Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Rīgas Krievu teātrī top Rūdolfa Blaumaņa Indrāni

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī top iestudējums Rūdolfa Blaumaņa lugai Indrāni, kas pirmizrādi piedzīvos 25. maijā.Indrānus Rīgas Krievu teātrī iestudē režisors Elmārs Seņkovs, kuram tas būs pirmais iestudējums Lielajā zālē, un viņš strādā ar to pašu jauno mākslinieku komandu, ar kuru strādāja pie izrādes Graņonka, - scenogrāfs Reinis Dzudzilo un kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo. Indrāni ir astotais šīs komandas kopīgais projekts.

Elmārs Seņkovs stāsta: "Mūsu mērķis – izstāstīt sen visiem zināmo stāstu it kā no jauna; atrast risinājumu, kas aizraus skatītāju, bet ieinteresēt mēs vēlamies ar precīzu un jūtīgu psiholoģisku spēli. Katrs tēls cīnās par savu pasauli – par to, kuru ir radījuši vai vēlas radīt, un šī cīņa norisinās mājās, kurām dots dzimtas vārds Indrāni. Mēs vēlamies likt uzsvaru uz divu laikmetu maiņu – jaunās paaudzes un jaunā laika ienākšanu, kas pieprasa pārmaiņas. Un uzdosim jautājumu: ko iesākt ar veco? Kā attiekties pret to, kas bijis? Savās alkās pēc Jaunā – ko mēs gaidām, ko vēlamies? Un, ja atbilde ir – "dzīves mīlestību", "tuvāko mīlestību", tad to būs ļoti grūti, tik grūti iemācīties..."

1912. gadā uz Rīgas Krievu teātra skatuves (toreiz – Pilsētas Krievu teātris vai Pilsētas Otrais teātris; tagad ēka pieder Nacionālajam teātrim) notika pirmā latviešu lugas iestudējuma krievu valodā pirmizrāde - Rūdolfa Blaumaņa luga Indrāni (1904). Izrāde, kurā vecā Indrāna lomu atveidoja Ilarions Pevcovs, aizkustināja visu latviešu sabiedrību. Skatītāju zālē bija latvieši, kuri vēlējās redzēt, kā krievu aktieri spēlē iemīļotā rakstnieka lugā. Arī krievu skatītāju interese par jauno izrādi bija liela.

Krievu teātris regulāri pievērsies latviešu dramaturģijai, īpaši Rūdolfa Blaumaņa daiļradei. Šogad aprit simts gadi, kopš pirmā latviešu dramaturģijas iestudējuma krievu valodā. Jaunais Indrānu iestudējums ir 21. gadsimta skatījums, svaigs jaunās paaudzes redzējums.

Jaunā iestudējuma tapšanā atbalstu sniedz SEB banka, kas jau vairākus gadus ir Krievu teātra Garantu biedrības dalībnieks. SEB bankas prezidents Ainārs Ozols norāda: "Esmu lepns, ka SEB banka jau ilgu laiku ir Rīgas Krievu teātra partnere un šajā gadā atbalsta teātri tā jubilejas gaidās, strādājot ar unikālo iestudējumu. Mēs ar lielu prieku atsaucāmies piedāvājumam palīdzēt iestudēt lugu Indrāni jaunā skatījumā. Tā tagad, tāpat kā pirms simts gadiem, izskanēs uz Rīgas Krievu teātra skatuves krievu valodā, atklājot un veicinot latviešu un krievu kultūras vienotību."

Rīgas Krievu teātra izrādes Indrāni radošajā komandā darbojas režisors Elmārs Seņkovs, režisora asistente – Oļesja Rubene, režisora palīdze – Inga Grama, scenogrāfs – Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece – Krista Dzudzilo, komponists – Goran Gora, gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš. Lomas izrādē atveido Leonīds Lencs, Svetlana Šiļajeva, Aleksandrs Maļikovs, Olga Ņikuļina, Dmitrijs Palēss, Anastasija Timošenko, Jeļena Sigova, Jekaterina Frolova, Oļegs Teterins, Kārlis Krūmiņš, Daņila Maligins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja