Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Filmu žanri atklāj raksturu

Zinātniskos pētījumos noskaidrots, ko par cilvēku personību liecina viņu iecienītās filmas.


Katram no mums ir kāds īpaši iecienīts kinofilmu žanrs, un tas spēj daudz pastāstīt gan par mūsu raksturu, gan nosliecēm. Tiesa, saikne ne vienmēr ir tieša un acīmredzama. Piemēram, šausmu filmu cienītāji nav psihopāti, un krimiķus neskatās vieni vienīgi noziedznieki. Žanra vilinājums biežāk jāmeklē dziļāk apziņas dzīlēs, un tieši to paveikuši zinātnieki. Apkopojot vairākos gados veiktu pētījumu rezultātus, viņi izveidojuši savdabīgu "vārdnīcu", kas dažādu paveidu filmu cienītājiem palīdz labāk izprast pašiem sevi.

PIEDZĪVOJUMU SAJŪTAI

No pētījumu rezultātiem izriet, ka šausmu filmu faniem nav ne mazākā iemesla satraukties par psihes stāvokli. Vēlme skatīties bailenes nozīmējot vienīgi to, ka esat ekstraverts. Cilvēks, kam patīk būt sabiedrībā, notikumu virpulī un piedzīvojumos. Šausmu filmas piedāvā dinamiku, negaidītus pavērsienus un asas izjūtas – tieši to, ko dzīvē vēlas ekstraverti cilvēki. Ļeidas Universitātes psihologi Spānijā noskaidroja, ka uz āru vērstajiem cilvēkiem šāda veida saturs šķiet krietni pievilcīgāks nekā TV viktorīnas un ziņu pārraides.

Jaunākie pētījumi arī izkliedējuši iepriekš pastāvējušos pieņēmumus, ka šausmu filmu skatītāji ir mazāk līdzjūtīgi. Patiesībā baileņu skatīšanās īpaši neatšķiroties no ļoti populāru bērnu rotaļu spēlēšanas. Tādu kā paslēpes vai ķerenes, žurnālā Psychology Today apgalvo psihologs Matiass Klasens. Viņš uzsver, ka šajās rotaļās pastāv risks tikt noķertam, tādēļ bērns mācās tikt galā ar bailēm. Šāda veida treniņi palīdz nosvērtāk rīkoties patiesās ārkārtas situācijās. Pētījumi, piemēram, apstiprināja, ka šausmu filmu fani vieglāk tika galā ar pandēmijas izraisītajiem izolācijas izaicinājumiem.

ROMANTIKA SASILDA

Ja ir kāds žanrs, kura skatītāju motīvi ir skaidri un nepārprotami, tad tās ir romantiskās komēdijas. To skatītāji patiešām ir cilvēki, kuri tic īstai mīlestībai. Taču krietni interesantākas ir dažas šī žanra filmu papildu spējas. Britu zinātnieki savulaik eksperimentā noskaidroja, ka «romantisko filmu terapija», kuras laikā pāri skatās filmu un pārrunā savstarpējo attiecību problēmas, krietni uzlabo salabšanas izredzes. Pirms terapijas šķirties bija izlēmuši 24% pētījumā iesaistīto pāru, bet pēc tās iet dažādos virzienos vēlējās vairs tikai 11%.

Romantiskām filmām arī piemītot sirdi sildoša spēja pavisam tiešā veidā. Proti, Kolorādo Universitātes pētnieki atklāja, ka cilvēki šādas filmas biežāk skatās tad, kad ārā ir auksti. Tas lielā mērā izskaidro šo filmu popularitāti Ziemassvētku laikā.

AIZBĒGT NO ŠĪS PASAULES

Pārsteidzošus rezultātus nesuši pētījumi par zinātniskās fantastikas filmām. To cienītāji nebūt nav sapņotāji vai tehnoloģiju entuziasti, bet gan narcisi. Pētnieku piedāvātais skaidrojums gan ir visai savdabīgs. Tā kā narcisiem ir grūti iekļauties sabiedrībā, jo viņi jūtas pārāki par citiem indivīdiem, fantastikas filmas tiek uztvertas kā iespēja nokļūt attīstītākā sabiedrībā un atrast savu vietu tajā. Citiem vārdiem sakot, aizbēgt no šīs pasaules, portālā The Conversation raksta Glāzgovas Universitātes pasniedzējs Gevins Millers.

SMEJAS ENERĢIJAS PĀRPILNIE

Komēdiju skatītāji ir ne vien jautri, bet arī hiperenerģiski. Tiem ir tik lieli entuziasma un enerģijas krājumi, ka to izlietošanai nepieciešama nepārtraukta jautrība un smiekli. Citā pētījumā noskaidrots, ka komēdijas vairāk skatās tie cilvēki, kuri ir atvērti jaunai pieredzei un ir radošāki par citiem. Turklāt šīs filmas nāk par labu veselībai, jo smiešanās palīdz ražot laimes hormonus un samazina stresa hormonu līmeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Lai būtu ko teikt

Kas ir pats, pats svarīgākais, domājot par valsti, domājot par Latviju un mūsdienām? Vienam tie ir līdzcilvēki, citam ainava un daba, vēl citam – atsevišķas personības vai personīgais stāsts. Tieši c...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata