Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dzīvelīga lieta

Nākotnē varētu pastiprināties vēlme pēc ilgtspējīgiem un ekoloģiskiem risinājumiem. Līgo svinībās cilvēki varētu vairāk pievērsties dabas saudzēšanai un ekoloģiskajiem aspektiem.

Piemēram, iecienīti varētu kļūt bioloģiski audzēti augļi un dārzeņi, ekoloģiska dekora elementi un videi draudzīgi aizvietotāji tradicionālajiem ugunskuriem, – tā latvju dzīvesziņas un līgošanas nākotni prognozē mākslīgais intelekts jeb ChatGPT.

Jāteic, nav ne jausmas, kā varētu izpausties "videi draudzīgi aizvietotāji tradicionālajiem ugunskuriem", bet tehnoloģiskā prāta "pārdomas" lasīt ir interesanti – arī par Dziesmu svētkiem un saulgriežu tradīcijām tam, izrādās, ir ko teikt. Tas ir biedējoši vai cilvēka spējas apliecinoši? Vērts par to aizdomāties, jo nekur no tehnoloģiju attīstības nespruksim – tā turpinās un ieved mūs pavisam jaunos "ūdeņos" ne tikai ikdienas praktiskajos sīkumos, bet, lūk, nu jau arī domāšanā un nākotnes prognozēs.

Arī folkloras pētniece Sanita Reinsone sarunā ar SestDienu piemin mākslīgo intelektu, sakot: "Vai mākslīgais intelekts varētu uzdainot kādu tīri sakarīgu dziesmu, kas nebūs atšķirama no dainām? Pieļauju, ka kādā brīdī tas var notikt." Lūk – ja jau pat pētnieki to atzīst, kas zina – varbūt arī Dainu skapim lemts digitālais dvīnis?

Taču kāda ir jūsu cilvēciskās dvēseles noskaņa, svētkus gaidot? Man vasaras saulgrieži vienmēr šķituši īpaši skaists laiks. Daba tad ienāk pat pilsētā, pastiepjot vakarus garus un ļaujot tos teju fiziski sajust uz ādas. Viss apkārt smaržo un plaukst, zāle stiepjas garāka teju pa minūtēm, un gaisā pēkšņi ir kaut kāda ilgmūžības sajūta – ka nekas nekad nebeidzas, tikai iet uz riņķi, atkal atjaunojoties un sākoties no gala.

Tieši uz šādas nots tad arī gribas domāt gan par līgošanu un garākās nakts burvību, gan gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem, par kuriem vēl no citas puses – ar skatu prom no Rīgas – šoreiz stāsta diriģents Uldis Kokars.

Bet, atgriežoties pie mākslīgā intelekta, jācitē vēl arī šis: ".. latviešu tautas identitāte var būt dzīva un ilgtspējīga arī nākotnē. Tomēr tas prasa pastāvīgu rūpību, apņēmību un atbalstu no visas sabiedrības." Lūk, un tāpēc – lai Jāņu nakts ugunis tālu redzamas, dziesmas vēl tālāk dzirdamas, deju solis augsts un slaids, un lai gaisma tiešām visur uzvar tumsu! Tad jau arī ne tradīcijas, ne tauta, ne dzīvesziņa nezudīs.

Šīs nedēļas, 22. - 29. jūnija, žurnālā SestDiena lasiet:

SestDienas SALONS. Vidus laiks Jāņi

Folkloras pētniece Sanita Reinsone par to, ko Jāņu sakarā nesaprot ārzemnieki, par garlaicīgās dzīves skaistumu un par to, kas notiks, ja Daugavas hesi ies pušu  

TĒMA. No plūdiem līdz līdz putekļiem

Ko laikapstākļos iezīmējies pirmais pusgads, kādi solās būt saulgrieži un visa šī vasara? Un cik pie debesjumā notiekošā vainojamas klimata pārmaiņas?

TUVPLĀNĀ. Koru mūzika ir tur. Tautā

Koru mūzika, tā īstā koru dziedāšana ir tur, tautā, visā Latvijā, laukos – saka Uldis Kokars, kurš līdztekus LU vīru korim Dziedonis, vada arī Balvu novada jaukto kori Mirklis un šovasar beidzot debitēs lielā Dziesmu svētku kopkora virsdiriģenta godā

INTERESANTI. Videi draudzīgi ugunskuri un globāli Dziesmu svētki

Digitalizācija un vides apziņa ienāks arī līgošanā, prognozē mākslīgais intelekts jeb ChatGPT "pārdomas" par latvietības, saulgriežu svinēšanas un Dziesmu svētku nākotni

PASAULĒ. Alternatīva olimpiskajām spēlēm?

Lai arī agresijas dēļ Ukrainā no starptautiskās olimpiskās kustības būtībā izslēgtā Krievija nav gluži nākusi klajā ar konkrētiem plāniem par alternatīvu sporta pasākumu rīkošana, iespēja, ka tādi varētu parādīties, netiek izslēgta. Kādi olimpiādes mēroga "alternatīvas" iepriekš notikušas, un kā ģeopolitiskā konfrontācija var atsaukties uz starptautiskā sporta pasauli?

LAIKA MAŠĪNA. Rietumberlīni glābj no padomju blokādes

Pirms 75 gadiem Padomju Savienība sāka Rietumberlīnes blokādi, uz ko Maskavas nesenajiem sabiedrotajiem Otrajā pasaules karā nācās atbildēt ar bezprecedenta humānās palīdzības piegādi pilsētai – šī operācija tika iedēvēta par Berlīnes gaisa tiltu

IZPĒTĪTS. Raitākās sarunas četratā

Līdz ar piektā dalībnieka pievienošanos sarunai, dalībnieku iespējas vienlīdzīgi izteikt viedokli ievērojami sarūk

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Stress pēc pamošanās

Stresa piepildītākais laiks diennaktī ir pirmās stundas pēc pamošanās. Jāgatavo brokastis, jāpošas darbam, jāmodina bērni un vēlāk vēl jānervozē satiksmes sastrēgumos. Bieži piedzīvotās negatīv...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata