Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Uzšūpoties līdz priežu galotnēm. Mežaparka Lielajā estrādē dziesma tiksies ar deju

Nākamā gada augustā Mežaparka Lielajā estrādē notiks vērienīgs uzvedums Dziesma dejo. Deja skan, kurā piedalīsies deju kolektīvi un kori no visas Latvijas un diasporas un kura nosaukums atklāj notikuma esenci.

"Iekšēji šī ideja ir briedusi ļoti ilgi – jau kopš jaunības gadiem, kad man kā dejotājam bija iespēja dejot kora pavadījumā Mežaparka Lielajā estrādē un radās vēlme pēc uzveduma, kurā no sākuma līdz pat beigām dziesma savienotos ar deju vienā nešķiramā priekšnesumā," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta dejotāju un dziedātāju svētku idejas autors Edžus Arums.

Sākumā viņš ar šo domu vērsies pie sava skolotāja un cīņubiedra, horeogrāfa Agra Daņiļeviča, kurš piekritis piedalīties projektā. Jau pēc tam uzveduma komandai pievienojies diriģents Mārtiņš Klišāns, kurš iededzies par šo ideju un ieteicis iesaistīt tās realizēšanā arī komponistu Uģi Prauliņu. Savukārt par uzveduma Dziesma dejo. Deja skan režisori kļuvusi Ilze Jakubovska. "Mežaparks – tur ir, kur vējam ieskrieties, un tur ir, kas šūpo, kas var deju un dziesmu līdz priežu galotnēm uznest augšā," savās sajūtās dalās režisore, kuras vadībā koru mūzikas dzīvo izpildījumu papildinās deja, bet dejotāju uzburto stāstu bagātinās koris.

Šajā Covid-19 pandēmijas izraisītās dīkstāves laikā visa uzveduma komanda ir strādājusi pie repertuāra izveides. "Tas bija sarežģīts un ilglaicīgs process, lai izsijātu nepieciešamos darbus, tāpēc ka mēs esam ārkārtīgi bagāti ar nemateriālās kultūras mantojumu gan horeogrāfijā, gan arī kormūzikā," akcentē uzveduma Dziesma dejo. Deja skan organizators un piebilst, ka gala aprises repertuārs iegūs jau darbā ar deju kolektīviem un koriem klātienē, bet jau šobrīd ir zināms, ka pasākuma ilgums nepārsniegs pusotras stundas, kas ir dažādos žanros izkristalizējies formāts.

Dalībnieki šajā projektā tiek aicināti iesaistīties pēc brīvprātības principa bez jelkādiem konkursiem, uzveduma rīkotājiem sasniedzot nepieciešamo māksliniecisko un tehnisko līmeni ar deju kolektīvu un koru mēģinājumu apmeklējumiem un pat atsevišķu nometņu rīkošanu visiem dalībniekiem, jo uzveduma Dziesma dejo. Deja skan pamatbūtība ir svinēt svētkus un sajust šo sajūtu visu gatavošanās laiku, – norāda Edžus Arums un piebilst, ka viņu komandas veidotais pasākums palīdz uzturēt Dziesmu un deju svētku tradīciju, it īpaši šajā laikā, kad amatieru māksla kolektīviem pandēmijas mazināšanai ieviesto ierobežojumu dēļ ir aizliegts darboties.

"Jebkurš notikums, kurš liks dejotājiem, dziedātājiem, folkloristiem, teātriem un pūtēju orķestriem, kas ir šīs tradīcijas sastāvdaļa, ātrāk sanākt kopā, lai kaut ko darītu, būs pienesums 2023. gada Dziesmu un deju svētkiem, kas pēc diviem gadiem svinēs savu apaļo jubileju," uzskata uzveduma Dziesma dejo. Deja skan organizators. Visi interesenti par gaidāmajiem dejotāju un dziedātāju svētkiem un dalību tajos var uzzināt, rakstot uz e-pasta adresi: [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja