everitu Pjatu, pianistu Normundu Kalniņu, mākslinieci Lieni Rolšteinu un gaismu mākslinieku Klāvu Gūtmani. Pirmizrāde – piektdien, 24. februārī, Liepājas koncertzāles Lielais dzintars eksperimentālajā zālē.

"Dzejnieki ir savdabīgi cilvēki, jo māk pateikt, ko domājam. Kad lasu dzeju, to sajūtu, jo saslēdzas vārds, doma, emocijas." L. Leščinskis nenoliedz, ka pats arī rakstījis dzeju. "Kurš tad zināmā vecumā un attiecīgā dvēseles noskaņojumā nav to darījis?!" viņš smaida, taču piebilst, ka bijis prāts izvērtēt un ar saviem darbiem nevienam neuzbāzties. Bet dzeju lasīt viņam patīk – gan klusi pie sevis, gan klausītājiem. "Man liekas, ka dzeja ir vajadzīga vienmēr. Savulaik Josifam Brodskim bija divas lieliskas idejas, ko viņš gribēja realizēt. Amerikā ir tāds amats – ASV Kongresa bibliotēkas dzejnieks. Lai gan Brodskis bija Nobela prēmijas laureāts, Kongress viņu ielika šajā amatā. Otra ideja bija par to, ka visās viesnīcās uz galdiņa blakus Bībelei atrastos arī amerikāņu dzejas antoloģija," stāsta L. Leščinskis. "Dzeja ir tāda lieta, kas koncentrētā veidā cilvēkam dod ļoti daudz, tā spēlē uz kādām jūtīgām stīgām. Un Elsberga dzeja ir absolūti mūsdienīga, vīrišķīga. Manuprāt, pēc Čaka tik skarbi, bet dziļi un patiesi par mīlestību nav rakstījis neviens cits." 

Topošā kameriestudējuma Par mīlestību atslēgas vārds būs nostalģija – pēc mīlestības, pēc patiesām, skaidrām, konkrētām lietām. Un ar ko gan vēl spēcīgāk uz skatuves var attēlot mīlestību, ja ne ar dzeju un mūziku. Skarbā, vīrišķīgā, eksistenciālā Klāva Elsberga dzeja un franču dziedātājas Zazas maigā, sievišķīgā, dzīvespriecīgā mūzika. 

Koncertzāles Lielais dzintars eksperimentālo zāli, kurā notiks izrādes, L. Leščinskim bija iespēja papētīt pērnvasar, esot žūrijā skolēnu teātru festivālā. "Mums ir labākā teātra ēka Latvijā, tāpēc grūti kaut ko atšķirīgu pieņemt. Taču, ņemot vērā, ka Liepājas teātrim nav tādas mazās zāles, bet ir darbi, kas domāti nelielai auditorijai, jāizmanto iespēja. Vajag pierast," viņš teic. Liepājas teātris sadarbību ar koncertzāli sāka aizvadītajā sezonā ar Herberta Laukšteina monoizrādi Cilvēks, kas vairās no lifta.

Top komentāri

balts sermuls skrien pa sniegu
b
Nostaļģija kā atslēgas vārds, manuprāt varētu būt labāka izvēle. Skumsim, ilgosimies pēc tā kas zudis, vairs nav... BET IR TAČU! Tas, ka dzeja kļuvusi it kā mazvajadzīga, vai vispār guļ, kur nolikta, tā mūsu pašu vaina. Tāpat folklora, tautas dziesmas. Ak uz brīdi pašķīru vaļā, eh nekas jau nav... IR. Skalbe, Čaks- viens no lielākiem, Ādamsons, Plūdonī vajag pārvarēt to veco formu grūtību, bet saturs milzīgs, Virza, tai skaitā erotiskā dzeja, Vācietis, Ziedonis...Aktieri bez individuālā repertuāra raksta sev nabadzības apliecības. Lai Klāvs ir ierosme turpmākam!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja