Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nepieļaut nomales efektu

Nezin vai Varakļānus, kam augstākā līmeņa cīņu rezultātā beigu beigās ļauts palikt pašiem par sevi, var uzskatīt par mazu cinīti, kas gāzis vai vēl gāzīs vezumu, bet to, ka tieši šī novada liktenis izraisīs teju konstitu­cionālo krīzi, šķiet, neprognozēja neviens. Tas, ka ar lielās un ilgi nākušās administratīvi teritoriālās reformas iedzīvināšanu nebūs viegli, gan bija zināms jau sen. Un tas, ka pašvaldību vēlēšanas pienākušas, bet visu novadu robežas joprojām nav skaidras, tam ir tikai vēl viens apliecinājums.

Taču kas tad galu galā ir tās lielākās problēmas, kur meklējami zemūdens akmeņi, un kāpēc šī reforma nāk tik grūti? Pašvaldību lietu zinātājs Māris Pūķis šīs nedē­ļas sarunā ar SestDienu uz to atbild, norādot uz centrali­zāciju, kas patlaban Latvijā notiek, kaut diez vai ir labākais scenārijs valstij. Lielā mērā politisko cīņu dēļ risinājums tam tā arī pa šiem gadiem nav atrasts. "Pret nomales efektu nekādu pasākumu pagaidām nav," viņš saka.

Vai tādi būs kaut kad, ja ne tuvā, tad vismaz tālākā nākotnē, un cik lielā mērā to ietekmēs iedzīvotāji, dodoties pie vēlēšanu urnām? Kā risināsies tālāk to novadu dzīve, kuri ar jaunajām robežām nebūs apmieri­nāti? Un galu galā, vai Varakļānu precedents "nepavilks" tālāk veselu notikumu ķēdīti ne tikai šajā jomā vien?

Pārāk daudz jautājumu, pārāk maz skaidru atbilžu vēlēšanu priekšvakarā.

Taču, protams, visas, arī vissarežģītākās, problēmas ir risināmas. Patlaban starptautiskā līmenī, piemēram, to apliecina tā dēvēto kovidsertifikātu ieviešana, kas pama­zām un vismaz daļēji lielā daļā valstu cilvēkiem ļaus atgriezties pirmspandēmijas ikdienā. Protams, arī te iebildumu netrūkst, taču kaut kāds sākums tas tomēr ir.

"Jā, ir grūta situācija, bet nav jāzaudē veselais sa­prāts. Tie, kuri baidās, saslimst daudz ātrāk. Bailes ir briesmīgas, tās nogalina mīlestību, veselību, drosmi, radošo garu, iniciatīvu. Vajag baidīties no bailēm," uzsver operdīva Marina Rebeka. Viņai aizvadītais pan­dēmijas gads nebūt nav pagājis dīkstāvē un arī turpmā­ku plānu, kaut arī ne vairs tālu uz priekšu, tomēr ne­trūkst. Šķiet, tas tikai vēlreiz apliecina: lai kaut kas virzītos un turpinātu notikt, svarīgi nenolaist rokas, tajā procesā piedalīties un darīt labāko, ko nu apstākļi ļauj. Citādi tas nevēlamais "nomales efekts" visādā ziņā agri vai vēlu pārņems arī tos, kas patlaban paši ar sevi tik apmierināti dzīvojas šķietamajā centrā.

Šīs SestDienas, 4.jūnija – 10. jūnija numurā lasiet:

VIEDOKLIS. Neticēja zaudējumam Vācijai. Latvijas Hokeja federācijas viceprezidents Viesturs Koziols pēc rūgtā zaudējuma Vācijai uz karstām pēdām runā par mikroklimatu hokeja izlasē, par neveiksmes iemesliem un Hārtlija ieilgušo sezonu Omskas klubā.

PRIEKŠĀ. Adīt var jebkur. "Ņemam adīkļus un nākam adīt pulciņā!" aicinot uz šo svētdien, 6. jūnijā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiekošo Pasaules publiskās adīšanas dienu, saka Kultūras centra Iļģuciems Amatu nama administratore un TLMS Irbi vadītāja Baiba Pilāne. Pasākumā tiek gaidītas gan pieredzējušas adītājas un adītāji, gan tie, kas vēl tikai sākuši ar šo nodarbi aizrauties. Var ņemt līdzi savas adatas un dzijas, taču būs sarūpēta arī materiālu rezerve, tehniskie zīmējumi un ķeblīši. Tāpat netikšot liegts arī draudzīgs padoms.

SestDienas SALONS. Kurss uz centralizāciju. Māris Pūķis par pašvaldību vēlēšanām jaunajā administratīvajā iedalījumā, par to, kāpēc darbs pašvaldībā nozīmē nemitīgu risku, un par zaļās politikas bīstamību Latvijai.

PASAULĒ. Mēģinās atsperties no zemākā punkta. Ar iniciatīvu sarīkot šādu samitu aprīlī klajā nāca ASV prezidents Džo Baidens, un šis aicinājums, ņemot vērā Baidena iepriekšējo bezkompromisa nostāju pret Krieviju un tās prezidentu Vladimiru Putinu, kļuva par pārstei­gumu pat daudziem ekspertiem. Ir jautājumi, par kuriem abu valstu līderiem ir iespējams panākt vismaz kompromisa vieno­šanās, un vēsture arī liecina, ka šādas tikšanās vienmēr mazinā­jušas starpvalstu spriedzi. Ženēva šajā ziņā ir arī simboliska pilsēta, jo tajā savas pirmās tikšanās ir aizvadījuši gan Dvaits Eizenhauers un Ņikita Hruščovs, gan Ronalds Reigans un Mihails Gorbačovs. Abos minētajos gadījumos samitiem bija ļoti tālejošas sekas.

TUVPLĀNĀ. Mums ir jāelpo! Operdziedātāja Marina Rebeka par to, kā nepadoties bailēm, tiešā un pārnestā nozīmē nosargāt savu balsi un saglabāt brīvu garu un optimismu arī melnajā pandēmijas gadā.

COVID-19. Digitālo kovidsertifikātu dilemmas. Nu jau mazāk nekā pēc mēneša Eiropas Savienībā (ES) sāks pilnā apmērā darboties tā saucamie digitālie, zaļie sertifikāti, novēršot vai mazinot daudzas, galvenokārt ar pārrobežu ceļojumiem saistītas, problēmas. Taču, tā kā ES par pieņemamām atzīst tikai savienības līmenī akceptētas Covid-19 vakcīnas, šo sertifikātu ieviešana ES ārējo robežu šķērsotājiem sola arī problēmas un skandālus.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata