Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūžībā devies režisors un rakstnieks Andrejs Migla

Mūžībā devies 1940. gada 30. novembrī dzimušais režisors un rakstnieks Andrejs Migla, vēsta portāls irliepaja.lv.

Andrejs Migla ir vairāku lugu un romānu autors, no kuriem lielākā daļa sarakstīti kopā ar Valdi Rūmnieku. Viņš rakstījis libretus mūzikliem un dramatizējumiem, scenārijus un režiju folkloras uzvedumiem un skolotāju koru salidojumiem, kā arī rakstus par radio teātri. Migla sarakstījis grāmatu par Liepājas teātra aktrišu folkloras kopu Atštaukas un Liepājas teātra Klaipēdas kursu. Strādājis Liepājas teātrī un Latvijas Radioteātrī.

Migla dzimis Bauskas novada Cerauskas pagasta Mauriņos lauksaimnieku ģimenē. 1941. gada 14. jūnijā kopā ar vecākiem deportēts. 1946.gadā atgriezies Latvijā.

1986. gadā izdevniecībā Liesma publicēts viņa pirmais kopdarbs ar Rūmnieku - luga Mežrozīte. Kopā ar Rūmnieku sarakstījis arī lugas Runcis zābakos, Ziemassvētki Rūķu zemē, Mežavilks un egle, Upe nesa ozoliņu, Virši zili, virši sārti, Ērkšķu krekls, zvaigznes ceļš, Jūras vējš, Attapīgais pastarītis, Sveču valsis jūnijā.

Tāpat viņš sarakstījis divus romānus – 2018. gada Dzintara stars, kas vēsta par 1919. gadu Liepājā, un 2019. gada Brīvības stars par Brīvības cīņām Liepājā, bet kopā ar Rūmnieku – vēl sešus: Kuršu vikingi, Sveiks, jautrais Rodžer!, Čaks, Viestura zobens, Trīs zvaigznes, Debess aiztur elpu. Tāpat sarakstījis krājumus Latvijas Radio – 75, Kurzemes spraunās atštaukas un pērn – Mūsu Klaipēdas kursiņš.

Migla izveidojis un vadījis Liepājas teātra 1. un 2. aktieru studiju. Liepājas teātrī dramatizējis un iestudējis vairākas populāras muzikālās izrādes, piemēram, Marka Tvena Princis un ubaga zēns, Aleksandra Dimā Trīs musketieri, Jēkaba Janševska Mežvidus ļaudis, dramatizējis un iestudējis Zentas Mauriņas Cilvēka griba ir viņa debesis.

Migla 1972. gadā absolvējis augstākos režisora kursus Maskavas Anatolija Lunačarska Valsts teātra mākslas institūtā, pirms tam absolvējis Latvijas Valsts Konservatorijas Teātra fakultātes Režijas nodaļu, kā arī Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātes maģistrantūru.

No 1963. gada līdz 1974. gadam bija Liepājas teātra režisors, no 1968. gada – galvenais režisors. No 1975. līdz 1982. gadam bija Latvijas Radio režisors. Piecus gadus bija Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētāja vietnieks kultūras jautājumos, darbojies arī citur.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja