Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kaņepe–Komēta–Kaņepe

Nākamajā mēnesī debitēs jauns kosmisks kultūras festivāls Bolderājā 

"Mēs esam radikāli. Mēs esam bezkaunīgi. Mēs esam dzīvi," sevi piesaka festivāla Komēta rīkotāji no Kaņepes Kultūras centra, kuri jau pāris gadu ir domājuši par šādu pasākumu, līdz atraduši piemērotu vietu – Daugavgrīvas cietoksni un sadarbības partnerus – nevalstisko organizāciju Bolderājas grupa. Viņu mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību šai vietai, lai ģenerētu vīzijas par tās turpmāko likteni kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas kontekstā un vietējo iedzīvotāju interesēs.

Arī iepriekš Daugavgrīvas cietoksnī ir norisinājušies dažādi pasākumi – jaunā teātra festivāls Homo Novus, kara vēstures festivāls Dunamunde, kā arī vairāki laikmetīgās mākslas notikumi. "Taču līdz šim Rīga nav sadzirdējusi šo vietu," akcentē Bolderājas grupas vadītāja Sandra Jakušonoka. Kopš pagājušā gada maija viņa ir teritorijas apsaimniekotāja, vēsturiskās ekspozīcijas veidotāja un gide, kura mūs "izvadā" arī pa pēdējo 20 gadu birokrātisko labirintu, kurā cietoksnis iesprūdis.

Par šīgada festivāla tēmu ir izvirzīta prāta ekoloģija, kas tiks iztirzāta Komētas akadēmijā. Viens no galvenajiem vieslektoriem būs teātra režisors, horeogrāfs un publicists Jans Ritsema no Nīderlandes, kurš pirms 10 gadiem veca klostera ēkā Pikardijā radījis vietu, kur satikties dažādu radošo profesiju pārstāvjiem. "Viņš ir piekritis atbraukt un runāt par mākslinieka lomu kapitālisma laikmetā un citiem jautājumiem," atklāj šīs akadēmijas kuratore un tekstu pavēlniece Zane Ozola.

Ar saviem traukiem

"Prāta ekoloģija sākas vēderā," norāda festivāla rīkotāji. Komētas apmeklētājiem tiks piedāvāta bioloģiskā pārtika, un netiks izmantoti vienreizējās lietošanas trauki ne ēšanai, ne arī dzeršanai (jāņem līdzi savējie!). Par konsultantu savos centienos festivāla organizatori ir piesaistījuši biedrības homo ecos: vadītāju Artūru Jansonu, kurš daudz strādājis pie videi draudzīgu pasākumu organizēšanas vadlīnijām sadarbībā ar dāņiem un somiem, kurus uzskata par guru zaļā dzīvesveida popularizēšanā un sekošanā.

Vēl viens izaicinājums – Komētas apmeklētāju nokļūšana līdz Daugavgrīvas cietoksnim, jo tur nav autostāvvietas, bet brauciens ar velosipēdu var kļūt par ļoti bīstamu pārbaudījumu. "Bolderāju ar Rīgas centru savieno ļoti šaurs un pārslogots koridors," uzsver Artūrs Jansons un cer, ka festivāls varētu aktualizēt šo problēmu un palīdzēt ieviest izmaiņas veloceliņa Imanta–Bolderāja–Vakarbuļļi projektā, proti, radīt "atzarojumu" līdz pašam cietoksnim.

Pasākuma laikā tiks organizēti speciāli autobusi maršrutā Kaņepe–Komēta–Kaņepe un kursēs kuģītis no Vecrīgas un atpakaļ. "Šeit būs divas telšu pilsētiņas ar labierīcībām," piebilst festivāla transpersonālās nodaļas pirmais sekretārs Dāvis Kaņepe. Tiem, kuri nesteigsies mājās, Komētas rīkotāji būs sagatavojuši kartes Bolderājas iepazīšanai. "Ikvienam festivāla apmeklētājam būs iespēja ielūgt kādu vietējo iedzīvotāju uz svētdienas pasākumiem, kurus viņš varēs piedzīvot par brīvu," atklāj Komētas organizators.

Muzikanta viesulis

Festivāla centrālā vieta būs Pasaules skatuve, kas atradīsies pie Daugavgrīvas cietokšņa Pulvertorņa, kuru savulaik mēģinājusi uzspridzināt padomju armija. "Visām Bolderājas mājām izbira stikli, bet Pulvertornis palika stāvam kā stāvējis," stāsta Sandra Jakušonoka, kura iepazīstina ar cietokšņa teritoriju. Šajā vietā Komētas rīkotāji jau ir noorganizējuši divas talkas, kurās kopumā piedalījušies aptuveni divsimts cilvēku. 11. un 18. jūnijā notiks nākamie sakopšanas darbi, uz kuriem mīļi gaidīti visi interesenti.

"Pasaules skatuves programmas izvēlē mēs likām uzsvaru uz māksliniekiem, kuri nāk no dažādām konfliktu zonām," saka Dāvis Kaņepe. Festivālu atklās pazīstamais Sīrijas kāzu muzikants Omārs Soleimans, kurš pēc pilsoņu kara sākšanās pametis dzimteni un patlaban ir apmeties Stambulā. "Pirms vairākiem gadiem viņš uzstājās Glastonberijas festivālā desmit tūkstošu cilvēku priekšā un visiem norāva jumtu," zina stāstīt Komētas transpersonālās nodaļas pirmais sekretārs.

Šajā festivālā piedalīsies arī regeja zvaigzne Rokijs Davuni (Gana), etnohaosa kvartets DakhaBrakha (Ukraina), grupas Yemen Blues (Izraēla) un Brooklyn Gypsies (ASV), "ātrā mute" jeb 2012. gada pasaules čempions bītboksā SkilleR (Bulgārija), čellista un pianista Sig (Francija) un sitamo instrumentu izpildītāja Arta Oruba (Latvija) duets un citi mākslinieki no dažādiem kontinentiem. Vairāk informācijas par kosmisko kultūras festivālu Komēta var lasīt interneta vietnē www.festivalskometa.lv.

Kas, kur, kad: festivāls Komēta Daugavgrīvas cietoksnī no 7. līdz 10. jūlijam


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja