Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Otrā gada Lieldienu Idilles

Sniegbalta ola uz melni nokrāsota dēļa izceļas varbūt pat spilgtāk nekā krāsu raibums kņadas vidū. Ļoti skaidri atminos šo sajūtu un gluži vai fotogrāfiju savā acu priekšā no pērnā gada – šķiet, tā bija pirmā reize manā mūžā, kad Lieldienas nesvinēju smejošu cilvēku vidū, svētdienas rītā mēģinot iztīt olas no krāsainu diegu, mazu lapiņu un sīpolu mizu mudžekļa. Šie jaunas dzīvības pilnie pavasara svētki pagāja daudz mierīgāk, nekā ierasts. Taču ne mazāk skaisti. Un patiesībā arī klusāk ne.

Putnu dziesmas ir apdullinoši skaļas, ja spārnotie lidoņi tās iztrallina meža vidū. Kustība notiek visapkārt, kaut biežāk to var paspēt uztvert vien ar perifēro redzi – pagriez galvu, un stirna jau prom, tikai slaidas kājas vairs nozibsnī. Tas viens zaķis, kam gandrīz uzkāpu, aizbēga tādā gaismas ātrumā, ka paspēju vien sasmie­ties. Un, jā, krāsu raibuma vietā šoreiz bija neskarts baltums – tā likās kaut kā pareizāk.

Pagājis gads, bet sen nesatiktus cilvēkus joprojām labāk neapskaut, priecīgus apsveikumus vēlams nodot pa telefonu, un arī šūpošanās rekordus necik daudz liecinieku klātbūtnē neuzstādīsi.

Taču pavasari neviens nav atcēlis. Gluži tāpat kā svētkus un iespēju pamanīt to visu, kas ik gadu augšāmceļas, lai dzīvotu mums apkārt un mūsos – sajūtās, domās un arī materiālā veidolā. Jūra turpina mest viļņus, koki šalc vējā, un viss mostas. Vēl viens cikls pagājis, vēl viens ziemas miegs izgulēts, un tumsa jau jūtami atkāpusies gaismas priekšā. Pēdējās pirmssvētku dienās klusi pārlasu pie sevis Ulda Bērziņa, šķiet, nupat un tepat uzzīmētās Idilles un tieši par to arī domāju. Ka nekas nav bezce­rīgs, pasaule mūžīgi un atkal no jauna skaista.

Priecīgas Lieldienas mums visiem! Lai izdodas pamosties.


Šīs SestDienas, 1. – 8. aprīļa numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Nepierast pie attālinātās dzīves. Jaunā dziedātāja Aleksandra Špicberga šajā Lieldienu laikā sev un citiem grib atklāt mazās lauku baznīcas, stāsta par spēku, ko dod sevis pārvarēšana, un gavēni kā iespēju sagaršot arī bukstiņputru

PASAULĒ. Lielais Ķīnas smilšu mūris. Viens no ASV un Ķīnas nebeidzamo domstarpību cēloņiem ir Pekinas īstenotā mākslīgo salu jeb, kā tās bieži tiek dēvētas Rietumu presē, – viltus salu (fake islands) – būvniecība Dienvidķīnas jūrā. Katrai no pusēm ir savi argumenti, kamdēļ tas ir atbalstāmi vai nosodāmi, bet var gadīties, ka salu būvniecības un apgūšanas laikā izmantotie risinājumi būs noderīgi arī citu – īstu – salu iedzīvotājiem.

FOKUSĀ. Absurda sāpes un iedvesma. 25. martā Baltkrievijā tika atzīmēti Brīvības jeb Neatkarības svētki, kas visu Lukašenko valdīšanas laiku bijusi opozicionāru iniciatīva. Šobrīd, kad sistēma ir satricināta, vara potenciālos svinētājus iebiedēja un izolēja jau iepriekš. Arī Natāliju Holavu, multimākslinieci no Barisavas, drošībnieki jau laikus instruējuši, ''kā būs savu valsti mīlēt'', bet viņa to turpina pa savam: domājot tikai ar savu galvu, liecinot un rakstot feļetonus.

IN MEMORIAM. Vairs nebūs tā kā bija. Dzejniekam Uldim Bērziņam (1944–2021) bija kāre uz visu pasauli, un ikviens cilvēks viņam bija sarunas vērts.

TĒMA. Influenceris/intelektuālis – kāda starpība? Nesenais skandāls, kur kāda sociālo tīklu slavenība noliedzoši izteicās par homoseksuāliem cilvēkiem, raisīja plašākas diskusijas arī ārpus nosacītā instagramburbuļa. SestDiena interesējas, vai tas bija vien atsevišķs gadījums vai arī mūsdienu pasaulē influenceri tik tiešām var ieņemt intelektuāļu lomu

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata