Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Aktualizēs Raiņa un Aspazijas personības un ieguldījumu kultūrā

2015. gadā daudzveidīgi un plaši ar Raiņa poētisko aicinājumu "Pastāvēs, kas pārvērtīsies!" tiks atzīmēts Raiņa un Aspazijas jubilejas gads, par plānotajiem pasākumiem informēja Kultūras ministrijas pārstāve Iveta Bērziņa-Bebriša.

"Raiņa un Aspazijas gada programma būs dažādām iniciatīvām bagāta, uz zināšanām un personības izaugsmi vērsta, atspoguļojot arī abu dzejnieku daudzpusīgās personības," stāsta Kultūras ministre Dace Melbārde. "Šī programma sakņojusies idejās un iecerēs, kas brīvi un radoši raisījušās starp kultūras vidē aktīviem cilvēkiem. Ceru, ka kultūras programmas īstenotāji un skatītāji ar prieku iesaistīsies Raiņa un Aspazijas gada aktivitātēs, un gribētu atgādināt, ka joprojām esam atvērti dažādām iniciatīvām – tā, piemēram, Valsts kultūrkapitāla fonds tuvākajā laikā izsludinās mērķprogrammu Raiņa un Aspazijas jubileja."

Atsaucoties Kultūras ministrijas aicinājumam, uz Latvijas teātru skatuvēm būs redzami vairāki nozīmīgi iestudējumi. Ppirmais no tiem pirmizrādi piedzīvos 29. janvārī Latvijas Nacionālajā teātrī – muzikāla izrāde Kirila Serebreņņikova režijā Raiņa sapņi ar komponista Jēkaba Nīmaņa mūziku.

23. un 24. janvārī Eduarda Smiļģa Teātra muzejā būs skatāma poētiskās dejas traģēdija Viens un Divi, ko veidojusi horeogrāfe Olga Žitluhina un dejas apvienības Ārā jaunie dejotāji. Laikmetīgās dejas izrāde ar apakšvirsrakstu Aspazijas un Raiņa mīlestības vēstules – profesors Gunārs Bībers – horeogrāfi tapusi, izmantojot daudzveidīgu kultūrvēsturisko materiālu bāzi.

Mūzikā Raiņa un Aspazijas gadu aizsāks Latvijas Simfoniskās mūzikas lielkoncerts Lielajā ģildē 24. janvārī. Tajā būs klausāms Jāņa Mediņa prologs operai Uguns un nakts, Artura Maskata trīs dziesmas ar Aspazijas vārdiem (pirmatskaņojums), kā arī Jura Karlsona baleta Sidraba šķidrauts fragmenti. Latvijas Nacionālās operas orķestri diriģēs Mārtiņš Ozoliņš.

Par godu Raiņa un Aspazijas jubilejai jau izdoti un tiek gatavoti vairāki izdevumi. 22. janvārī Rīgas Latviešu biedrības namā tiks atklāts Raiņa un viņa māsas Līzes sarakstes izdevums Sirdsmīļo brālīt!, ko veidojusi un komentārus izstrādājusi Gaida Jablovska.

Dažādi Raiņim un Aspazijai veltīti pasākumi notiks arī Latvijas bibliotēkās, universitātēs, muzejos un kultūras centros, kā arī ārvalstīs. Vairāk par Raiņa un Aspazijas jubilejas gada programmu šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja