Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Par Raimi, Mildu un tiešraides drāmām

Joki par kovidlaiku kā seriālu, kuru skatās citplanētieši, jau kļuvuši veci, bet kaut kāda dīvaina tiešraides sajūta par visu, kas saistībā ar vīrusu apkārt notiek, joprojām palikusi. It kā ar katru nākamo soli, politisko izšķiršanos, ierobežojumu ieviešanu un mīkstināšanu, katru atklājumu un kopējās situācijas attīstību visa pasaule ietu pretī kādam nenovēršamam finālam. Laimīgam un rosinošam, drūmam vai traģikomiskam? Tad jau redzēs, kāda paredzēta nākamā sezona un no kura punkta tā sāksies…

Dabai, izrādās, patīk drāmas. Vismaz tā noprotams pēc tiešraides no jūras ērgļu Mildas un Raimja ligzdas. Tā teikt, arī tur viss kā ziepju operās un pie cilvēkiem – kamēr viens pazudis, otrs cīnās par izdzīvošanu un bērniem, atvaira svešos, ir uz sadegšanas robežas, bet tie, kas to visu vēro, teju vienmēr zina, kā rīkoties būtu pareizāk un labāk.

Tikmēr konflikts starp Ukrainu un Krieviju atkal samilzis, liekot bažīties ne tikai par tur notiekošo, bet arī pārējās pasaules reakciju un scenārijiem, kurp tas var aizvest. Skaidrības par to, cik ātri spēsim tikt galā ar vīrusu un vai tas mūs atkal kaut kā neapspēlēs, pirms pagūsim tikt pie slavenās pūļa imunitātes, joprojām nav. Galu galā pat pavasaris, šķiet, šogad sazvērējies un tā īsti līdz galam negrib atnākt uz palikšanu. Jau teju gribas nokārt galvu un teikt, ka atkal viss slikti. Bet nav jau.

Viss vienkārši joprojām procesā, sezonu daudz, nekāds fināls vēl nav ne tuvu, un daba apkārt skaista tieši tāpēc, ka nekad līdz galam nebūs prognozējama un glabās sevī neparedzamus pagriezienus.

''Nebeidzu priecāties par to, ka vasarā varu laukos baudīt rīta pastaigu jeb, kā es to saucu, rīta dievkalpo­jumu, kad caur mežu ejam peldēties uz Amatas upi. Vakarā man ir saulrieta mesa. Katru dienu pasaule ir citādāka, katru dienu kaut kas mainās, un tas skais­tums ir neaprakstāms! Tas brīnums, kā pasaule smaržo, kā viņa skan… Tāpēc visiem vēlu: atverieties vairāk tam brīnumam un biežāk paskatieties uz zvaigžņoto Visu­mu! Tas taču ir tik skaisti!'' pirms savas 75. jubilejas SestDienai saka komponists Pēteris Vasks. Un, par spīti visam, es varu viņam tikai pievienoties.


Šīs SestDienas, 9. – 15. aprīļa numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Gribētu apskaut visu pasauli. Koncertzālē Cēsis 16. aprīlī skanēs izcilā latviešu komponista Pētera Vaska 75 gadu jubilejai veltīts koncerts Klātbūtne. Ja vien pēc pārslimotā vīrusa veselība ļaus, pats komponists koncertu cer baudīt klātienē. ''Vienmēr ar skaņām esmu mēģinājis izteikt, cik mūsu pasaule, kuru Radītājs mums uzdāvinājis, ir skaista, un to darīšu līdz pēdējam elpas vilcienam,'' saka Vasks

SestDienas SALONS. Uzvediet Mildai gaļu! Ornitologs Arnis Zacmanis par putnu policiju, par to, vai latviešiem ir sirds, un pēc kā vistu vanags dodas uz tirgu.

PASAULĒ. Liela kara ēna pār Ukrainas austrumiem. Pēdējās nedēļās ievērojami pieaugusi spriedze starp Ukrainu un tās austrumu prokrieviskajiem separātistiem – pašpasludinātajām Doņeckas un Luhanskas tautas republikām. Vārdu jeb informatīvajās kaujās iesaistījušās arī Krievija un ASV, radot nopietnas bažas, ka Ukrainas austrumos kuru katru brīdi var sākties plašs karš, iespējams, pat ar lielvalstu bruņoto spēku iesaistīšanos.

TEHNOLOĢIJAS. Varu nepārņems, bet revolūcija var notikt. Laikā, kad pasauli jau vairs nepārsteidz ziņas par pašbraucošām automašīnām,datorprogrammām, kas sacer simfonijas un spēj šahā uzvarēt pat Gariju Kasparovu, atsevišķi zinātnieki brīdina, ka mērķis attīstīt mākslīgo intelektu tik tālu, lai tas pārspētu cilvēka spējas, var būt bīstams pašiem cilvēkiem. Īpaši jomās, kurās tehnoloģiju attīstība notiek strauji.

COVID-19. Vakcīnu industrijas jaudas un zonas. Globāli nepilna gada laikā ir iespējams saražot pietiekami daudz Covid-19 vakcīnu pūļa imunitātes nodrošināšanai visā pasaulē. Šāda iespēja gan ir vairāk teorētiska – praksē var sanākt, ka vairāku iemeslu dēļ tas tomēr notiks jūtami vēlāk.

SPORTS. Triku meistari pārvar olimpisko slieksni. Tokijas olimpiskās spēles ir pārceltas par vienu gadu uz priekšu un norisināsies šā gada vasarā no 23. jūlija līdz 8. augustam. Spēļu programmā iekļauti pieci jauni sporta veidi un vēl virkne disciplīnu.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata