Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Nemirstīgie

Kas vieno slavenu dziedoni, skandalozu politiķi, filmas kārtējo sēriju un varbūt pat dušas želeju, kas mums katram vannasista­bā uz plaukta? Skan jau dīvaini, taču princi­pā uz visu no iepriekš nosauktā mūsdienās var attiecināt vārdu "nemirstīgs". Uz katru gan pilnīgi citādi un pavisam par citiem nopelniem.

Tā, kamēr Berluskoni pavisam ne tālajā Itālijā lēnām atkal kāro tikt pie varas un kas zina, kādus vēl jaunus skandālus ar savu darbību rosinās, aizokeāna sapņu zemē Holivudā atkal jauna Zvaigžņu karu sērija. Abus pilnīgi droši, ja ne gluži par nemirstī­giem var dēvēt, tad par sava veida fenomeniem noteikti. Un visi tie kultūrcilvēki, kas pie Zvaigžņu karu episkās sāgas piesaukšanas sarauc degunu – sak, tā jau tāda lēta izklaide! –, lai to mēģina pateikt fanu pūļiem ne tikai Amerikā, bet arī citviet pasaulē un nākamreiz pirms saviebšanās atceras, ka savulaik pat Anšlavs Eglītis šīm filmām uzmanību pievērsis.

Tad plastmasa. It kā tāda parasta padarīšana, materiāls, bez kura vairs nevaram iedomāties savu ikdienu. Taču izrādās, pat ja esam pavisam zaļi domājoši un godīgi šķirojam pašu radītos atkritu­mus, tas mūs neglābj no mazo plastmasas daļiņu ļaunuma, kas pamazām pārņem pasauli. Tas varētu izklausīties pēc vēl vienas filmu sāgas pieteikuma ievada teikuma, ja vien nebūtu patiešām nopietni. Vērts par to aizdomāties, jo, ja ne vairāk, tad diez vai paši par plastmasu pamazām gribam pārvērsties.

Vēl mūžam nemirstīgais jautājums par kultūru atšķirībām, spēju šo dažādību saprast, nepazust tulkojumos, vienam otru "nolasīt". Režisors Māris Martinsons, runājot par savu saikni ar Japānu nu jau vairāku filmu garumā, atzīst – sākumā šķitis, jo vairāk iepazīs, jo labāk sapratīs. Taču nonācis tieši pie pretējas sajūtas – arvien lielākas attālināšanās. "Šī dīvainā pretruna ir tas dzenulis, motors, kas ļauj uzturēt vēlēšanos nepazaudēt saikni. Ļoti vienkārši – ja kaut kas sāk no tevis attālināties, tad tu sāc to vairāk novērtēt," viņš skaidro. Pretrunīgu vērtējumu gan arī viņa padarītajam netrūkst – izrādās, no visas režisora filmogrāfijas visvairāk skatītais darbs ir pirms pagājušajām pašvaldību vēlēšanām tapušais materiāls par Nila Ušakova pārgājienu. Komentāri – katra paša ziņā.

Visbeidzot – tā vislielākā, varbūt vienīgā par īsto saucamā nemirstība. Vārds un Balss, kas skan vēl daudz ilgāk un patiesībā nozīmē vairāk par viena cilvēka mūžu. Žermēna Heine Vāgnere. Atstājusi par sevi spilgtas atmiņas un lomas, savas 39 vīra dāvinā­tās aproces (pa vienai katrai pirmizrādei) tomēr paņemot līdzi. Tādi simboli jau pilnīgi droši ir nemir­stīgi.

Šīs SestDienas, 15. – 21. decembra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Stāstīšanas situācijā. Tikko skatītājiem nodevis savu Japānas triloģijas trešo filmu, režisors Māris Martinsons stāsta par austrumu kultūras vizualitāti, vietējā kino naudas aprites pārkarēm un Ušakova cilvēciskošanu.

PASAULĒ. Nemirstīgais Berluskoni. Skandalozais 81 gadu vecais Itālijas ekspremjers Silvio Berluskoni gatavojas atgriezties politikā ar ambīcijām veidot jaunu valdību pēc nākamgad paredzētajām parlamenta vēlēšanām.

IN MEMORIAM. Ar 39 aprocēm. Nelokāma, ar stingru nostāju. Sabiedrībā ļoti izvēlīga, bet arī cilvēciska. Viņa nemeklēja popularitāti un nešķiroja cilvēkus. Atmiņās par Latvijas operskatuves leģendu Žermēnu Heini Vāgneri (1923–2017) dalās viņas vienaudzes un ilggadējās līdzgaitnieces dzīvē un mākslā.

TĒMA. Maza plastmasa, liela problēma. Plastmasa pārņem pasauli ne tikai ar daudz piesaukto maisiņu un PETpudeļu starpniecību, nu jau tā ir arī apģērbā, krāsās, dušas želejā un pat dzeramajā ūdenī. Kā esam līdz tam nodzīvojušies, un ko darīt, lai no plastmasas glābtu planētu un glābtos paši?

PORTRETS. Parlamentārais blūzs. Izsūtītie Briselē – tā sauc muzikālo apvienību, kura tapusi pirms diviem gadiem, kopā sanākot eiroparlamentāriešiem no Latvijas, Čehijas un Lielbritānijas. Šogad grupa kāpa uz skatuves mūzikas un mākslas festivālā Bildes, un, kā paši smejas, neviens pat neesot sūdzējies.

LEĢENDA. Noķert džedu. Leģendārās zinātniskās fantastikas sāgas – Zvaigžņu kari – sīkvelu triloģijas otrajā filmā joprojām norisinās nebeidzamā cīņa starp gaismas un tumsas spēkiem.

CEĻOJUMS. Andersena Ziemassvētki. Lai noķertu svētku sajūtu, nav jābrauc uz eksotiskām un tālām valstīm – pietiek paceļot tepat pa Eiropu, piemēram, aizbraucot uz pāris dienām izbaudīt Kopenhāgenas sakārtotību, Ziemassvētku īpašās gaismas, tirdziņu noskaņu un pašā pilsētas viducī gan lielajiem, gan mazajiem bērniem neliedzot kaut uz mirkli ielūkoties atrakciju parkā, kas iedvesmu sniedzis pat Disnejam.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Par Latvijas nemirstīgiem varoņiem droši varam nosaukt arī vecos barikāžu vīrus ! Kuri nezināja vai krievu armija viņus nenošaus... Bet viņi tur bija ...un Latvija šodien irbrīva... Jā ,Latvija šodien ir brīva arī no visas savas rūpniecības ! Kāpēc ? Šo jautājumu mums vēl ir jāuzdod savām valdībām ! Savai valdībai mums ir arī jāuzdod jautājumu par veco barikāžu vīru cūkošanu ! Kad tikām saukti uz barikādēm...mums teica ka visiem tiks pielikts pensijai ...! Ja valdība pati sev visu laiku nepaaugstinātu tās algas..... Bet, šī pati ''valdība'' izdomājusi jaunu paņēmienu veco vīru piesmiešanai > pilsētu domes atvieglošot dzīvi šiem vecajiem vīriem ...tikai valdība to "'aizmirsa"' šīm pilsētu domēm pateikt ! HUMORS ?
''VIŅŠ SANESĪS TAUTU
&
GREZNUMUS UN DĀRGUMUS'', un tā būs patiesā NEMIRSTĪBA.
Nemirstības formula ir šī:
N
''KAS DZENAS PĒC TAISNĪBAS UN LĒNPRĀTĪBAS, TAS ATROD DZĪVĪBU, TAISNĪBU UN GODU''.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata