Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Parīzē atklās izstādi Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists

20. aprīlī UNESCO galvenajā mītnē Parīzē tiks atklāta izstāde Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists, šādi atzīmējot abu latviešu rakstnieku 150 gadu jubileju, informēja izstādes pārstāve Anda Boluža.

Izstādes saturiskās koncepcijas un teksta autors ir Pauls Bankovskis, vizuālo risinājumu veidojis mākslinieks Kaspars Perskis, projekta kuratore ir MMA Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Elvīra Bloma.

Izstāde Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists veltīta abiem ievērojamajiem latviešu rakstniekiem un saistošā stāstā atklāj gan viņu biogrāfiskos datus, gan literāro darbu motīvus un dzejas fragmentus. Izstādē iespējams ne tikai uzzināt, kā radušies abu dzejnieku pseidonīmi vai kādās pilsētās un valstīs viņi uzturējušies, bet arī aplūkot Latvijas teritorijas karti dažādos gadsimtos, kā arī izpētīt valodu izcelsmes koku.

"Ar savu daiļradi un cittautu literatūras tulkojumiem Rainis latviešu valodā ieviesis un aktualizējis vairākus simtus vārdu, kas joprojām ir neatņemama latviešu literārās valodas sastāvdaļa," raksta izstādes tekstu autors Pauls Bankovskis. Izstādē blakus Latvijas valsti raksturojošiem vēstures faktiem minēti arī tobrīd aktuālie pasaules notikumi, tādējādi radot visaptverošu priekšstatu par laiku, kurā radās abu autoru idejas. Sabrūkot impērijām, daudzas nācijas sāka lolot valstiskas autonomijas cerības, gaisā virmoja idejas par vienotu Eiropu, dzima sociāldemokrātiskā kustība, arvien plašāku atsaucību guva sociālās vienlīdzības un sieviešu emancipācijas idejas.
Izstāde Aspazija/Rainis: dumpiniece/humānists pierāda, ka Raiņa ideju drāmas un filozofiskā dzeja un Aspazijas dumpinieciski temperamentīgās, bieži vien feminisma ideju cauraustās lugas nav zaudējušas aktualitāti arī 21. gadsimtā.

UNESCO galvenās mītnes ekspozīcijas zālē Salle des Pas Perdus (Parīzē, 7, place de Fontenoy) izstāde apskatāma no 20. aprīļa līdz 24. aprīlim.

Izstāde, kas veidota, Memoriālo muzeju apvienībai sadarbojoties ar Latvijas Republikas Pastāvīgo pārstāvniecību UNESCO un partneriem, norisinās Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmas ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja