Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Treniņš un provokācija

"Mūsu ideja izriet no mūsu ikdienas - no nerealizētās vēlmes reizēm paust savu viedokli caur mūsu profesiju, tas ir SOS sauciens, tās ir mūsu zāles pret to, kas mums smeldz," saka aktrise Elīna Dzelme, kura kopā ar savu Dailes teātra kolēģi Dārtu Daneviču šovakar Kalnciema kvartālā sāks performanci Dzīvo damies.

Viņas pavadīs 24 stundas slēgtā, pilnīgi caurredzamā stikla konstrukcijā pilsētvides apstākļos. Pasaules kontekstā šādas performances nav nekas neparasts, arī starp aktieriem - Tilda Svintone pirms gada "nosnaudās" stikla kastē Modernās mākslas muzejā Ņujorkā (MoMA).

"Tas nav mūsu mērķis - izlikties, ka no jauna esam izgudrojušas divriteni -, tā vienkārši ir forma, ko mēs esam izvēlējušās šim eksperimentam," akcentē Elīna Dzelme. Dārta Daneviča piebilst, ka šis pasākums visupirms ir domāts viņām pašām un ka viņas nepretendē uz to, ka uz Kalnciema kvartālu nāks skatītāji. "Aktiera profesija ir līdzīga pianista vai kāda cita mūziķa profesijai, kur katru dienu ir jāvingrinās. Savos tagadējos darbos mēs varam trenēt tikai dažas muskuļu grupas, bet pārējās atrofējas," stāsta Dārta Daneviča, kuru tuvākajās dienās, 16. un 17. aprīlī, kopā ar Elīnu Dzelmi varēs redzēt Dailes teātra izrādē Šeipings, tajā viņas atveido performanču dalībnieces. "Ja mēs gribam ilgstoši darboties profesijā, mums ir sevi jāizaicina, ja mēs šo izaicinājumu kaut kādu apstākļu dēļ neiegūstam teātrī, mēs rūpējamies par citām iespējām sevi pilnveidot."

Performance Dzīvo damies tiek pieteikta kā simtprocentīga improvizācija, izdzīvošana un radoša cīņa sarežģītos apstākļos un definētos noteikumos. Atšķirībā no Tildas Svintones "uzstāšanās", kuras norises laiks netika atklāts, latviešu aktrišu performances sākuma laiks ir zināms - plkst. 22. "Ja mēs to iesāktu otrdien, nepaspētu uz darbu," savu izvēli pamato Dārta Daneviča. Viņas kolēģe Elīna Dzelme uzskata, ka performance jau ir sākusies kopš tās izziņošanas brīža - kā cilvēku reakcija. "Vieni zvana un prasa, kur jūs čurāsiet, bet otri - kāda ir jūsu radošā koncepcija," atklāj aktrise un piebilst, ka pēc šiem jautājumiem visus interesentus var iedalīt divās grupās. "Arī nereaģējot, jūs reaģēsiet, līdz ar to jebkurš būs iesaistīts un savā ziņā mēs pārbaudīsim sabiedrības tā brīža veselības stāvokli," domā Dārta Daneviča.

"Cilvēkiem būs absolūta brīvība izpausties savos publiskajos vēmekļos vai arī laba vēlējumos - laipni lūdzu!" aicina Elīna Dzelme - performanci varēs vērot gan klātienē, gan arī piezvanīt tās dalībniecēm no jebkura pasaules punkta pa tālruni 22451014. Taču Dārta Daneviča nav pārliecināta par zvanītāju daudzumu jeb vidējstatistiskā anonīmā komentētāja drosmes pakāpi. Aktrisei patīk šīs caurspīdīgās un necaurlaidīgās stikla kastes "simboliskais smagums", kas ir sava veida vairogs. "Mums var spļaut virsū, ja kāds grib, bet tas spļāviens paliks pie paša spļāvēja - jūs mums netiksiet klāt!" provocē Dārta Daneviča. Aktrise skaidro, ka viņas pašas izvēlas to, ko ņemt līdzi kastē, uz kuru zvanu atbildēt. "Lai arī cik aktiera profesija būtu publiska, mēs esam iemācījušās daudzas lietas atstāt ārpusē," viņa saka.

Akcijas Dzīvo damies rezultāti ietekmēs nākamo un noslēdzošo performanci, kas pēc mēneša - maija vidū - norisināsies Dizaina fabrikā, kur šī projekta radošā komanda būs pilnā sastāvā: abām aktrisēm pievienosies gaismu mākslinieks Igors Kapustins, performanču un video projekciju mākslinieks Artis Dzērve, čellists Valters Pūce un fotogrāfs Nils Vilnis.

Performance Dzīvo damies
Kur, kad: Kalnciema kvartālā no 14. aprīļa plkst. 22 līdz 15. aprīļa plkst. 22

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja