Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Perevoščikovs kā Bricis

Šī nedēļa pierādīja, ka maijs sniegam nebūt nav šķērslis. Turklāt (kas varbūt mūsdienu cilvēkam pat vēl svarīgāk) arī šādi dabas untumi un pirmajā brīdī varbūt pat šķietami neticamas parādības ir prognozējamas!! Vismaz Latvijas sabiedriskais laika prognozētājs Toms Bricis to izdarīja godam un bez minstināšanās. Bet kā ar prognozēm citās, šobrīd tikpat aktuālās jomās kā dienišķās laika ziņas? Proti, kā ar epidemioloģiskajām prognozēm un to ticamību?

Šajā ziņā, kā pierādījušas sabiedrības aptaujas, neapšaubāmi viens no visuzticamākajiem speciālistiem Latvijā Jurijs Perevoščikovs atzīst, ka ar vīrusiem viss nav tik vienkārši, kaut arī, izrādās, par tiem var runāt gluži kā par negaidītām pavasara salnām. "Strādājot epidemioloģijā 15 gadu, esmu redzējis vairākus mēģinājumus prognozēt situācijas attīstību. Ir slimības, kuras var droši prognozēt, piemēram, to, ka katru ziemu mums būs gripa, bet mēs nevaram prognozēt, vai gripa būs janvārī vai februārī. Pagājušajā sezonā, piemēram, gripa negaidīti sākās decembrī, 30 gadu tik agra gripa nebija bijusi. Infekcijas slimībām ir daudz papildu faktoru, kurus ielikt matemātiskā prognozēšanā būtu diezgan grūti. Varam prognozēt vidējos rādītājus, bet ne to, kā tas vai cits faktors ietekmēs slimības izplatību.Tāpēc es mazliet skeptiski izturos pret visa veida prognozēm," viņš atzīst sarunā ar SestDienu un aicina apdomāt sasveicināšanās pieradumu maiņu arī pēc tam, kad oficiāli līdz šim tik ierastā sarokošanās būs jau atļauta.

Un tomēr. Ierobežojumi pamazām tiek mīkstināti gan Latvijā, gan citviet pasaulē, smaidi lēnām atgriežas, klātienes satikšanās prieks nav noslēpjams, un pavasara sajūtai gaisā, jāatzīst, pat jau pieminētais sniega aukstums un baltums nekādi vairs nespēj traucēt. Kas zina, varbūt jau pavisam drīz atkal gluži kā agrāku laiku ekstrēmisti varēsim lidot pāri puspasaulei un izlikties, ka robežas mums neeksistē.

Jā, protams, šis laiks nepaliks bez pēdām. Vienam tas tiešām būs licis vērtības pārvērtēt, otram iemācīties ko jaunu. Bet varbūt vēl trešajam saprast, ka viņš vienkārši ir izslāpis atpūtas un tīri labi ar savu ierasto ikdienas rutīnu patiesībā ir apmierināts. Kā saka: visas atbildes ir pareizas. Galvenais neaizmirst, ka rokas jāmazgā arī pēc ārkārtējā stāvokļa beigām – tad prognozējams, ka ar visu citu tiksim galā.

Šīs SestDienas, 15. – 21. maija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Fiziskā distancēšanās būs izšķiroša. Epidemiologs Jurijs Perevoščikovs par rokasspiediena kaitīgumu, to, kāda būs vasara, un to, ko daba spēj labāk par cilvēku.

AKTUĀLI. Sāk brīvāk uzelpot. Ne tikai Latvijā ar šo nedēļu Covid-19 pandēmijas apkarošanai ieviestie drošības pasākumi tiek mīkstināti – tas lēnā garā notiek arī citviet Eiropā.

TĒMA. Izģērbt vīrusu boksa mačā. Ziepes vai dezinfekcijas līdzekli? Ko labāk lietot, lai rokas tik tiešām būtu tīras un brīvas no ļauno vīrusu ietekmes? SestDiena noskaidro, kas tad īsti ir dezinfekcijas līdzekļu sastāvā, ar ko tie atšķiras no pierastākiem līdzekļiem un ko par to ražošanu saka uzņēmēji.

PASAULĒ. Mūsdienu "kara suņu" atgriešanās. Nesen notikušais neveiksmīgais mēģinājums ar algotņu palīdzību panākt Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro gāšanu liek gan atcerēties pusgadsimtu seno šīs profesijas renesansi, gan uzdot jautājumu: vai nevar gadīties, ka "veiksmes karavīru" pakalpojumi atkal kļūst pieprasīti?

SPORTS. Jaunās paaudzes sports. Pandēmija nevienu nozari nav atstājusi bez iecirsta roba, tomēr ir jomas, kur tā devusi iespēju pavasarī tik raksturīgajam uzplaukumam. Par vienu no tādām var dēvēt arī e-sportu, kas teju pilnīgā profesionālā sporta dīkstāves periodā piesaistījis papildu ievērību.

MĀKSLINIEKA SKATS. Naivi, bet patīkami. Mākslinieks Zahars Ze stāsta par keramikas meža gariem, sienu gleznojumiem un jaunām idejām pilnu galvu.

TUVPLĀNĀ. Nekā, par ko sūdzēties. Galu galā nav nekā tāda, kas spētu pārspēt īstu, dzīvu cilvēku mijiedarbību, ir pārliecināts jaunais somu džeza mūziķis Tuomo Ūsitalo. Viņš savās mūziķa gaitās paguvis pabūt pat lietusmežu džungļos, taču priecājas, ka pandēmijas laiku var izdzīvot Latvijā – kopā ar savu ģimeni.

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Nepārspētais lidojums. Paša rokām uzbūvēt lidmašīnu un doties uz Uzlecošās saules zemi Japānu – tik pārdrošu solo lidojumu ir izdevies veikt tikai vienam latvietim – vēlāk pretrunīgu slavu ieguvušajam aviatoram Herbertam Cukuram. Tobrīd viņš bija dzīva leģenda, kura vārdu asiņainā politika vēl nebija skārusi.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, KINO AR DISTANCI, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

jānis
j
Jauks, mierīgs, cilvēks, labs speciālists. Paldies viņam par to, ko dara.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata