Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Haoss un sportiskās intrigas

Rio Olimpiādes organizatori Brazīlijā vēl īsi pirms tās cīnās ar zādzībām, drošības problēmām un citām nebūšanām, taču, līdzko sāksies spēles, mūs gaida ne viena vien sportiska intriga. Kā šoreiz veiksies mūsējiem?

Jau naktī uz sestdienu pēc Latvijas laika Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro ar krāšņu atklāšanas ceremoniju tiks dots starts XXXI olimpiādei, četrgades nozīmīgākajam notikumam sporta dzīvē, kas, par spīti iespaidīgai, ar grandiozā pasākuma organizēšanu saistītu problēmu gūzmai, solās priecēt ne tikai klātesošos, bet arī miljardus pie TV ekrāniem.

Riodežaneiro vasaras olimpiskās spēles norisināsies no 5. līdz 21. augustam, par 306 medaļu komplektiem 28 sporta veidos sacentīsies aptuveni 10,5 tūkstoši atlētu. Kopā ar sportistu treneriem, apkalpojošo personālu un amatpersonām olimpiskā ciemata iemītnieku skaits varētu sasniegt teju 18 tūkstošus cilvēku, liecina organizatoru aplēses.

Pirmās Dienvidamerikā

Brazīlija pie iespējas rīkot vērienīgāko sporta notikumu valsts vēsturē (iepriekš 1950. un 2014. gadā rīkots FIFA Pasaules kauss futbolā) tika pirms nepilniem septiņiem gadiem – 2009. gada oktobrī Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) balsojumā apsteidzot Madridi, Tokiju un Čikāgu. Šīs vasaras olimpiskās spēles norisināsies Dienvidamerikā, portugāļu valodā runājošā valstī, turklāt laikā, kad pie rīkotājiem valda ziema – kas tāds visā 120 gadu ilgajā moderno spēļu rīkošanas vēsturē vēl nav pieredzēts.

Tie nebūt nav vienīgie fakti, kas Rio 2016 padara īpašu. Šajās spēlēs būs pārstāvēts rekordliels olimpisko komiteju skaits – 206 komitejas, tostarp debitantes Kosova un Dienvidsudāna. Zem olimpiskā karoga startēs arī komanda, kuras sastāvā ir desmit bēgļu no dažādām valstīm, viņus ar finansējumu treniņiem atbalstījusi SOK. Tāpat starp spēlēs pārstāvētajiem sporta veidiem pirmo reizi varēs baudīt regbiju-7, un pēc 112 gadu pauzes olimpiskajā programmā atgriezīsies golfs.

Gandrīz sestdaļu (47 komplekti) medaļu komplektu sadalīs vieglatlēti, par 34 komplektiem cīnīsies peldētāji, bet pa 18 komplektiem būs riteņbraukšanā (šosejas, treka, BMX un MTB), vingrošanā un cīņas sportā. Turpat arī kanoe airētāji (16 komplektu), šāvēji un svarcēlāji (pa 15 komplektiem).

Organizatoriskais haoss

Riodežaneiro spēļu rīkošana kļuvusi par pārbaudījumu it visās jomās. Pēdējā nedēļā pirms spēlēm olimpiskajā ciematā un citos objektos aizvien rosās simtiem strādnieku, steidzot padarīt pēdējos darbus. Piemēram, Austrālijas delegācija sākotnēji pat atteicās ievākties olimpiskajā ciematā, to pamatojot ar netīrību, tekošām caurulēm un bloķētām tualetēm. Tāpat daudzviet ciematā sākotnēji nav bijis siltā ūdens, apgaismojuma kāpņutelpās un karājušies vadi, nav strādājuši lifti. Dažas dienas vēlāk austrālieši tomēr apmetās ierādītajā mājvietā, bet tieši nedēļu pirms spēlēm komandu apzaga – sīka ugunsgrēka laikā, kamēr no ēkas tika evakuēti ap simtu šīs valsts pārstāvju, garnadži aizlaidušies ar izlases krekliem un riteņbraukšanas personāla portatīvo datoru.

Tomēr vismaz teorētiski drošībai olimpiskajos objektos un spēlēs organizatori pievērš lielu uzmanību – kopumā par to gādās aptuveni 85 000 drošības dienestu darbinieku un policistu, tāpat rīkotāju rīcībā ir drošības nožogojumi 200 kilometru garumā. Riodežaneiro mērs Eduārdu Paiss iepriekš CNN atzina, ka drošības un kārtības nodrošināšana spēlēs būs "vissvarīgākā problēma, taču štata darbs ir šausmīgs". Savukārt štata gubernators Fransīsku Dornēless intervijā laikrakstam O Globo tikai mēnesi pirms spēļu sākuma norādīja, ka tās var kļūt par "milzīgu izgāšanos" finansējuma trūkuma dēļ. Drošības dienesti saskaras ar darbinieku trūkumu, un jūlijā kļuva zināms, ka cilvēku kontroli, tostarp pārbaudes ar rentgena iekārtām, ieroču un kontrabandas kontroli, ārpus olimpiskajiem objektiem no kādas privātas drošības firmas nāksies pārņemt Brazīlijas policistiem. Privātā kompānija tā arī nespēja atrast pietiekami daudz kvalificētu darbinieku, vēsta Wall Street Journal. Pavisam neilgi pirms spēlēm arestētas arī desmit personas, kuras tur aizdomās par terorakta plānošanu. Brazīlijas amatpersonas atzina, ka aizturētie slavējuši Islāma valsts kaujinieku citviet pasaulē pastrādātās zvērības.

Olimpisko spēļu sacensības notiks 18 jau iepriekš uzbūvētās celtnēs, vēl deviņas tika uzceltas tieši šīm spēlēm, bet septiņas pagaidu celtnes pēc spēļu noslēguma demontēs. Sacensības Riodežaneiro risināsies četrās zonās – Barrā, kas reizē ir arī olimpiskais parks, Kopakabanā, Deodoru un Marakanā.

Olimpiskā stadiona gods šoreiz piešķirts leģendārajam Maracana, kurā 1950. gada FIFA Pasaules kausa izšķirošo spēli starp mājinieku un Urugvajas izlasi klātienē noskatījās nepilni 200 tūkstoši līdzjutēju – vēl nepārspēts rekords. Mūsdienās vairākkārt renovētā stadiona ietilpība samazināta līdz 74 738 skatītājiem, šeit notiks atklāšanas un noslēguma ceremonija, kā arī olimpiskā futbola turnīra fināli.

Visu rakstu, kā arī precīzu grafiku ar Latvijas sportistu startu laikiem lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata