Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ērti, brīvi, sportiski

Pirms Rīgas Modes nedēļas dizainere Natālija Jansone stāsta par savas jaunās kolekcijas dārgakmeņiem, kopā ar jauno pāvestu gaida 2018. gada vasaru un ieklausās cilvēku dvēseles skaņās.

No 28. marta līdz 1. aprīlim notiks Rīgas Modes nedēļa, kurā Latvijas modes dizaineri iepazīstinās ar 2017.–2018. gada rudens un ziemas sezonas tendencēm. Viņu vidū būs tādi pazīstami vārdi un zīmoli kā Amoralle, Narciss, One Wolf, Anna Led, Katja Šehurina un Natālija Jansone, kura piedāvās kolekciju Gemstones/Dārgakmeņi. "Kā kuģi nosauksi, tā tas arī peldēs," uzskata modes dizainere, kura gluži kā juvelieris ir izslīpējusi sava apģērba šķautnes, iekļaujot tajā daudzas daļēji redzamas detaļas. "Man patīk akmeņi, jo es ticu tiem piedēvētajām īpašībām. Es ļoti gribētu kādreiz izveidot savu juvelierizstrādājumu kolekciju," atzīst māksliniece. Lai fotografētos KDi, viņa izvēlas melnu mēteli ar nosaukumu Emerald/ Smaragds.

Ērti, brīvi un sportiski – par 2017.–2018. gada rudens un ziemas sezonas tendencēm stāsta Natālija Jansone. "Visa pasaule ir pārgājusi uz sporta apaviem. Radot elegantu mēteli, tu domā, kā tas izskatīsies kopā ar krosenēm, ne tikai ar smalkiem zābaciņiem. Viss tiek universalizēts – no datorprogrammām līdz apģērbam. Es pati staigāju sporta apavos visu cauru gadu," akcentē māksliniece.

Natālijai Jansonei vienmēr ir patikušas šādas "nepareizības" apģērbā, un viņa savulaik pie ieturēta stila kostīmiņa ir vilkusi klāt sandales, lai viss nebūtu pārāk perfekti. "Lai domām būtu kur skriet," piebilst māksliniece, kura negrib, lai viņas apģērbu kolekciju Gemstones/Dārgakmeņi demonstrētu modeles augstpapēžu kurpēs.

 

Kurpes Ferrari tonī

Natālijas Jansones interneta vietnē ir rakstīts, ka pirms diviem gadiem viņa ir īstenojusi savas kompānijas pārzīmološanu, pārliekot savās kolekcijās uzsvaru no apģērba, kas ir šūts uz auguma un prasa individuālu pieeju katram klientam, uz ready- to-wear drēbēm, kurām viņa pati dod priekšroku. "Es esmu atgriezusies pie sevis, es radu apģērbu, kuru pati gribētu nopirkt veikalā, bet kuru nevaru tur atrast," paskaidro modes dizainere.

Pašlaik viņa izstrādā krekliņus ar latviešu tautastērpa attēlu un jau ir nolūkojusi audumus savai nākamajai 2018. gada pavasara un vasaras sezonas kolekcijai, kurā varēs saskatīt itāļu vēsturiskajām ēkām un strūklakām raksturīgos pasteļtoņus visā to daudzveidībā.

Par Natālijas Jansones topošās kolekcijas iedvesmas avotu ir kļuvis itāļu režisora Paolo Sorrentīno seriāls The Young Pope/ Jaunais pāvests ar britu aktieri Džūdu Lovu Romas katoļu baznīcas augstākā virspriestera lomā. "Tas ir izcils mākslas darbs," uzsver modes dizainere. Līdzās britu aktiera, operatora un citu profesionāļu darbam viņa novērtē kostīmu mākslinieka veikumu un izvēles – no Kristiāna Lubutēna sarkanajām kurpēm Ferrari automašīnas tonī galvenā varoņa Pija XIII kājās līdz pat humorpilnajam apģērba gabalam ar asprātīgo uzrakstu I’m a virgin, but this is an old shirt/Es esmu jaunava, bet šis ir vecs krekliņš māsas Marijas mugurā. Taču Natālija Jansone sola, ka tiešu atsauču uz seriāla vizuālo pusi viņas kolekcijā nebūs.

