Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rundāles pils muzejs ir uzņemts prestižajā Eiropas Karalisko rezidenču tīklā

Rundāles pils muzejs ir uzņemts Eiropas Karalisko rezidenču tīklā – organizācijā, kurā ir apvienojušās ievērojamākās Eiropas valdnieku rezidences, to vidū ir Versaļas pils pie Parīzes, Sansusī pils Potsdamā un Šēnbrunnas pils Vīnē

Dalība organizācijā pavērs Rundāles pils muzejam sadarbības iespējas ar Eiropas ievērojamākajām un pieredzes bagātākajām pilīm – muzejiem. Ar organizācijas palīdzību tiks veicināta sadarbība zinātniskajā darbā, kultūras mantojuma saglabāšanā un pārvaldībā, kā arī tūrisma veicināšanā. 

"Rundāles pils muzeja iestāšanās Eiropas Karalisko rezidenču tīklā pierāda, ka mūsu lolotā pils ir līdzvērtīga izcilākajām pilīm Eiropā, un tas noteikti veicinās Latvijas atpazīstamību ne tikai profesionāļu, bet arī kultūras tūristu vidū. Muzejam galvenokārt tas ir ieguvums tieši profesionālajā jomā. Organizācijai ir 27 gadu pieredze mērķtiecīgas sadarbības veicināšanā starp iestādēm, kas pārvalda īpaša tipa kultūras pieminekļus – bijušās un esošās valdnieku rezidences. Organizācijas biedrus vieno atbildība ne tikai par izcilu mākslas kolekciju saglabāšanu, bet arī par arhitektūras kompleksu un dārzu uzturēšanu. Rundāles pils muzejam aktīva dalībnieka statuss Eiropas Karalisko rezidenču tīklā pavērs iespēju nepastarpināti sadarboties ar līdzīgām iestādēm, mācīties no labās prakses piemēriem un dalīties ar savu pieredzi kopīgu problēmu risināšanā," ieguvumus izceļ Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse.

Eiropas Karalisko rezidenču tīklā ietilpst 32 organizācijas no četrpadsmit valstīm, kas kopā pārstāv vairāk nekā 100 valdnieku rezidences. Savā starpā tās sadarbojas dažādos formātos – muzeju direktori tiekas reizi gadā ģenerālajā asamblejā, bet muzeju speciālistiem ir iespēja piedalīties tehniskajās sanāksmēs, kas ik reizi veltītas citai tēmai vai problēmas risināšanai.

Organizācijas dalībniekiem ir pieejami īstermiņa mobilitātes programmas granti, kas ļauj muzeja speciālistiem doties pieredzes apmaiņas braucienos uz citiem organizācijā pārstāvētajiem muzejiem. 

Tāpat Eiropas Karalisko rezidenču tīkls ir sadarbības partneris Versaļas pils vadītajā starptautiskajā preventīvās konservācijas pētniecības programmā EPICO (Preventīvās konservācijas Eiropas protokols). Tās mērķis ir izstrādāt vēsturiskajās ēkās esošajām muzeju kolekcijām īpaši pielāgotu preventīvās konservācijas metodi, lai savlaicīgi varētu konstatēt izmaiņas objektu saglabātības stāvoklī, noteikt izmaiņu cēloņus un atrast piemērotākos risinājumus.

Rundāles pils muzeja misija ir veidot Rundāles pils ansambli par starptautiski nozīmīgu mākslas, kultūrvēstures un dārza mākslas centru. Rundāles pils ansamblis ir iekļauts UNESCO pasaules mantojuma Latvijas Nacionālajā sarakstā, bet pils baroka franču dārzs plašāku starptautisku uzmanību piesaistīja 2021. gadā, kad tam tika piešķirta Eiropas Dārza balva.

Šogad aktīva sadarbība norit arī ar Baltijas piļu un muzeju asociāciju, kuras biedri 14. septembrī viesosies Rundāles pilī, lai piedalītos vēsturisko dārzu un teritoriju pārvaldībai un uzturēšanai veltītā konferencē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja