Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Velosipēda zeķe un lakoniska runa

Iepazīstieties ar 20 Latvijas Dizaina gada balvas finālistiem!

No 4. marta līdz 9. aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs apskatāma izstāde ar divdesmit labākajiem Latvijas Dizaina gada balvas konkursā iesniegtajiem darbiem.

"Mēs daudz diskutējām, brīžiem nepiekritām cits cita viedoklim un arī mainījām savas domas," atklāj žūrijas priekšsēdētājs asociētais dizaina profesors Stefans Viāls no Nīmas Universitātes Francijā. Kopumā šajā konkursā tika iesniegti 147 dizaina darbi, kuru izvērtēšanā piedalījās starptautiska žūrija sešu ekspertu sastāvā.

Izstādes pikantākais akcents ir modes zīmola Amoralle kolekcija Savvaļas putni, ar kuru pagājušā gada rudenī tika atklāta Rīgas modes nedēļa un uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas kāpnēm "nolaidās" meitenes, ģērbušās tērpos no zīda, tilla un izsmalcinātām mežģīnēm koši sarkanā, karameļu un trifeļu tonī. Savukārt modes zīmols One Wolf starptautiskās žūrijas sirdi ir iekarojis ar unisex kolekcijas Uniform melnbalto īsfilmu par cilvēka dzīvi mūsdienu lielpilsētas urbānajā vidē. Filmas režisors ir Ivars Burtnieks. "Novelc to!" saka pazīstamās latviešu modeles Lienes Podiņas atveidotā varone, iekārojusi kāda jaunekļa krekliņu.

"Uzvelc tam zeķi!" tiek reklamēts velosipēda pārvalks iekštelpām ar nosaukumu Velosock, kura galvenā funkcija ir pasargāt mājokli no velosipēda netīrumiem un riepu nospiedumiem. Visiem tiem, kuri vēl tikai sapņo par savu pirmo velosipēdu, ir domāts bērnu balansa ritenītis Brum Brum ar U formas bērza saplākšņa rāmi, kas nodrošina dabisku amortizāciju. Jāatzīmē, ka Latvijas Dizaina gada balvas konkursa divdesmitniekā visplašāk ir pārstāvēts bērniem veltīto produktu un ekspozīciju dizains (visas četras izstādes – Latvijas Nacionālajā bibliotēkā!).

Savukārt tiem, kuri sapņo par peldēšanu mazos ūdeņos, ir paredzēta stiklplasta laiva Rupucis, kuras ideja ir aizgūta no coracle – klūgu un audekla vai ādas laiviņas, kādas kopš senlaikiem būvē un lieto Britu salās. Par uzvarētāja godu sacentīsies arī mikrofons Runa, trauku kolekcija Zeme, datu vizualizācijas rīks Infogram, zīmola identitātes maiņa Rīgas Tehniskajai universitātei, mācību satura platformas Soma dizains, divi interjeri un vides objekts paviljons Parametriskais ledājs, kas apvieno scenogrāfiju, gaismu, video, mūziku un zinātni. Šīs instalācijas autors ir arhitekts Didzis Jaunzems.

Šodien, 3. martā, plkst. 19 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tiks noskaidrots galvenās balvas ieguvējs. Šo pasākumu tiešraidē būs iespējams vērot LR Kultūras ministrijas interneta vietnē www.km.gov.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja