Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pieci labestīgākie konceptuālisti '2014

"Parasti, runājot par naudas devējiem, uzsver naudu. Viņi nav vienkārši mecenāti," par mecenātu pāri Ināru un Borisu Tetereviem, kuri nekurnot rūpējas par valstiskas stratēģijas līmenī atbalstāmām lietām, pagājušonedēļ atklājot konkursa _Māksla publiskajā telpā _piecus laureātus, saka projekta kuratore Helēna Demakova. Abi konkursā piedalījušies ar patiesu entuziasmu. "Boriss katram pajautāja: "Ko tu par to domā?"," pasmejas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Mākslas programmas Tête-à-Tête ietvaros līdz 25. maijam Latvijas Mākslas akadēmijas Jaunās piebūves 2. stāvā apskatāma fonda programmas Māksla publiskajā telpā konkursam iesniegto darbu izstāde Rīga smaida atkal - turpinājums Rīga smaida projektam. Vairākums tā autoru ir piedalījušies izstādē Sveika, galva! Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā šī gada martā un aprīlī. Konkursā tika aicināti piedalīties mākslinieki, kas spēj paust konceptuālu un reizē labestīgu vēstījumu, kurš pilsētvidē ienes domāšanas paradoksus un mūsdienīgu tēlainību. Konkursa devīze - "Domātprieks!". Žūrijas sastāvā darbojās Boriss un Ināra Teterevi, Māra Lāce, Aleksejs Naumovs, Juris Dambis, Helēna Demakova un Gvido Princis. Žūrijas lēmums esot bijis gandrīz vienbalsīgs.

Par šīgada konkursa laureātiem tika atzīti Aigara Bikšes darbs Meitene ar kurpi, Ievas Rubezes Skulptūra, Viļņa Vītoliņa un Sanda Aispura Vakars uz ezera, Brigitas Zelčas-Aispures Mala un Līgas Marcinkevičas Ziepes. Katrs laureāts iegūs naudas balvu - 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas, bet viņu darbi tiks iekļauti Borisa un Ināras Teterevu fonda programmā Māksla publiskajā telpā.

Kuratore H. Demakova stāsta, ka no pagājušā konkursa jau trīs pilsētvides darbi tiek īstenoti. Ojāra Pētersona divdaļīgā objekta Lielā vāze trīs ceturtdaļas ar arhitekta Gunāra Birkerta akceptu uzstādīs pie Nacionālās bibliotēkas, bet vienu ceturtdaļu - pie Stradiņa universitātes. Brigitas Zelčas-Aispures Klusā daba nonāks Botāniskajā dārzā. Darbs, kuru izlej Ķīnā, ir gandrīz jau gatavs. Ērika Boža Soliņi būs Bastejkalna funkcionālā rota. B. Teterevs sola, ka "visi trīs darbi šogad jau stāvēs".

Latvijas Mākslas akadēmijas rektoru Alekseju Naumovu īpaši iepriecina, ka laureātu vidū ir daudz jauno mākslinieku, LMA absolventu. "Te nav sliktu ideju, ir tikai labas. Starp labiem darbiem ir tikai aktuālāki - situācijai, laikam piemērotāki darbi," vērtēšanas kritērijus nedaudz atklāj Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis.

Izstādes kuratore Helēna Demakova uzsver, ka tas nenozīmē, ka visu piecu laureātu darbi tiks nekavējoties uzstādīti publiskajā telpā. Šobrīd ar visiem kuratore uzsāks pārrunas. "Kopā ar Prinča kungu (pilsētas galveno arhitektu Gvido Princi - red.) mēs meklējam piemērotas vietas. Mākslinieks jau var safantazēties nezin ko, bet varbūt tur apakšā ir augstsprieguma kabeļi. Arī ne katrā vēsturiskā vietā ir pielāgojams mūsdienu mākslas objekts. Tas ir ārkārtīgi rūpīgs darbs - izvēlēties." H. Demakova optimistiski cer līdz 2016. gadam īstenot vismaz divus no laureātu darbiem. Teterevu fondam ir noslēgts līgums ar Rīgas pilsētu līdz 2017. gadam (ieskaitot). "Principā šī ir mecenātu dāvana valsts simtgadē."

Gliemeži, rūķi, Lieldienu olas, reizēm šķiet, ka Rīga, īpaši Vērmanes dārzs, ir kā sieviete, kurai pēc savas gaumes palīdz uzkrāsoties visi rīdzinieki. Laikmetīgā māksla saplūst ar svētku noformējumu, reizēm radot īstu kiča parādi. "Tieši tāpēc tajās vietās, kur liks šos darbus, nav nekāda iespēja saraibināt," uzsver H. Demakova. "Paldies par jautājumu. Šis būs vēl viens aspekts, kuru ņemsim vērā, kopā ar Rīgas pilsētas galveno arhitektu izvēloties vietas." Kas rūpējas par harmoniska tukšuma saglabāšanu Rīgas sejā, pilsētas galvenais arhitekts? "Jā."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja