Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ielīst ābeļziedā

Ziedonis ir pats skaistākais brīdis gadā. Ne velti maijā ir tik daudz pašnāvību – acīmredzot pat dzīves noliedzēji vēlas, lai viņu pēdē­jām atmiņām par šo grēcīgo pasauli fons būtu ziedu smaržas apvīts un lakstīgalu apdziedāts. Tas ceļ suicī­da vērtību, jo darīt sev galu apstākļos, kuros dzīvi no elles grūti atšķirt, ir bezjēdzīgi, neviens to nenovērtēs un varbūt pat nepamanīs vai nodomās, ka tu savos kārtējos un šoreiz pēdējos mēslos esi trāpījis nejauši.

Toties ziedonī, kad vai katrā ābeļziedā gribas kavēties bezgalīgi ilgi, skumstot un reizē priecājoties, ka neesi bite, kura gan spēj aizlidot līdz jebkuram ziedam un ielīst tajā ar visām sešām, ziedam neko sliktu nenoda­rot, bet kurai šis skaistums ir tikai smaga medus vākšanas darba objekts, – ziedonī šķiršanās no dzīves nepārprotami rāda, ka tā nav bijusi nejaušība, bet gan aizgājēja pati karstākā vēlēšanās no visām tām vēl­mēm, kuras iespējams piepildīt, ja reiz nav tādas alternatīvas kā pārvēršanās kādā Siselijas Bārkeres (Cicely Mary Barker, 1895–1973) puķupuikā vai puķu­meitenē un aizlidošana ar pieneņpūkām vai paša/-s vaska spārniņiem mūžīgajā vasarā. Bet ziedonī arī atteikties no pašnāvības ir vieglāk, ja pēdējā brīdī saproti, ka tā varētu būt bijusi aplama doma. Tad pašnāvnieks var pārvērst priekšrocībā ziedoņa galve­no trūkumu – ja šo brīdi, kas Latvijā var būt īsāks vai garāks, bet tik un tā vienmēr par īsu, palaiž garām, tad uz nākamo ziedoni vesels gads jāgaida. Pasaki sev cieti, piemēram: "Nu ja nākamgad tāda zaļā ziema, kā­da šogad bija maijā, turpināsies vēl ilgāk, tad gan dzīvot nav vērts!" un gaidi. Pašreiz dzīvojošo paaudžu pieredzē pagaidām nav bijis tādas reizes, kad ziedonis nebūtu iestājies, tātad ir lielas cerības, ka arī pēc gada iemesla darīt sev galu nebūs. Dod, trīsvienība – Dievs, Dumpi un Perevoščikov –, ne tikai pašnāvniekiem, bet mums visiem līdz nākamajam ziedonim nodzīvot!

Šīs SestDienas, 29. maija – 4. jūnija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Ar vienu kāju Rīgā, ar otru Bāzelē. Klarnetiste Anna Gāgane par skarbo un skaisto mūziķes dzīvē, studijām Šveicē un Covid laika atziņām.

PASAULĒ. Atvērto debesu slēgšana. ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojums par Savienoto Valstu izstāšanos no Atvērto debesu līguma nebija pirmais šāda veida solis, un, situācijai šajā virzienā turpinot attīstīties, lielākā cietēja no tā ir un būs Eiropa.

TĒMA. Izmēģinājumu pavasaris jeb Krīze un tās mācības. SestDiena sāk jaunu rubriku, pētot, ko dažādās jomās mums licis iemācīties pandēmijas piespiedu izolācijas laiks un ko no ārkārtējā stāvokļa obligāto ierobežojumu noteiktā varbūt vērts paturēt arī pēckoronas laikā.

TUVPLĀNĀ. Juridiskā un reālā taisnība. Nākamais Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs par taisnības cenu, ikviena likuma trūkumiem un sieviešu un vīriešu proporciju tiesu sistēmā.

KĀPĒC MAN TAS JĀZINA. Izkustināt "svētās govis". Nesenā ziņa Latvijas mediju vidē par portāla LA.lv iekļaušanos Rīga TV24 struktūrā rada vairākus neatbildētus jautājumus. Konkurences padome sola darījumu vēl izvērtēt.

SPORTS. Latviešiem piemērīts sporta veids. Pirms 40 gadiem Padomju Savienībā aizsākās bobsleja apgūšana. Atklājēja lomu uzticēja Latvijas trenerim Rolandam Upatniekam, kura vadībā četru gadu laikā PSRS ekipāža ar Latvijas pilotu Zinti Ekmani aizstūrēja līdz olimpiskajai bronzas medaļai. Vēl pēc četriem gadiem Jānis Ķipurs jau priecēja ar olimpiādes zeltu. Straujajā augšupejā gan bija arī daudz zilumu, iekšējās nesaskaņas un aizkulišu cīņas varas gaiteņos.

ATVAĻINĀJUMS. Īpašais pielikums. Kurā uzzināsi ko, kur un kā darīt atvaļinājumā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES.

 

Top komentāri

xio
x
Ja pusi žurnāla atkal pieraksta Kolāte & Kolāte (turklāt nav neviena Zirņa un Rukas raksta, no labajiem autoriem - tikai Lūsiņa), žurnāls šonedēļ paliks nenopirkts. Kad jāizdara izvēle starp Ir un Sestdienu, parasti sliecos uz otro (vai nevienu no minētajiem - ko lasīt tāpat ir), bet ne jau pie šādām kārtīm.
ņīgrums un negatīvisms
ņ
Nu uzgāza mums pa ziemu sakrājušos vircas spaini Zirņa kungs!
Dabas untums
D
Kur citugad ievas uzzied un nobirst, tur šogad zied un zied no Lieldienām līdz Vasarsvētkiem. Aizkustinoši poētiska pasaules izjūta, dvēseles dzīles lai paliek neizsmeltas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata