Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kādi ir tavi mīļākie salāti?

Tā kā man šonedēļ ir dzimšanas diena, izmantoju situāciju pateikt kaut ko par saviem mīļākajiem salātiem. Bērnībā tie noteikti bija tomāti ar krējumu un sāli, bet, tā kā patlaban nav tomātu sezona, neieteiktu tādus gatavot. Tāpēc dalos ar jauno kāpostu salātiem, kas vienmēr garšojuši, un arī klasiskiem vācu kartupeļu salātiem – tiem ir simt variāciju katrai gaumei!

Klasiski kartupeļu salāti ar desiņu

Šie ir mani mīļākie jaunības laika salāti – studējot Vācijā, iecienīju Kartoffelsalat dažādos veidos. Viena no populārām kombinācijām, kā pasniegt klasiskus kartupeļu salātus, ir kopā ar desiņu – šoreiz kūpināti liellopu gaļas cīsiņi, bet var arī ar kupātiem, sardelēm, mednieku desiņām un tā tālāk!

 

Pagatavošanas laiks: 40 minūtes (ar visu kartupeļu vārīšanu)

Sarežģītības pakāpe: nav grūti

Daudzums: 1 porcija (liela!)

 

SASTĀVDAĻAS

  • 8 mazi jaunie kartupelīši
  • 2 vidēji marinēti gurķi 2 ēd. k. skābā krējuma
  • 2 ēd. k. majonēzes
  • 1–2 tējk. Dižonas sinepju (daudzums pēc garšas)
  • sāls, pipari pēc garšas 1 ēd. k. marinētu kaperu
  • 1–2 pannā ceptas desiņas

Kartupeļu salāti ir variējami pēc patikas – tos var kombinēt arī ar olām, kūpinātu zivtiņu vai vistas gaļu, tiem var pievienot svaigus vai marinētus sīpolus, redīsus, rukolu, selerijas kātus un citus labumus, kas garšo.

 

GATAVOŠANA

1. Kartupelīšus novāra sālsūdenī, atdzesē un sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlītēs.

2. Marinētos gurķus pārgriež gareniski uz pusēm un sagriež plānākās šķēlītēs nekā kartupeļus.

3. Kartupeļu un gurķu šķēlītes liek salātu bļodā, pievieno krējumu, majonēzi un sinepes (var arī mazāk par norādīto daudzumu), sāli un piparus, kā arī kaperus.

4. Visu kārtīgi samaisa, pieregulē garšas, un – gatavs! Pasniedz ar sīki sagrieztiem maurlociņiem un ceptām desiņām.


Svaigie jauno kāpostu salātiņi

Vienmēr, ieturot pusdienas ārpus mājas kādā ēdnīcā vai bistro, svaigu kāpostu salāti ir tie, kuros visgrūtāk vilties, vai ne tā? Īpaši jauno kāpostu sezonā, kad kāpostlapas vēl mīkstas un smuki zaļas. Lūk, mana recepte iedvesmai pagatavot tos mājās!

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes 

Sarežģītības pakāpe: vienkārši, tikai rīvē!

Daudzums: 2 porcijas 

 

SASTĀVDAĻAS

  • ½ mazas jaunās kāpostgalviņas
  • saišķītis diļļu
  • Aizdaram
  • 3 ēd. k. augu eļļas ar neitrālu garšu 1–2 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas mazliet ābolu etiķa (pēc garšas)
  • sāls un cukurs pēc garšas

Citrona sulu un etiķi mērcītei labāk pievienot pamazām, līdz sasniegta īstā garšu kombinācija! Atsevišķā trauciņā tas būs vienkāršāk un nepilnības arī būs vieglāk pielabot, nekā visu pievienojot salātiem uzreiz.

 

GATAVOŠANA

1. Kāpostu sarīvē uz klasiskās rupjās rīves – sanāks diezgan smalki rīvēts. Ja gribas rupjāk, var izmantot citu rīvi vai kapāt kāpostu ar nazi vēlamajā struktūrā.

2. Sīki sakapā dilles un iemaisa rīvētajos kāpostos.

3. Atsevišķi samaisa eļļu ar citrona sulu un etiķi, sāli un cukuru – to vislabāk darīt mazā bļodiņā vai burciņā, kuru var aizskrūvēt un ērti sakratīt, lai visas sastāvdaļas labi sajaucas. Pieregulē garšas pēc patikas.

4. Pievieno eļļas mērcīti kāpostiem, kārtīgi izmaisa, ļauj mazliet ievilkties, samaisa vēlreiz. Gatavs!

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata