Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Brīnumdaris laukumā un skandalozs ārpus tā. Maradona (1960-2020)

Viens no visu laiku izcilākajiem pasaules futbolistiem argentīnietis Djego Maradona pēc sirdslēkmes 60 gadu vecumā mira 25. novembrī savās mājās Buenosairesas ziemeļu piepilsētā Tigrē.

Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados uz aizsalušajiem ledus laukumiem prasmīgu ripas kontroli pavadīja frāze: "Spēlē kā Balderis", savukārt, ja pagalmā kāds izcēlās ar virtuozu bumbas pārvaldīšanas tehniku, sekoja piebilde: "Maradonas stilā." Laikam jau tāpēc, ka Latvijā nebija augstākās raudzes futbolista, puikas centās atdarināt Argentīnas supertalantu. Visā pasaulē jaunieši gribēja viņam līdzināties. Viens no šā brīža pasaules izcilākajiem futbolistiem argentīnietis Lionels Mesi ir atzinies: "Ja kāds mani iedvesmoja, tad tas, bez šaubām, bija Maradona."

Starptautiskā futbola federācija (FIFA) XX gadsimta beigās lēma, ka gadsimta labākā futbolista gods jādala diviem – leģendārajam brazīlietim Pelē un argentīnietim Maradonam. Viena daļa futbola apskatnieku pat ir pārliecināti, ka tikai Maradona ir pelnījis būt visu laiku labākais, jo bez Djego pieciem vārtu guvumiem Argentīna nebūtu triumfējusi 1986. gada Pasaules kausā, bez Maradonas Itālijas klubs Napoli nebūtu divreiz uzvarējis nacionālajā čempionātā un 1989. gadā Neapoles komanda virs galvas nebūtu cēlusi tā laika galveno klubu turnīra trofeju – UEFA kausu.

Žonglēja pat ar apelsīnu

Djego Maradona, pilnā vārdā Djego Armando Maradona, piedzima 1960. gada 30. oktobrī dievbijīgā katoļu rūpnīcas strādnieku ģimenē un uzauga Buenosairesas dienvidu piepilsētā Villa Fiorito trūcīgos apstākļos. Viņš bija piektais astoņu bērnu ģimenē, un divi Djego jaunākie brāļi arī spēlēja futbolu profesionālā līmenī. Temperamentīgo raksturu veicināja dzimtas kokā iesakņotās tautības – itāļi, spāņi, horvāti un Argentīnas pamatiedzīvotāji. Triju gadu vecumā dzimšanas dienas dāvanā no brālēna viņš saņēma futbola bumbu.

Jau agrā bērnībā atklājās Djego futbola talants. Astoņu gadu vecumā viņš nokļuva "Las Cebollitas" jauniešu komandā, kuras sastāvā uzvarēja 136 (!) spēles pēc kārtas, iegūstot valsts čempiona titulu savā vecuma grupā. Redzot, kā Maradona žonglē ar bumbu un aptin ap pirkstu pretinieku komandas puikas, treneri sākumā pieprasīja Djego uzrādīt identifikācijas karti, lai gan patiesībā Maradona bija savam vecumam maza auguma. Viņi vienkārši neticēja, ka tik agrīnā vecumā var tik apbrīnojami spēlēt!

Pirms nokļūšanas Argentinos Juniors pieaugušo komandā viņš spēles pārtraukumā izklaidēja publiku, demonstrējot virtuozu bumbas pārvaldīšanas tehniku, un Djego popularitāte strauji auga. Viņu uzaicināja uzstāties televīzijas šovā, kur Maradona žonglēja ar bumbu un apelsīnu. Interesanti, ka Francijas futbola slavenība Mišels Platinī kādā no intervijām par Maradonu ir teicis šādus vārdus: "Ko es varu izdarīt ar futbola bumbu, viņš izdara ar apelsīnu…"

14 gadu vecumā Maradona parakstīja līgumu ar Argentinos Juniors un 1976. gadā, desmit dienu pirms savas 16. dzimšanas dienas, debitēja komandas sastāvā pirmās divīzijas spēlē. Pēc četriem mēnešiem Djego jau pielaikoja valstsvienības kreklu spēlē ar Ungāriju, kļūdams par visu laiku jaunāko spēlētāju Argentīnas izlasē. Slavenais treneris Sesars Luiss Menoti gan neiekļāva Maradonu valstsvienības sastāvā spēlēšanai 1978. gada Pasaules kausā, jo uzskatīja, ka puisis ir par jaunu iznācienam uz lielās futbola skatuves. Djego bija sagrauts. Savās mājās Argentīna pirmo reizi ieguva Pasaules kausu. Taču tajā pašā gadā Menoti kā skauts ļoti augstu novērtēja Maradonu, un īpaši tika izcelta Djego psiholoģiskā gatavība. Pēc gada Menoti vadītajā Argentīnas junioru izlasē Djego jau bija izteikts līderis un palīdzēja komandai Japānā uzvarēt pasaules U20 čempionātā. Maradona ieguva turnīra labākā spēlētāja balvu.

1981. gadā Djego pārcēlās uz Boca Juniors, un jau nākamajā gadā komanda triumfēja nacionālajā čempionātā. Talantīgajam spēlētājam dāsnākus līgumus piedāvāja līgas turīgākie klubi, tostarp River Plate komanda, taču Maradona palika nelokāms – viņš spēlēs Boca Juniors, par kuru fanoja bērnībā.

Argentīnas futbola uzlecošo zvaigzni ievēroja Eiropā. Spānijas grands Barcelona par Maradonu samaksāja rekordsummu – 7,3 miljonus ASV dolāru. 1983. gada 26. jūnijā Djego kļuva par pirmo Barcelona spēlētāju, kuram pēc El Clasico spēles (tajā vēsturiski tiekas Barcelona un Madrides Real) pretinieku komandas līdzjutēji aplaudēja, kājās stāvot. Kopumā gan jāatzīst, ka divu sezonu laikā no Maradonas Barcelona rindās bija gaidīts vairāk. Tam bija vairāki iemesli. Veiklā argentīnieša apturēšanai pretspēlētāji neizvēlējās smalkas metodes. Pēc spāņu aizsarga Goikočea izklupiena no mugurpuses Maradonam konstatēja kājas lūzumu. Savukārt ārpus laukuma Djego konfliktēja ar kluba vadību, un tajā laikā sākās viņa nakts uzdzīve. Spēlējot Barcelona, Maradona pirmo reizi iešņauca kokaīnu. Kluba vadības pacietības mērs bija pilns, kad spēlē ar Bilbao Spānijas karaļa Huana Karlosa un vēl 100 000 skatītāju klātbūtnē pēc Maradonas iniciatīvas laukumā izraisījās masveida kautiņš, kas iegājis futbola vēsturē kā viens no brutālākajiem kautiņiem.

1983. gadā Barcelona ieguva Spānijas kausu, bet jau nākamajā gadā Itālijas klubs Napoli spāņiem lika galdā jaunu rekordsummu – 13 miljonus dolāru. Maradona Napoli rindās spēlēja no 1984. līdz 1991. gadam. Ierodoties Neapolē, stadionā viņu sagaidīja 75 000 (!) skatītāju. Līdz tam viduvēji spēlējošais Napoli klubs ar Argentīnas superzvaigznes iekļaušanos sastāvā piedzīvoja strauju augšupeju. 1987. un 1990. gadā Napoli uzvarēja Itālijas čempionātā. Tajā laikā Itālijas A sērija tika uzskatīta par spēcīgāko futbola līgu pasaulē. Maradonas popularitāti Neapolē apliecina pašreizējā pilsētas mēra Luidži de Madžistrisa pagājušās nedēļas ierosinājums Napoli stadionu nosaukt Djego Maradonas vārdā.

Futbola laukumā Djego bija neapstādināms, taču ārpus tā talantīgais spēlētājs neizvēlējās pareizākos ceļa virzienus. Fani viņu dievināja. Uzmanība no atbalstītāju puses bija tik milzīga, ka Maradona sāka meklēt no tā patvērumu un atrada to Kamoras noziedzīgajā sindikātā. Futbola superzvaigne viesojās pie Džuljāno klana bosa Karmines Džuljāno. Kokaīna lietošana kļuva regulāra. Mediji sāka ziņot par superzvaigznes aizraušanos ar apreibinošajām vielām, līdz Djego spēlēšana Napoli beidzās 1991. gadā, kad Argentīnā viņu arestēja par kokaīna glabāšanu un tiesa piesprieda 15 mēnešu aizliegumu spēlēt futbolu. Atkarībā ieslīgušais Maradona piekrita izmantot ārstēšanās programmu un vēlāk atgriezās futbola laukumā. Djego vēl spēlēja Sevilla klubā Spānijā, bet 1995. gadā atgriezās Boca Juniors komandā, kuras sastāvā 1997. gada 25. oktobrī aizvadīja arī savas karjeras pēdējo spēli.

Tā bija "Dieva roka" 

Argentīnas valstsvienības sastāvā Maradona četras reizes spēlēja Pasaules kausa izcīņā – 1982., 1986., 1990. un 1994. gadā. Debijas reizē tika piedzīvota smaga vilšanās. Pasaules čempionvienība Argentīna izstājās otrajā kārtā, spēlē ar Brazīliju cerības uz iekļūšanu pusfinālā jau bija zudušas. Neizturējis pretinieku aso spēli, Djego nesavaldījās un pēc tiesneša piešķirtās sarkanās kartītes priekšlaicīgi atstāja laukumu.

Maradona slavas virsotni sasniedza 1986. gadā. Leģendām apvīta ir ceturtdaļfināla spēle ar Angliju, kurai papildu piparus piebēra politiskais fons. 1982. gadā starp Argentīnu un Lielbritāniju Atlantijas okeāna dienvidu daļā norisinājās karadarbība. Militārā apvērsuma rezultātā Argentīnā pie varas nākušais ģenerālleitnants Leopoldo Galtieri sava mundiera spodrināšanai bija izlēmis no britiem atgūt Folklenda salas. Sākotnēji tas arī izdevās, bet pēc papildspēku ierašanās karā uzvaru svinēja Lielbritānija.

Šie notikumi abās valstīs vēl bija labā atmiņā arī vairākus gadus vēlāk, kad izšķirošie notikumi futbola spēlē attīstījās otrajā puslaikā. 51. minūtē pēc Maradonas darbības laukumā futbola mutvārdu daiļradē parādījās vārdu salikums "Dieva roka". Anglijas soda laukumā bumbu jau gatavojās satvert vārtsargs Pīters Šiltons, kad pēkšņi augstā lēcienā Maradona apsteidza Šiltonu un bumba ielidoja vārtos. Sākotnēji likās, ka Djego guvis vārtus, skarot bumbu ar galvu, bet pēcāk videoatkārtojumā bija skaidri redzams, ka tā bija viņa roka. Kopš 2018. gada, kad Pasaules kausā futbolā tiesneši pirmo reizi izmantoja VAR sistēmu jeb videoatkārtojumu, "Dieva rokas" palīdzība vairs nav iespējama, taču 1986. gadā soģi nevarēja saņemt palīdzību "no zāles" un vārtu guvumu ieskaitīja, par spīti tam, ka angļi aktīvi protestēja. "Vārtus guvu nedaudz ar galvu un nedaudz ar Dieva roku," pēcāk pa pusei atzinās Maradona.

Četras minūtes vēlāk Maradona guva savus otros vārtus. Tā jau bija augstākā pilotāža! Djego reidu ar bumbu, ceļā uz vārtiem apspēlējot piecus Anglijas spēlētājus, televīzijā vai interneta tīmeklī ir redzējis teju ikviens futbola fans. Šis vārtu guvums ieguva nosaukumu "Gadsimta gols". Spēle beidzās ar 2:1 Argentīnas uzvaru. Tagad varam tikai minēt, kā būtu atritinājies intrigas kamols, ja Maradonas vārtu guvums ar roku netiktu ieskaitīts. Iespējams, Argentīna tāpat būtu uzvarējusi arī bez "Dieva rokas" palīdzības. "Vēsturi vairs nevar pārrakstīt," pēcāk norādīja tās dienas galvenais varonis Maradona.

Gadsimta vārtu guvumā spilgti bija redzamas Djego labākās īpašības laukumā. Ar zibenīgu ātrumu un veiklību uzbrūkošais pussargs izlauzās starp vairākiem pretinieku komandas spēlētājiem, lai gan auguma parametri bija gaužām pieticīgi – tikai 167 centimetri. Maradonas bumbas kontrole bija apbrīnas vērta.

Lai gan Napoli laikā sportista spertie slidenie sānsoļi jau bija zināmi plašākai sabiedrībai, tomēr Argentīnas izlase bez kapteiņa Maradonas nebija iedomājama arī 1990. gada Pasaules kausa finālturnīrā. Parādīt visas sava talanta iezīmes pilnā spožumā Djego gan patraucēja potītes savainojums, taču liktenim labpatika pusfinālā uz vienas takas kopā savest Itālijas un Argentīnas izlasi. Turklāt spēle notika Napoli stadionā. Vietējie fani emocijas izrādīja abos virzienos – uzgavilēja Maradonam un saspieda īkšķi Itālijas izlases atbalstam. Pēc 1:1 neizšķirta pamatlaikā un pagarinājumā uzvaru pēcspēles sitienu sērijā svinēja Argentīna ar 4:3. Finālā VFR un Argentīnas spēlē par vienas bumbas tiesu pārāki bija vācieši, uzvarot ar 1:0.

Maradona 33 gadu vecumā aizvadīja divas spēles arī 1994. gada Pasaules kausa finālturnīrā. Pēc tam gan Djego pieķēra aizliegtās vielas efedrīna lietošanā, un atvadas no valstsvienības bija ar rūgtuma piegaršu. Savas dusmas Maradona izgāza arī uz žurnālistiem. Viens no fotogrāfiem ārpus Djego mājas bija nostādījis objektīvu, un Maradona atbildēja ar iznācienu, rokās turot gaisa šauteni. 2013. gadā žurnālistu virzienā lidoja akmeņi.

Argentīnas izlasē karjeras laikā Maradona 91 spēlē guva 34 vārtus, taču Djego trenera karjera nebija sekmīga. 2008. gada novembrī viņš kļuva par Argentīnas izlases galveno treneri. 2010. gada Pasaules kausā Dienvidāfrikā Maradonas vadītā Argentīna ceturtdaļfinālā cieta 0:4 sakāvi pret Vāciju. Ar to arī Djego darbs valstsvienībā beidzās. Viņš vēl trenēja Al Wasl un Fujairah klubu Apvienotajos Arābu Emirātos un 2018. gada maijā piekrita kļūt par Baltkrievijas kluba Brestas Dinamo prezidentu. Tā gada jūlijā Maradona pat ieradās Brestā, bet jau septembrī ieņēma jaunu amatu – kļuva par treneri Meksikas klubā Dorados. Pēc tam Djego vēl dabūja trenera pierakstu Argentīnas komandā Gimnasia de La Plata.

Sieva, bērni un kokaīns

Kokaīna gūstā Maradona pavadīja 20 gadu. Kādā intervijā viņš atklāja, kāpēc 1982. gadā pirmo reizi pamēģināja narkotikas. "Tās bija visur, tāpat kā futbols. Uz vannasistabu es gāju, neieslēdzot gaismu. Es biju narkotiku atkarībā, es esmu narkotiku atkarībā un cilvēku acīs vienmēr būšu narkotiku atkarībā. Jo narkotiku atkarība netiek aizmirsta."

Kad Djego nokļuva Napoli klubā, viņš jau bija regulārs kokaīna lietotājs. "Narkotikas tā, sasodīts, pārņem… Es nevarēju pakustēties laukumā, es nevarēju trenēties un nevarēju arī aiziet gulēt. Es pat nezināju, kas ir spilvens. To visu es stāstu tāpēc, lai jūs saprastu, cik dziļi biju nokritis." Maradona izteica pateicību savai meitai, kura četru gadu vecumā viņu gultā atmodināja no narkotiku pārdozēšanas izraisītās komas. Kokaīna lietošanas laikā futbola zvaigzne pieņēmās svarā līdz 129 kilogramiem.

Djego privātās dzīves līkločos visas pieturvietas sazīmēt ir sarežģīts uzdevums. Oficiāli laulībā Maradona bija tikai vienu reizi ar Klaudiju Viljafani. Pāris apprecējās 1989. gadā, un kāzu svinības Buenosairesas Luna Park stadionā 1500 viesiem izmaksāja divus miljonus dolāru. Meitas Dalma un Džanīna piedzima laulībā ar Viljafani. Interesanti, ka Džanīna, kura reklamē apakšveļu, no 2009. līdz 2013. gadam bija precējusies ar Anglijas kluba Manchester City zvaigzni un Argentīnas izlases uzbrucēju Serhio Agvero. Dēls Djego dzima pēc īsa mīlas romāna Neapolē ar modeli Kristīnu Sinagru, kad Maradona vēl tikai gatavojās precēties ar Klaudiju. Itālijas tiesa dēlu Djego no Sinagras pēc DNS pārbaudes atzina 1995., bet pats Maradona – tikai 2016. gadā. Futbola superzvaigzne vēl bija precējies ar Viljafani, kad pēc mīlas sakariem ar naktskluba darbinieci Valēriju Sabalainu viņiem piedzima meita Jana, savukārt 2013. gadā fitnesa trenere Veronika Odžeda laida pasaulē Maradonas dēlu Djego Fernando. Kad Odžeda bija ceturtajā grūtniecības mēnesī, Djego sāka attiecības ar profesionālo futbola spēlētāju Rosio Olivu, kas bija par viņu 30 gadu jaunāka. Abi saderinājās, taču attiecības pārtrūka. Maradona pārlieku aizrāvās ar alkohola lietošanu un apsūdzēja savu līgavu nodevībā ar spāņu vārtsargu Deividu de Hea, kā arī simtiem tūkstošu dolāru vērtu pulksteņu un dārglietu nozagšanā, atpūšoties Dubaijas villā. Olivas dēļ Djego piekrita pat plastiskajai operācijai, lai izskatītos jaunāks, taču vienlaikus reibumā viņš Rosio iekaustīja.

2019. gadā Maradona akceptēja paternitāti trim bērniem Kubā, kuri esot no divām mātēm. Sieviešu vārdi netiek atklāti, taču zināms, ka Djego Kubā uzturējies laika posmā no 2000. līdz 2005. gadam, kad ārstējās no kokaīna atkarības. Futbola zvaigzne pat sadraudzējās ar Kubas prezidentu Fidelu Kastro un pēcāk uz kājas uztetovēja Kastro seju.

Mēle aiz zobiem neturējās

Ar diktatoriem futbola zvaigzne draudzējās, turpretī Rietumu pasaules vadītājiem veltīja skarbus vārdus. Piemēram, bijušo ASV prezidentu Džordžu Bušu Maradona ir nosaucis arī par slepkavu, bet pašreizējo – Donaldu Trampu – par marioneti. Maradona ir apvainojis vēl vienu ASV prezidentu Bilu Klintonu: "Es gribēju doties uz Amerikas Savienotajām Valstīm, bet Bila (Klintona) termosa galva mani neielaida." Netika taupīts arī bijušais FIFA prezidents brazīlietis Žoau Avelanžs, kuram savulaik tika dots norādījums nerunāt par futbolu, jo Avelanžs ir spēlējis ūdenspolo. Maradonam mēle aiz zobiem neturējās.

2008. gadā slavenais serbu kinorežisors Emirs Kusturica uzņēma dokumentālo filmu par futbolistu. Pats Maradona apgalvoja, ka ir atstājis pagātnē savas atkarības, tomēr viņa rīcība par to neliecināja. 2018. gada Pasaules kausa finālturnīrā Krievijā viņš ložā bija redzams neadekvātā stāvoklī, bet šā gada novembrī Djego veica operāciju, lai izņemtu starp smadzenēm un galvaskausu esošu trombu. 12. novembrī fani savu elku sagaidīja iznākam no slimnīcas. 25. novembrī Maradonas sirds apstājās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata