Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Latvijas Būvinženieru savienības viedoklis par ažiotāžu par arhitektiem un JRT

Vēlamies izteikt savu viedokli saistībā ar 6. septembra ažiotāžu masu informācijas līdzekļos pēc tam, kad režisors Alvis Hermanis TV raidījumā „Panorāma”, runājot par plānoto Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju minēja, ka nevēlas, lai JRT projektētu tie paši arhitekti, kas radīja projektus Latvijas Nacionālā teātra un Mihaila Čehova vārdā nosauktā Rīgas Krievu teātra rekonstrukcijām, jo šajos projektos no arhitektu biroja puses esot pieļautas pārmērības attiecībā uz skatuvju aprīkojumu.
Par 05.09.12. TV raidījumā „Panorāma” izskanējušo režisora Alvja Hermaņa viedokli saistībā ar Rīgas Jaunā teātra iespējamo rekonstrukciju un sekojošo ažiotāžu.

Te nepieciešams atgādināt, ka būvprojekta programmu (skatīt „Vispārīgie būvnoteikumi” p. 3.6 „Projektēšanas uzdevums”) savā uzdevumā un projektēšanas Līgumā projektēšanai nodefinē PASŪTĪTĀJS, bet projektētājs tikai labāk vai sliktāk realizē pasūtītāja ieceres, tātad raidījumā izteiktie pārmetumi projektēšanas birojam neiztur kritiku.

Abi pieminētā arhitektu biroja SIA „Graf X” izstrādātie un būvfirmu „RBSSKALS” un „RE&RE” realizētie teātru rekonstrukcijas un restaurācijas būvprojekti Latvijas Būvnieku asociācijas rīkotajos konkursos „Gada labākā būve” savā kategorijā tika nominēti kā labākie.

Cik zināms, par Mihaila Čehova vārdā nosauktā Rīgas Krievu teātra rekonstrukcijas – restaurācijas programmas izpildi teātra administrācija ir apmierināta, gandarījumu izteicis maestro Raimonds Pauls.

Vēlamies uzsvērt, ka Rīgas Jaunā teātra rekonstrukcijas projekta izstrādes programma ir paša teātra prerogatīve un režisora Alvja Hermaņa iecerēm atbilstošu būvprojektu sagaidīt varēs tikai tad, kad jau uzdevuma stadijā būs detalizēti nodefinētas teātra vēlmes un prasības, kā tas bija pirms Mihaila Čehova vārdā nosauktā Rīgas Krievu teātra rekonstrukcijas – restaurācijas būvprojekta izstrādes.

Ja šo loģisko prasību neizdosies realizēt, situāciju neglābs arī citi pieredzējušie kultūras objektu projektētāji - arhitekti Juris Poga, Sergejs Ņikiforovs, Juris Skalbergs, Uldis Balodis vai kāds cits pašmāju vai ārzemju arhitekts.

Top jaunais Būvniecības likums. Šī masu mēdijos plaši diskutētā epizode pierāda, ka, lai šādas „melnā PR” diskusijas nebūtu, Likumā obligāti ir jādefinē visu būvniecības procesa dalībnieku - būvvaldes, pasūtītāju, projektētāju, būvnieku un apsaimniekotāju atbildība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē