Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Valmieras teātris saglabās režisora Krodera istabu un dibinās fondu

Valmieras Drāmas teātris (VDT), kurā pēdējos gados strādāja Oļģerts Kroders (09.08.1921.-10.10.2012.), domās par to, kā saglabāt slavenā latviešu režisora piemiņu, informē teātra pārstāve Zane Peļņika.Kroders teātrī gan strādāja, gan dzīvoja, un istaba, kurā viņš mitinājās, arī nākotnē tiks saglabāta kā Krodera istaba.

Varbūt vēlāk tā būs pieejama plašākai sabiedrības apskatei, bet pašlaik teātra darbinieki to sakārtos un saglabās tās pašreizējā izskatā, lai nākotnē lemtu par tālāko rīcību.Teātra darbiniekiem arī ir ideja dibināt Krodera fondu un pie teātra izveidot soliņu, kas, līdzīgi kā piemineklis Krišjānim Valdemāram Ventspilī, atgādinātu par izcilo latviešu režisoru.Kroders zemes klēpī tika guldīts šonedēļ, 18.oktobrī, Valmierā, Dīvala kapos, tādēļ šīs ieceres vēl ir tikai kā idejas, pie kurām darbs turpināsies.Jau ziņots, ka Valmierā atvadīties un pēdējā gaitā pavadīt režisoru Oļģertu Kroderu bija ieradušies vairāki simti gan Latvijas teātru aktieru, gan režisoru, gan viņa talanta cienītāju. Starp pavadītājiem bija arī mūziķi, komponisti, kultūras darbinieki, kā arī politiķi.Atvadīšanās no režisora notika VDT lielajā zālē. Godinot Krodera piemiņu, pie ēkām Valmierā tika izkārts valsts karogs sēru noformējumā.Kroders mūžībā aizgāja 10.oktobrī 91 gada vecumā Valmieras teātrī, kur viņš mitinājās pēdējos gados.Viņš dzimis Rīgā 1921.gada 9.augustā aktrises Hertas Vulfas un teātra kritiķa un tulkotāja Roberta Krodera ģimenē. 1940.gada septembrī viņš sācis mācības Latvijas Universitātes Filoloģijas un filozofijas fakultātē, bet 1941.gada 14.jūnijā kopā ar ģimeni izsūtīts uz Sibīriju. Atgriezies Latvijā 1956.gadā, viņš nodarbojies ar teātra kritiku. 1959.gadā Kroders sācis strādāt Liepājas teātrī, pirmā izrāde profesionālā teātrī - Jāņa Kalniņa opera "Ugunī".Kroders bija viena no erudītākajām personībām Latvijas teātra mākslā. Viņš bija Valmieras teātra režisors (no 1964. līdz 1974.gadam un kopš 2001.gada), Liepājas teātra režisors (no 1959. līdz 1964.gadam) un galvenais režisors (no 1974. līdz 1989.gadam), Nacionālā teātra galvenais režisors (no 1990. līdz 1995.gadam).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja