Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Saistviela ir svarīga

Viena ministra bažas nav apstiprinājušās, arī cita stingro nostāju neatkarīgas instances apgāž, tad vēl it kā tik cieši solīta atbalsta trūkums augstām amatpersonām un visam pa vidu aktieru dumpis teātra laukā un skaļa aiziešana.

Šķiet, šī nedēļa pat tiem, kas interesējas tikai par kādu vienu jomu, nekādi nevarēja paskriet garām nepamanīta. Vēl jo vairāk tāpēc, ka tā visa saistviela ir nudien mazā Latvija, kur jāatzīst – teātris nav iedomājams bez politikas, bet politika brīžiem pārvēršas visīstākajā no teātriem.

Laikam tieši tamdēļ šoreiz priekšplānā gribējās izcelt skatuves mākslu. Nē, ne tik daudz viena teātra iekšējās nesaskaņas, par kurām jau tagad skaidrs, ka nekas nav skaidrs un ka to norimšanai un sakārtošanai vēl aizies ne mazums enerģijas. Bet gan trāpīgu darbu, ar ko, sākot sezonu, Nacionālais teātris, šķiet, iešāvis tādā kā vakuumā, jo pirmais jautājums pēc Finlandizācijas noskatīšanās ir – kādēļ par morālajām dilemmām, kas iezogas "vienkāršā cilvēka" dzīvē, saskaroties ar lielo politiku, mēs runājam tik maz? Kādēļ diskusijas par to vienmēr tiek rosinātas, izvirzot priekšplānā tikai vienu no jautājuma daudzajām šķautnēm: "lielo" politiku, ekonomisko (paš-)labumu, morālo tīrību vai ikdienas neizbēgamību? Kādēļ tik reti par to runājam un mēģinām savu nostāju formulēt, godīgi ņemot vērā visus šos aspektus?

Varbūt tāpēc, ka tik tiešām "ir grūtāk būt saistvielai, kas grib saturēt kopā pretējus viedokļus", kā nedaudz citā kontekstā SestDienai atzīst aktieris Gundars Grasbergs. "Tas patērē vairāk enerģijas nekā stāvēšana pozā un deklarēšana." Un, jā, par to ir jādomā un varbūt visvairāk tieši laikā, kad it kā šķiet – viss taču šobrīd mierīgi, šādas izvēles nav vajadzīgas un nemaz nav jāizdara. Jo tad mazliet savādākā gaismā tas liek skatīties arī uz citām izvēlēm, iecerēm, mērķiem. Varbūt kādam pēkšņi liek pamanīt, ka nebūt ne vienmēr citu jau iemītais ceļš ir tas pareizākais. Kādam saprast, ka bizness ne obligāti nozīmē asu haizivju cīņu par gardāko kumosu. Vēl citam apzināties personības lomu notikumu virzībā. Tas viss ir svarīgi, jo, lai kā brīžiem gribētos, nav tā mūsu pasaule viena liela skatuve un, pat ja būtu, nav teikts, ka lielākā peļņa vienmēr sanāks ar komēdijām un lētiem jokiem. Tā vienkārši, ar attieksmi "pofig mākslu!" – turklāt visās dzīves jomās – nudien izbraukt nevarēs. Nesanāks.

Šīs SestDienas,  4. – 10. oktobra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Grūti būt saistvielai. Aktieris Gundars Grasbergs par patību, kuras nav, ilgām pēc Padomju Savienības un Nacionālā teātra samēru ar Daili.

IN MEMORIAM. Pēdējais dižais buldozers. 86 gadu vecumā aizsaulē aizgājušais Žaks Širaks bija 22. Francijas prezidents, kurš savu vairāk nekā 40 gadu ilgo politiķa karjeru sāka, pieslejoties komunistu partijai, bet vēlāk paguva gan izbaudīt varas virsotni, gan piedzīvot popularitātes kritumu.

PASAULĒ. Lielā pārvākšanās. Indonēzijas valdība nolēmusi uzbūvēt jaunu galvaspilsētu, jo pašreizējā strauji grimst un cieš no pārapdzīvotības.

PIEREDZE. Svaigs un ar sociālu ietekmi. Elīna Novada par savu uzņēmumu – interneta veikalu Svaigi.lv – ir stāstījusi gana daudz. Iedvesmojoties no tiešās pirkšanas kustības, pirms četriem gadiem viņa izveidoja tīmekļa vietni, kas pircējiem piedāvā vietējo bioloģisko zemnieku saimniecību produktus. Taču kopš šā gada sākuma Svaigi.lv ir arī sociālais uzņēmums. Ko tas nozīmē praksē, un vai tas mainījis biznesa būtību?

TUVPLĀNĀ. Anša tīklojums. Ansis Rūtentāls (1949–2000) formāli bija amatierteātra režisors. Patiesībā – neuzbāzīgs dzīves un mākslas skolotājs simtiem cilvēku, kura smalko vibrāciju ietekme ne tuvu nav beigusies vai izsīkusi. Viņa mīļākie izteicieni bija "tīra manta!" un "zvērā".

DIENASGRĀMATA. Asinis. Sviedri. Asaras. Un šampanietis. Svaigs gaiss, jaunas iepazīšanās, kruasāni un šampanietis līdzās sāpošai mugurai, sviedriem un asarām jeb latviešu vīnogu lasītājas piedzīvojumi Francijā.

CEĻOJUMS. Roze pret serenādi. Smilšu krāsas māju dēļ saukta par Medus salu, Malta ir Vidusjūras valsts, kura lieluma ziņā ir līdzīga Rīgai un kurā dzīvo vien nepilns pusmiljons iedzīvotāju. Tikai klintis, ūdens visapkārt un jūras sāls vairumā. Pārējais tiek importēts. Taču tas nav atturējis daudzas varas gadsimtu garumā iekarot mazo salu, atstājot savu ietekmi gan valodā, gan kultūrā, gan paradumos.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, SPORTS OKTOBRĪ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata