Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Delnas direktors: Latvijai vieta Korupcijas uztvere indeksā iedota avansā

Latvijas 43. vieta starptautiskajā Korupcijas uztveres indeksā (KUI) ir iedota avansā, jo tika ņemtas vērā arī korupcijas apkarošanas ieceres, trešdien žurnālistiem norādīja Sabiedrības par atklātību Delna direktors Gundars Jankovs. Latvija indeksā ir pakāpusies par sešām vietām, tomēr mums vēl aizvien ir zemākā vietā no visām Baltijas un Skandināvijas valstīm. 

Saskaņā ar pētījumu Lietuva ieņem 39. vietu, savukārt Igaunija 26. Valsts ar viszemāko korupcijas līmeni ir Dānija, kurai seko Jaunzēlande, Somija un Zviedrija. Kaimiņvalsts Krievija no 174 valstīm ir 136. un Ukraina 142., sarakstu noslēdz Ziemeļkoreja un Somālija.

"Pats trakākais ir tas, ka politiķi saka – mēs visu zinām, bet ar to darīšanu viņiem tā neveicas," norādīja Jankovs, skaidrojot, ka, lai situācija mainītos, nepieciešams uzlabot sistēmu un samazināt sabiedrības kopējo iecietību pret korupciju.

Latvijas vietas noteikšanai indeksā ņemtas vērā arī ieceres un plāni korupcijas apkarošanā, tādēļ šo novērtējumu var uzskatīt par tādu kā avansu, uzskata Jankovs. Taču viņš arī norāda - šī brīža regulārie tiesu izpildītāju, tiesnešu korupcijas, KNAB pārvaldes un Ostu valdes skandāli traucē Latvijai pakāpties KUI sarakstā augstāk un var arī nozīmēt, ka nākamā apkopojumā varam nokristies zemāk. 

"Mēs redzam arvien vairāk gadījumus, kas liek šaubīties par tiesu varas objektivitāti," sacīja Delnas direktors, piebilstot, ka arī vēlēšanu zemā aktivitāte liecina, ka kopumā Latvijas iedzīvotāji neuzticas politiķiem un valsts sistēmai.

Arī uzņēmēji vēl joprojām skatās skeptiski uz biznesa vidi, turklāt korupcijas skandālos regulāri tiek pieķerti uzņēmumi un amatpersonas. Tāpat nav sakārtotas citas sfēras, kas ārvalstu uzņēmējiem "nerada drošību, ka viņu investīcijas, ka viņu darbība tiks pasargāta". Līdz ar to augsts korupcijas līmenis negatīvi ietekmē arī ekonomisko stāvokli, atgādina Jankovs.

Tāpat korupcijas indeksa rādītāji ir būtiski Latvijas uzņēmumiem, jo tie var tikt izmantoti kā "uzticama ceļa karte, vērtējot biznesa iespējas ārzemēs", konferencē sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras politikas nodaļas vadītājs Mārcis Dzelme. 

Jankovs norādīja, ka kaimiņu lietuviešu veiksmes pamatā ir spēcīga prezidente, kura ir definējusi cīņu pret korupciju kā vienu no prioritātēm, bet Igaunijā ir stabils un nemainīgs politiskais kurss, un ļoti augsta sabiedrības uzticība valsts sektoram.

Starptautiskās pretkorupcijas organizācijas Transparency International sagatavotais Korupcijas uztveres indekss izvērtē valstis atbilstoši tam, kādā mērā tajās tiek uztverta korupcijas pastāvēšana valsts amatpersonu un politiķu starpā. Tas ir no vairākiem elementiem sastāvošs indekss – aptaujām, ekspertu vērtējuma un pētījumiem, ko veikušas neatkarīgas iestādes ar labu starptautisku reputāciju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē