Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

13 dienas līdz Jāņiem

10. jūnijs ir gada 161. diena pēc Gregora kalendāra parastajā, negarajā gadā. Līdz gada beigām ir atlikušas 204 dienas, līdz Jāņiem – trīspadsmit, lai gan Jāņi ir tik seni svētki, ka tos varētu svinēt arī pēc vecā stila, 6. jūlijā. Ar saules ritu tas nesakritīs, toties ļaus tikt vaļā no sajūtas, ka atkal (kā katru gadu) Jāņi ir atnākuši pārāk ātri.

Vecajos laikos, brežņevlaikos, sauktos arī par jautro sociālismu (jo skaidrā to laiku realitāti nebija iespējams izturēt), šāda svinēšana jauniem un stipriem organismiem bez visas atgādināšanas turpinājās līdz 7. jūlijam un arī ilgāk, jo vasaras vidū, stiprā reibumā pakritušam zemē, iespējas nosalt nav īpaši lielas. Turklāt, cik tad ilgi gulēsi, jāceļas augšā un jādodas meklēt, ar ko paģiras salāpīt – lāpāmā šķidruma atrašana tolaik nebija pašsaprotama, lai gan alus atrašana ap Jāņiem bija vēl grūtāks uzdevums.

Pirms 55 gadiem 10. jūnijs bija priecīga diena pasaulei – diena, kad beidzās karš: 1967. gada 10. jūnijā Izraēla un Sīrija piekrita uguns pārtraukšanai, izbeidzot tā saukto Sešu dienu karu. Karš Ukrainā, kuru Putins arī bija iecerējis iekarot ja ne gluži sešās dienās, tad divās nedēļās noteikti, turpinās jau ceturto mēnesi, un pagaidām neviens apskatnieks neprognozē, ka atlikušajās 2022. gada 204 dienās tas varētu beigties. Tas ir arī mūsu karš, šajā SestDienas numurā atgādina Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Mārtiņš Vargulis. Ja Krieviju neapturēs Ukrainā, tās nākamā uzbrukuma mērķi nav grūti prognozēt, un tad var iznākt arī tā, ka citugad 10. jūnijā, kas ir arī Pasaules jūgendstila diena, Rīgā vairs nebūs ko svinēt, jo pats jūgendstila mantojums gulēs drupās.

Šīs SestDienas, 10. - 16. jūnija numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Tagad atmesties nedrīkst! Ārpolitikas pētnieks Mārtiņš Vargulis par kara perspektīvām, Krievijas DNS, Ķīnas gadsimtu un par dažādām zaudējuma izpratnēm.

PASAULĒ. Pakistānas konstitucionāli politiskā krīze. No pasaules plašsaziņas līdzekļu uzmanības loka nepazūd Dienvidāzijas valsts Pakistāna, kur jau ilgāk nekā divus mēnešus notiek masu demonstrācijas no amata atstādinātā premjerministra Imrāna Hāna atbalstam. Ne tikai šā iemesla dēļ iekšpolitiskā spriedze pēc iedzīvotāju skaita piektajā lielākajā pasaules valstī un vienlaikus kodolvalstī ir sasniegusi mērogus, kuru dēļ atsevišķi eksperti pauž bažas pat par iespējamu pilsoņu kara izcelšanos.

LAIKA MAŠĪNA. Noslēpumainais zvaigžņoti svītrainais. Pirms 245 gadiem tika apstiprināts ASV zvaigžņoti svītrainais karogs, kura dizaina pamata elementi saglabājušies līdz pat mūsdienām. Tikai zvaigžņu, kas simbolizē štatu skaitu, tagad karogā ir krietni vairāk – 50 sākotnējo 13 vietā.

TĒMA. Atdzīvināt laukus. Lauku miers daudzus arvien ātrāk skrienošajā pasaulē vilinājis arī iepriekš. Tomēr alkas pēc sava zemes stūrīša pastiprinājušās kovidlaikā, kas mūs ieslēdza četrās sienās. Vai romantiķiem bez naudas vispār laukos ir ko darīt? Ar ko jārēķinās, iegādājoties māju dziļi mežā vai lauka vidū? Varbūt tikai jāļaujas un viss notiks? Katram atbildes uz šiem jautājumiem būs citādas.

SPORTS. Vienā maisā trīs sporta veidi. Maldīgs ir priekšstats, ka visu dienu jāpeld, jābrauc ar riteni un jāskrien, – nodarboties ar triatlonu iedrošina šī sporta veida Latvijas cerība Artūrs Liepa (18).

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata