Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijā atzīmēs Frankofonijas dienas

No 14. līdz 31. martam Latvijā tiks svinētas Frankofonijas dienas 2017. Tās ar dažādiem pasākumiem atzīmēs vairākās Latvijas pilsētās, īpašu uzsvaru liekot uz kultūru dažādību un starpkultūru dialogu, informēja Francijas vēstniecības Latvijā Preses dienesta pārstāvis Jevgenijs Borisovs.

Tradicionāli Frankofonijas dienas tiek organizētas ap 20. martu – dienu, kad ar dažādiem franču valodai veltītiem kultūras pasākumiem tiek atzīmēta starptautiskā Frankofonijas diena. Šie pasākumi norisinās vienu vai vairākas nedēļas. Šo dienu mērķis ir veicināt interesi par frankofonajām kultūrām un par franču valodas apguvi. To laikā sabiedrība tiek iepazīstināta ar frankofoniju tās dažādajās izpausmes formās: mūzika, literatūra, zinātne, teātris un citas nozares.

Jau septīto gadu pēc kārtas Frankofonijas dienu patrons ir Latvijas Ārlietu ministrs. Pasākumus organizē frankofono valstu vēstnieku grupa, kuru vidū ir Kanāda, Francija, Grieķija, Ungārija, Moldova, Čehijas Republika un Šveice.

Katru gadu franciski runājošie visā pasaulē atzīmē Frankofonijas dienas - brīdi, kad 280 miljoni sieviešu un vīriešu piecos kontinentos godina savu kopējo vērtību – franču valodu, kā arī pauž savu solidaritāti un vēlmi dzīvot līdzās atšķirībās un dažādībā, tādējādi daloties Frankofonijas vērtībās.

Frankofonija – tās ir 84 valstis, no kurām 54 ir pilntiesīgi Starptautiskās Frankofonijas organizācijas (SFO) locekļi, 26 - novērotāji un 4 – asociētie biedri visā pasaulē : no Eiropas līdz Rietumāfrikai, līdz Centrālāfrikai un Indijas okeānam, līdz Ziemeļāfrikai un Tuvajiem Austrumiem, līdz Amerikas un Karību valstīm un līdz Āzijas un Klusā okeāna reģionam. Frankofonijas ģenerālsekretāre ir augstākā SFO amatpersona. 2014. gada Dakaras Frankofonijas samitā Senegālā par ģenerālsekretāri tika ievēlēta kanādiete Mikaela Žāna (Mme Michaëlle Jean).

Latvija ieguva novērotāja statusu Starptautiskajā Frankofonijas organizācijā (SFO) 2008. gada oktobrī. Tādējādi pēdējo gadu laikā 600 ierēdņi mācījušies franču valodu. Lai turpinātu šo sadarbību, Latvija 2015. gada oktobrī parakstīja Sadarbības memorandu par valsts frankofono iniciatīvu (2015.–2018. gadam) programmas Franču valoda starptautiskajās attiecībās ietvaros. Parakstot šo memorandu, Latvija apliecina savu apņemšanos un piesaisti Starptautiskajai Frankofonijas organizācijai.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Štruntu pētīšana

Pēdējā laikā esmu sapratis, ka nesātīga apaugšana ar mantām ir viena no tām retajām īpatnībām, kas mūs atšķir no pārējās kustoņu pasaules

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja