Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Partijai paklausīgs līderis

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) priekšsēdētājs Armands Krauze ir radis darīt to, ko partija liek. Tagad tā viņam uzticējusi būt par kandidātu saraksta līderi Rīgas domes vēlēšanās. Taču daudzkārt vieglāk būtu viņu iztēloties lauku vidē, kur Krimuldas novadā Krauzem ir arī sava saimniecība, nekā Rīgas mēra amatā.

ZZS nominētā Rīgas mēra kandidāta Armanda Krauzes vecākā meita Margarita, kurai ir arī jaunāka māsa Roze, mācās Rīgas 3. valsts ģimnāzijā 10. klasē. Viņa īsti nezina, ko nozīmē būt par Rīgas domes priekšsēdētāju, taču priecātos, ja tēvs strādātu Rīgas pašvaldībā, jo tad viņam varētu palūgt Rīgā ierīkot suņu pastaigu laukumus. To nepieciešamību meitene atskārtusi, kopš mājās ir divi mazi kucēni, bet vismaz Pārdaugavā viņa nezinot speciālu vietu, kur tos varētu aizvest izskrieties.

Raksturojot tēvu, Margarita SestDienai kā pirmo minēja to, ka viņš māk izveidot sistēmu, – esot skaidrs, kas, ko un kad dara. Piemēram, mājās ir norunāts, kurš no rīta kurinās krāsni un kurš – vakarā. "Kad biju maza, mēs bieži gājām pie bitēm, vecāki mani ar māsu ļoti ieinteresēja par dabu," stāsta meita. Viņas nākotnes ieceres tas gan nav ietekmējis, un vismaz pašlaik esot vēlme studēt arhitektos. Politikā negribētu būt – ja nu vienīgi tad, kad būs kādi 40 gadi. Viņasprāt, jauniem cilvēkiem tur nevajag iet, jo būtu grūti orientēties "visās tajās lietās" – ar to domātas politiskās spēles.

Uz vaicāto, ko tēvs vislabāk prot un ar ko viņam vajadzētu nodarboties, Margarita labu laiku domā un tad atbild: «Viņam vajadzētu strādāt savā saimniecībā un dzīvot laukos.» Teiktajam varētu nepiešķirt tik lielu nozīmi, ja vien tajā nebūtu daļa patiesības, – vieglāk ir atrast lietas, kas Armandu Krauzi asociē ar lauku vidi, nekā nosaukt pazīmes, kas viņu saista ar Rīgu, ja neskaita to, ka politiķis galvaspilsētā strādā un ir rīdzinieks trešajā paaudzē.

Pirms četriem gadiem ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis atzina, ka ar Krauzes ielikšanu saraksta galvgalī partija vēlas parādīt, ka tajā aug jaunie līderi, un ar viņiem iepazīstināt. Lielas cerības iegūt varu galvaspilsētā viņš neloloja. «Pašvaldību vēlēšanu kampaņa dod tribīni un atpazīstamību, kā arī iespēju gūt iemaņas politiskās karjeras veidošanā,» tā pirms 2013. gada vēlēšanām sacīja Brigmanis.

Kad to pašu viņam SestDiena vaicāja tagad, Brigmanis atbildēja: "Tā ir ilgstošās pārdomās izdarīta izvēle un iespēja parādīt sabiedrībai, ka mums vēlēšanas Rīgā nav vienaldzīgas, ja ar pirmo numuru izvirzām apvienības priekšsēdētāju." Tā būšot arī tribīne, jo "katras vēlēšanas ļauj pozicionēties". Uz vaicāto, cik piemērots Krauze ir konkrētajam postenim – lielas pašvaldības vadītāja amatam –, Brigmanis norādīja, ka arī Nils Ušakovs (Saskaņa) neesot piedzimis par Rīgas mēru, bet iepriekš bijis žurnālists.

Saeimas opozīcijā esošās Saskaņas deputāts Ivars Zariņš ar Krauzi strādā kopā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā. Arī viņš Krauzi zinot vairāk kontekstā ar lauksaimniecību. Zariņam prātā bija tikai viens priekšlikums, kas saistīts ar Rīgu, kad ZZS saraksta līderis rosinājis uz jumtiem izvietot bišu stropus.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Zane
Z
Cik tas ir pieņemami - iztaujāt un citēt presē politiķu nepilngadīgos bērnus, iesaistot viņus politiskās spēlēs?
Šalle
Š
Tāds tipa skandalozs virsraksts ZZS maizes tēvam piederošā lapelē. Lasu tālāk - protams - slavas dziesmas paklausīgajam, ka baigi kārtīgais utt. Nožēlojami!
Neesmu robots
N
Elektroenerģijai,degvīnam,tabakai Latvijas valsts monopolu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata