Klasiski kartupeļu salāti ar desiņu
Šie ir mani mīļākie jaunības laika salāti – studējot Vācijā, iecienīju Kartoffelsalat dažādos veidos. Viena no populārām kombinācijām, kā pasniegt klasiskus kartupeļu salātus, ir kopā ar desiņu – šoreiz kūpināti liellopu gaļas cīsiņi, bet var arī ar kupātiem, sardelēm, mednieku desiņām un tā tālāk!
Pagatavošanas laiks: 40 minūtes (ar visu kartupeļu vārīšanu)
Sarežģītības pakāpe: nav grūti
Daudzums: 1 porcija (liela!)
SASTĀVDAĻAS
- 8 mazi jaunie kartupelīši
- 2 vidēji marinēti gurķi 2 ēd. k. skābā krējuma
- 2 ēd. k. majonēzes
- 1–2 tējk. Dižonas sinepju (daudzums pēc garšas)
- sāls, pipari pēc garšas 1 ēd. k. marinētu kaperu
- 1–2 pannā ceptas desiņas
Kartupeļu salāti ir variējami pēc patikas – tos var kombinēt arī ar olām, kūpinātu zivtiņu vai vistas gaļu, tiem var pievienot svaigus vai marinētus sīpolus, redīsus, rukolu, selerijas kātus un citus labumus, kas garšo.
GATAVOŠANA
1. Kartupelīšus novāra sālsūdenī, atdzesē un sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlītēs.
2. Marinētos gurķus pārgriež gareniski uz pusēm un sagriež plānākās šķēlītēs nekā kartupeļus.
3. Kartupeļu un gurķu šķēlītes liek salātu bļodā, pievieno krējumu, majonēzi un sinepes (var arī mazāk par norādīto daudzumu), sāli un piparus, kā arī kaperus.
4. Visu kārtīgi samaisa, pieregulē garšas, un – gatavs! Pasniedz ar sīki sagrieztiem maurlociņiem un ceptām desiņām.
Svaigie jauno kāpostu salātiņi
Vienmēr, ieturot pusdienas ārpus mājas kādā ēdnīcā vai bistro, svaigu kāpostu salāti ir tie, kuros visgrūtāk vilties, vai ne tā? Īpaši jauno kāpostu sezonā, kad kāpostlapas vēl mīkstas un smuki zaļas. Lūk, mana recepte iedvesmai pagatavot tos mājās!
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši, tikai rīvē!
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- ½ mazas jaunās kāpostgalviņas
- saišķītis diļļu
- Aizdaram
- 3 ēd. k. augu eļļas ar neitrālu garšu 1–2 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas mazliet ābolu etiķa (pēc garšas)
- sāls un cukurs pēc garšas
Citrona sulu un etiķi mērcītei labāk pievienot pamazām, līdz sasniegta īstā garšu kombinācija! Atsevišķā trauciņā tas būs vienkāršāk un nepilnības arī būs vieglāk pielabot, nekā visu pievienojot salātiem uzreiz.
GATAVOŠANA
1. Kāpostu sarīvē uz klasiskās rupjās rīves – sanāks diezgan smalki rīvēts. Ja gribas rupjāk, var izmantot citu rīvi vai kapāt kāpostu ar nazi vēlamajā struktūrā.
2. Sīki sakapā dilles un iemaisa rīvētajos kāpostos.
3. Atsevišķi samaisa eļļu ar citrona sulu un etiķi, sāli un cukuru – to vislabāk darīt mazā bļodiņā vai burciņā, kuru var aizskrūvēt un ērti sakratīt, lai visas sastāvdaļas labi sajaucas. Pieregulē garšas pēc patikas.
4. Pievieno eļļas mērcīti kāpostiem, kārtīgi izmaisa, ļauj mazliet ievilkties, samaisa vēlreiz. Gatavs!