 

Man patīk ierobežojumi

"Tas drīzāk būs stāsts par Jaunā pāvesta izraisītajām pārdomām un sajūtām. Es pat apraudājos, kad vizītes laikā frikā Džūdas Lova atveidotais varonis nokrita uz ceļiem un noskaitīja lūgšanu, kuru atceroties man vēl joprojām metas zosāda," atmiņās par šo seriālu dalās Natālija Jansone, kura ir veidojusi kostīmus citu režisētiem mākslas darbiem – Latvijas Nacionālajā operā un baletā tapušajiem iestudējumiem. "Man patīk ierobežojumi, kuru ietvaros tu mēģini izpausties," akcentē modes dizainere. Viņas paveikto darbu sarakstā ir arī dažādu formas tērpu radīšana. To pasūtītāju vidū ir gan restorāns Vincents un viesnīca Neiburgs, gan Latvijas nacionālā lidsabiedrība air- Baltic un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

"Es mēģināju atrast vidusceļu starp katra mākslinieka personību un kopējo kolektīva seju," par sadarbību ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra dalībniekiem stāsta Natālija Jansone. Viņa ir vēlējusies izjautāt un iepazīt ikvienu mūziķi – no čellista līdz vijolniekam. "Cik dažādi skan mūzikas instrumenti, tik dažādi skan cilvēku dvēsele," piebilst modes dizainere, kuru arvien vairāk interesē cilvēku pētīšanas un analizēšanas process. Kad viņa aizbrauc uz ārzemēm, viena no vislielākajām baudām ir sarunas ar cilvēkiem. "Būdama komandējumos Parīzē, es apmetos vienā un tajā pašā viesnīciņā, es pazīstu tās darbiniekus un zinu viņu stāstus," atklāj māksliniece.

 

Kad būs ballīte?

Natālija Jansone tikko ir atgriezusies no prestižās modes izstādes Tranoï Parīzē, kur prezentējusi savu 2017.–2018. gada sezonas rudens un ziemas kolekciju. Viņa vērš uzmanību uz to, ka šāda veida pasākumi ir kā lakmusa papīriņi, kas caur aktuālajām tendencēm uzskatāmi parāda pašreizējo pasaules politisko un ekonomisko situāciju. Modes tirgū ir samazinājies pieprasījums pēc vakarkleitām un kažokādām, priekšroka tiek dota ārējai vienkāršībai un pieticībai. "Cilvēki ir sapratuši, ka pasaule ir ļoti mainīga un trausla – šodien ir tā, bet rīt jau ir pilnīgi citādi, līdz ar to viņi ir sākuši gūt lielāku prieku no ikdienas," domā modes dizainere. Viņa nenoliedz iespēju, ka tuvākajā nākotnē viss varētu sagriezties kājām gaisā un, noilgojušies pēc izklaidēm, cilvēki vēlēsies nodoties greznām un izšķērdīgām ballītēm.

Uz jautājumu par Latvijas modes attīstību Natālija Jansone atbild, ka viņu priecē, ka pie mums ir parādījušies spēcīgi zīmoli, kuri specializējas dažādu apģērbu radīšanā. Par vienu no lielākajām problēmām viņa uzskata apģērbu rūpniecisko šūšanu. "Šajos uzņēmumos strādā sievietes, kurām ir pāri piecdesmit. Kas notiks pēc desmit gadiem? Jaunieši negrib šūt, jo tas ir grūts, ne pārāk labi atalgots darbs," atzīst Natālija Jansone. Visa pasaule pāriet uz ātro ēdināšanu un tikpat ātro apģērbu šūšanu Ķīnā un tagad arī Āfrikā. "Redzēs, kā tas attīstīsies tālāk – atgriezīsies roku darbs vai triumfēs jaunās tehnoloģijas ar plastikāta izmantošanu," saka Natālija Jansone. Viņa ir gatava jebkādām pārmaiņām.

 

Rīgas Modes nedēļa

No 28. marta līdz 1. aprīlim Ieeja ar ielūgumiem

www.rfw.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja