Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Tikšanās pie Ērgļu klintīm

Šī gada Cēsu Mākslas festivāls ar flamenko operu un kinoteātri uz ūdens.

"Mums ir jauna vieta," atklāj Cēsu Mākslas festivāla direktors Juris Žagars. Šī gada pasākums tiks atklāts 15. jūlijā plkst. 21.30 Gaujā pie Ērgļu klintīm, kur upes vidū uz īpaši uzbūvētas platformas uzstāsies sitaminstrumentālistu ansamblis Perpetuum ritmico, kurā ir apvienojušies jaunie Latvijas mūziķi – Guntars Freibergs, Elvijs Endelis, Mikus Bāliņš un Ernests Mediņš.

Vakara turpinājumā notiks kino pētnieka un režisora Jāņa Putniņa veidotās filmu programmas Upe atklāšanas seanss – uz Ērgļu klintīm tiks projicēta viena no pirmajām skaņu filmām Latvijā, dokumentālā filma Gauja (1934), kura īpaši šim notikumam ir tikusi digitalizēta un restaurēta. Tās autori ir režisors Kristaps Linde un operators Eduards Kraucs.

Nākamo nedēļu nogalēs kinoteātrī uz ūdens būs skatāms arī izcilā britu aktiera Čārlza Lotona trilleris Mednieka nakts (1955) par ceļojumu cilvēka dvēseles tumšākajos nostūros, Ozualdo Kandejasa darbs Robeža (1967) par Brazīlijas pilsētu Sanpaulu un Vernera Hercoga filma Agire, Dieva dusmas (1972) ar Klausu Kinski galvenajā lomā.

 

Kaislīgais stāsts

Par šī gada Cēsu Mākslas festivāla nozīmīgāko muzikālo notikumu kļūs argentīniešu komponista Osvaldo Golihova flamenko operas Ainadamar iestudējums, kas tiks izrādīts 5. augustā plkst. 21.30 Cēsu Pils parka estrādē. Tas ir kaislīgs un dramatisks stāsts par rakstnieku Federiko Garsiju Lorku un viņa mūzu Margaritu Širgu.

Šo operu izraudzījies mūzikas programmas vadītājs Arturs Maskats, kuram to ir atklājusi komponiste Dace Aperāne. "Mēs iegājām vienā no Brodvejas skaņu ierakstu veikaliem, kurā es viņai jautāju, kuri skatuves darbi tiek augstu vērtēti Amerikā, bet Eiropā ir nezināmi. Viņa norādīja uz šo, ar kuru es momentā aizrāvos," atceras Arturs Maskats.

Ainadamar uzvedumā piedalīsies solisti, kuri ir guvuši vērā ņemamu skatuves pieredzi šī darba atskaņošanā. Tajā uzstāsies arī Latvijas mākslinieki Sonora Vaice, Mihails Čuļpajevs, Rihards Millers, Rihards Mačanovskis un Latvijas Radio kora dziedātājas. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents būs Andris Poga, režisors – Viesturs Kairišs.

 

Instrumentu romance

Savukārt 28. jūlijā plkst. 20 koncertzālē Cēsis notiks latviešu pianista Reiņa Zariņa un holandiešu mākslinieces Marilēnas Šiltkampas performance MusicPainting/Live. Tās pamatā būs mūzikas un gleznas vienlaicīga tapšana – notis un otas. "Tas solās būt ļoti ekspresīvs un apjomīgs priekšnesums," piebilst mūzikas programmas autore Indra Lūkina.

Cēsu Mākslas festivālā ir ieplānots vēl viens muzikāls notikums – 5. augustā plkst. 17 Cēsu Svētā Jāņa baznīcā norisināsies koncerts Ērģeļu un klarnetes romance, kurā skanēs latviešu un franču komponistu mūzika – no Ežēna Boca līdz Imantam Zemzarim. Tajā uzstāsies ērģelniece Liene Andreta Kalnciema kopā ar klarnetistu Mārtiņu Circeni.

Pēc ilgāka pārtraukuma Cēsu Mākslas festivālā atgriezīsies balets – tajā ir gaidāms izcilajam latviešu baletdejotājam Aleksejam Avečkinam (1976–2013) veltīts baleta vakars Alekseja Avečkina zvaigzne, kurā piedalīsies baleta solisti Margarita Demjanoka, Elza Leimane, Viktorija Jansone, Baiba Kokina, Sergejs Neikšins, Raimonds Martinovs, Artūrs Sokolovs un citi.

 

Zvērīgā mīla

Jau par tradīciju ir kļuvis teātru izrāžu cikls Grand Prix, kuru 20. jūlijā plkst. 19 koncertzālē Cēsis atklās Jāņa Joņeva un Anetes Konstes kopdarbs Zvērīgā mīla, kuru nevalstiskajā teātrī Dirty Deal Teatro iestudējis Mārcis Lācis. Kopumā šajā skatē iekļautas piecas Latvijas teātru izrādes, kuras izvēlējusies pieredzējusī teātra kritiķe Silvija Radzobe.

Šī gada Cēsu Mākslas festivālā būs skatāmi arī divi Dailes teātra iestudējumi Kaķis uz nokaitēta skārda jumta un Pielūdzēja Nr. 1 un divi Latvijas Nacionālā teātra uzvedumi Zilā un Kaija. Teātra mīļiem būs iespēja apmeklēt arī Silvijas Radzobes sarunas ar režisoriem Lauru Grozu-Ķiberi un Elmāru Seņkovu pirms viņu iestudēto darbu izrādīšanas.

Vizuālo mākslu festivālā pārstāvēs Latvijas Mākslas akadēmijas absolventu, SEB stipendiātu darbu izstāde Netveramā robeža. Ar priekšlasījumiem uzstāsies mākslas zinātniece Inese Baranovska, kurators Kaspars Vanags un arhitekte Vēsma Kontere, kā arī notiks Daiņa Kļavas dokumentālās filmas Laikmetīgā pirmizrāde.

Ar visu Cēsu Mākslas festivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.cesufestivals.lv.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja