Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Grūtnieces diēta ietekmē bērna izskatu

Izpētīts, ka ēdiens grūtniecības laikā ietekmē ne tikai bērna veselību, bet arī sejas pantus.

Deguns šķiet par garu? Žoklis pārāk uzkrītošs vai, tieši pretēji, – nepietiekami izteiksmīgs? Vainojiet mammu! Ne jau par viņas gēniem vai citu neietekmējamu ģenētisko mantojumu, bet gan par grūtniecības laikā izvēlēto ēdienkarti.

Negaidītais secinājums izriet no starptautiskas zinātnieku komandas pētījuma rezultātiem. Viņus bija ieinteresējis novērojums, ka bērniem jau embrija stadijā veidojas atšķirīgas sejas iezīmes – sākot no galvaskausa formas un beidzot ar skrimšļa apjomu degunā. Lai arī sejas veidošanās process ir nepārprotams, līdz šim zinātniekiem nebija skaidrs, kas ir tā dzinējspēks. Nu beidzot šī mīkla atminēta.

PROTEĪNI IEDARBINA GĒNU

Darba autori konstatējuši, ka pārmaiņas veicina grūtnieces uzņemtās olbaltumvielas, kas aktivizē par mTORC1 dēvēto gēnu. Jo vairāk proteīna nonāk topošās mātes organismā, jo aktīvāk darbojas gēns. Pētījuma ietvaros speciālisti konstatēja, ka tam piemīt spēja ietekmēt deguna garumu, nāšu platumu, vaigu formu un žokļa izvirzījumu. Iespējams, korekcijas notiek arī citās sejas daļās.

"Mēs atklājām, ka olbaltumvielu līmeņa modulācija mātes uzturā regulē mTORC1 aktivitāti, kā rezultātā embriju galvaskausa un sejas formā notiek smalkas, bet pamanāmas pārmaiņas," žurnālā Nature Communications publicētajā ziņojumā norāda darba autori.

Citiem vārdiem sakot, ēdot daudz gaļas, olu un citu produktu, kuros ir augsta proteīnu koncentrācija, māte paaugstina varbūtību, ka bērns būs ar platāku seju un spēcīgiem, izteiksmīgiem sejas pantiem. Zēniem tas piešķirs vīrišķīgāku izskatu, taču meitenes varētu nebūt priecīgas par šādām sejas iezīmēm.

Diētas loma bērna sejas veidošanās procesā varētu izskaidrot, kādēļ vieniem vecākiem dzimušie bērni nereti izskatās tik atšķirīgi. Pat identiskie dvīņi mēdz vizuāli atšķirties viens no otra, lai arī ģenētiski būtu uzskatāmi par kloniem.

IETEKMĒ ARĪ DZĪVNIEKUS

Lai pārbaudītu atklājumu, zinātnieki veica vairākus eksperimentus ar pelēm un zivīm, barojot apaugļotās mātītes ar atšķirīgu ēdienu. Darba gaitā viņi konstatēja atšķirīgu mTORC1 aktivitāti dažādu ēdienu saņēmušo kustoņu organismā, un arī pēcnācēju sejas pantos esot bijušas vērojamas specifiskas iezīmes. Tostarp garāks vai platāks deguns un izteiktāki vaigu kauli. 

Proti, diētas ar augstu olbaltumvielu saturu palielina seju, piešķirot izteiktāku žokli un biezākus deguna skrimšļus. Savukārt mātītes, kuru uzturā bija mazāka proteīna deva, laida pasaulē mazuļus ar šaurākām sejām un spicākām iezīmēm. 

Interesanti, ka sejas panti spēj dot arī izdzīvošanā noderīgas priekšrocības. Piemēram, barības ziņā trūcīgās jūras zonās mītošām zivīm ir vieglāk tikt pie ēdiena, ja to mutes daļa ir šaurāka un garāka. Tieši tādi mazuļi dzimst no uzturvielu ziņā trūcīgu ēdienu uzņemošām zivīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Lai būtu ko teikt

Kas ir pats, pats svarīgākais, domājot par valsti, domājot par Latviju un mūsdienām? Vienam tie ir līdzcilvēki, citam ainava un daba, vēl citam – atsevišķas personības vai personīgais stāsts. Tieši c...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata