Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Muzeju nakts. Lasīt, pārlasīt un atrast

Muzeju nakts šogad tiks pavadīta Raiņa un Aspazijas zīmē

Jau vienpadsmito reizi Latvijā norisināsies Muzeju nakts, šogad tā tiks pavadīta Raiņa un Aspazijas zīmē. Sestdienas, 16. maija, vakarā muzeji un citas institūcijas aicinās klejot pa dramatiskajiem dzejnieku biogrāfijas līkločiem un meklēt viņu daiļrades atspulgus apkārtējās dzīves realitātē. Muzeju nakts dalībnieki ir uzņēmušies aizraujošu un atbildīgu misiju – lasīt, pārlasīt un atrast Raiņa un Aspazijas darbos vistuvākos, visiedvesmojošākos un aktuālākos motīvus, lai popularizētu tiem nodoto kultūras mantojumu un uzrunātu Muzeju nakts apmeklētājus.

Starptautiskās Muzeju padomes Latvijas Nacionālās komitejas priekšsēdētāja un Muzeju nakts koordinatore Gundega Dreiblate atklāj, ka sākumā ir bijusi doma izvēlēties kādu konkrētu dzejas rindu vai tamlīdzīgu kopsaucēju, taču dalībnieki iebilduši un izteikuši vēlēšanos pēc izvēles brīvības, jo katram ir savas intereses – vienus saista Lellīte Lolīte (Latvijas Nacionālais vēstures muzejs), savukārt citus aizrauj ideja par stipru valsti (Latvijas Republikas Saeima). Gundega Dreiblate uzskata, ka šāda dažādība ļaus uzrunāt ļoti plašu Muzeju nakts auditoriju.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls notiks sidraba domu siešana un fotografēšanās ar Raini un Aspaziju atvaļinājuma atmosfērā – tā būs iespēja iegūt jauku foto ģimenes albumam neformālā gaisotnē kopā ar spilgtākajām latviešu kultūras parādībām. 1991. gada barikāžu muzejs piedāvās doties sirreālā ēnu deju teātra ceļojumā, kurā Happy Dance Studio dejotāji atdzīvinās tautā zināmus literāro darbu tēlus. Savukārt Rīgas pašvaldības policijas vēstures muzejs šī gada jubilāru motīvu risinās no sava skatpunkta un aicinās – atrodi Raini un Aspaziju!

Starptautiskās Muzeju padomes Latvijas Nacionālās komitejas priekšsēdētāja vērš uzmanību, ka Muzeju nakts programmā vairāk ir atrodams Rainis nekā Aspazija; tas atspoguļo sabiedrībā iesakņojušos attieksmi pret abiem izcilajiem literātiem – sākot ar skolas programmu un beidzot ar Latvijas Kultūras kanonu, kurā nav iekļauta dzejnieces daiļrade, bet Rainis pārstāvēts ar diviem darbiem – Galu un sākumu (1912) un Uguni un nakti (1905). Gluži kā Muzeju nakts publicitātei izmantotajā fotogrāfijā, kurā Rainis sēž priekšplānā, bet Aspazija aizslēpusies aiz palmas zara.

Tuk, tuk! – šī gada Muzeju naktī aizsāksies vēl kāda īpaša akcija, kurai ir dots nosaukums Rainis un Aspazija klauvē!; tā visas vasaras garumā rosinās apmeklēt ne tikai Raiņa un Aspazijas memoriālos muzejus, bet arī citu Latvijas rakstnieku un kultūras darbinieku dzimtās vietas. Atveriet durvis! Līdz 15. augustam visi interesenti tiks mudināti doties dažādos izbraucienos, krāt atzīmes dalībnieka kartītē, lai pēc tam varētu saņemt vērtīgas balvas. Laimīgie tiks izlozēti Raiņa dzimšanas dienā, 11. septembrī. Vairāk informācijas var lasīt šeit:

Jāpiebilst, ka pagājušajā gadā noslēdzās Muzeju nakts trīsgadu cikls Trejkrāsainā saule, kura iedvesmas avots bija šī gada jubilāra Raiņa dzejas rindas par sauli, kas atspīd drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana. Vai šis cikls ir bijis kā iesildītājs pirms galveno zvaigžņu parādīšanās uz skatuves? "Tā ir nejauša sakritība," atzīst Gundega Dreiblate. Par iepriekšējā pasākuma apmeklētākajiem muzejiem kļuva Latvijas Kara muzejs (18 064 cilvēki), mākslas muzejs Rīgas birža (12 169) un Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs (7240), kuri arī šogad būs atvērti viesiem.

Muzeju naktī kopumā ir iesaistījušās vairāk nekā divsimt vietu – Rīgā (65), Rīgas apkārtnē (11), Vidzemē (49), Kurzemē (43), Zemgalē (17) un Latgalē (21). Acis ņirb no plašā piedāvājuma visā Latvijā. Akcijas organizētāji iesaka savlaicīgi iepazīties ar šī gada Muzeju nakts piedāvājumu un izplānot katram savu maršrutu. Iespējams, kādu tas aizvedīs uz Bārdu dzimtas memoriālo muzeju Rumbiņi Katvaru pagastā Limbažu novadā, kur tiek solīta pastaiga mēnessgaismā, Raiņa un Aspazijas dzejas lasījumi pie kamīna, kopēja zupas vārīšana, baudīšana un sadziedāšanās.

"Uzticieties intuīcijai!" iesaka Gundega Dreiblate. Ar visu Muzeju nakts 2015 programmu var iepazīties interneta vietnē www.muzeju-nakts.lv


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja