Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Kaupera dēlu grupa vēlas izpeldēt plašākos ūdeņos

Ne jau tikai fakts, ka grupā spēlē Kaupera dēli, ir iemesls pievērst uzmanību Carnival Youth. 26.maijā viņiem iznāks pirmais minidisks un videoklips. Pavisam viņi ir četri: Renāra Kaupera dvīņi Edgars (ģitāra) un Emīls (bungas), kurus pirmajās tikšanas reizēs būtu grūti pat atšķirt, bet pārējie divi — Aleksis Luriņš (bass) un Roberts Vanags (taustiņinstrumenti) — esot ne mazāk nozīmīgi, jo grupā izteikta līdera nav.

Edgaru un Emīlu, kā mūziķa bērniem "pienākas", jau vecumā, kas rakstāms ar viencipara skaitli, sūtīja mūzikas skolā. Neesot paticis: pēc obligātās skolas vēl jāiet uz mūzikas skolu, mājās tikuši tikai kādos deviņos, un tad jau vairs neatliek laika nekam citam kā mājas uzdevumu sagatavošanai un melodiju sacerēšanai - viņi ar dažām dziesmām kļuva pazīstami jau bērnībā kā grupa Žirafes.

Kauperu bērni esot tipiskais gadījums, kad bērniem tas, ar ko nodarbojas vecāki, nemaz nešķiet pats vilinošākais, ko dzīvē darīt, jo skaitās galīgi nestilīgi, atceras Emīls. Tomēr sanācis citādi. Laiks iet, un nu jau viņi ir gandrīz pieauguši.

Dažreiz jaunie mūziķi, kuri mācās pie pieredzes bagātiem skolotājiem, neviļus sāk pat izskatīties viņiem līdzīgi. Par saviem neklātienes skolotājiem, kuru mūziku Carnival Youth labprāt klausās, līdzās roka klasiķiem Pink Floyd, zinot visus viņu darbības periodus un dalībnieku vārdus, min arī Radiohead, Džeku Vaitu, Interpol, National, Arcade Fire: "Laikam mēs gluži neizskatāmies pēc viņiem, bet kaut kur galvā viņi visi sēž." Mūsu iepriekšējā tikšanās reizē pirms aptuveni pusgada puiši labprāt atzina, ka laikā, kad tapis viņu līdz šim lielākais hits Never Have Enough, daudz klausījušies tieši Arcade Fire, un tā patiešām izklausās pēc kādas līdz šim nezināmas slavenās kanādiešu grupas dziesmas, un viņiem par to nebūt nav jākaunas. Dziesma jau pamanīta arī ārzemēs un izmantota Carlsberg Nordic alus reklāmā, kas tiek rādīta ziemeļvalstīs, un tā nudien ir tik lipīga, ka šī noteikti ir viena no retajām reklāmām, kuras laikā gribas paskatīties uz televizora ekrānu, nevis novērsties. Nupat viņi uztaisījuši un kopā ar savu minialbumu gatavi prezentēt arī paši savu šīs dziesmas videoklipu, kas uzņemts vairākās Latvijas vietās. Jo šī dziesma patiešām var kalpot par nopietnu Carnival Youth lokomotīvi, kam būtu pa spēkam grupu izvilkt plašākos ūdeņos, un šeit lieti noderētu, ja tā tiktu izdota singla platē, lai to varētu atskaņot arī vinila dīdžeji. Par plates formātu viņiem kaut kad nākotnē domas esot gan. "Daudzi ir teikuši, ka tagad mums ir piecas minūtes, lai izsistos. Jo youth, kas nosaukumā, taču nozīmē, ka jādzer, kamēr silts… Vai jāstreb, kamēr karsts."

Prāta vētra daudz koncertē arī Austrumu pusē, bet Kaupera atvasēm gan pagaidām tādu plānu neesot. Viņi nemaz neprot krievu valodu, jo piedzimuši citā laikā, kad jaunieši uzaug ar angļu valodu. Neskatoties uz to, viņiem Krievijā uzradusies kāda fane, kas uztaisījusi interneta lapu, kurā salikts vairāk informācijas, nekā zināms pašiem. Viņi arī pamanījuši, ka tagad latviešu mūziķiem, vismaz dziedot angliski, nav tāda akcenta, kāds tas bija vēl astoņdesmito un deviņdesmito gadu mijā, ko var dzirdēt, piemēram, Lingas un Jauna Mēness dziesmās. Man šķiet, mēs par viņiem vēl dzirdēsim. Un tas nav tikai tāpēc, ka grupā spēlē Renāra Kaupera dēli. Carnival Youth ir draudzīgs kolektīvs, kur katram dalībniekiem ir līdzvērtīga loma un lieli plāni. Pagaidām četrinieks, kad tiks vaļā no skolas, kas atņem daudz laika grupai, gadu nodosies tikai mūzikai un neplāno stāties augstskolās tikai tāpēc, ka tā katram sevi cienošam jaunietim būtu pēc vidusskolas jādara. Un, ja kādā brīdī to darīs, tad lai iegūtu noderīgas zinības, nevis augstākās izglītības papīrus, kas noderētu karjerai. Karnevālisti redz nākotni muzikālajā karjerā un nedomā arī salīdzinoši agri dibināt ģimenes, kā savulaik Renārs ar sievu Agnesi viņu vecumā. Varbūt viņiem izdosies realizēt to, kas Kauperam neizdevās? Jo, lai par tevi uzzinātu ārpus Latvijas, nepietiek aizbraukt nospēlēt pāris koncertu Anglijā, bet jādzīvo busiņā un jāuzstājas visur - kaut vai pāris cilvēku priekšā, kā savulaik darījis arī Stings ar savu grupu The Police.

Visu rakstu par grupas Carnival Youth puišiem lasiet žurnāla Sestdiena 23.maija numurā!

Top komentāri

Plašākos ūdeņos gaida haizivis.
P
Tā ka,vieglas smiltis!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Jāstāv kājās

Lai īstenotu austrāliešu zinātnieku atklāto veselīgas dzīves formulu, vairumam eiropiešu būtu radikāli jāmaina paradumi.

Vērtīgākie otrā plāna spēlētāji

Latvijas hokeja valstsvienības panākumi nebūtu iedomājami bez palīgiem ārpus laukuma. Ārsts, fizioterapeiti, ekipējuma menedžeri un preses sekretārs – tie visi ir svarīgi ķēdes posmi izlases mehānis...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata