Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Biznesa ideju "perina" vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju

Degsme mazliet mazāka

Nerealizēta biznesa ideja Latvijā ir vairāk nekā trešdaļai jeb 39% iedzīvotāju, turklāt katrs trešais arī norāda, ka nākotnē vēlas dibināt savu uzņēmumu. Tas noskaidrots šīsvasaras pētījumā, kas kopā ar kompāniju Norstat tika veikts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) konkursa Ideju kauss ietvaros.

 Tiesa, kā komentē LIAA Tehnoloģiju departamenta direktore Lauma Muižniece, sabiedrības optimisms par uzņēmējdarbības debiju šogad ir nedaudz sarucis, ja salīdzina ar līdzīgu aptauju pērn – tajā neīstenota biznesa ideja bija nepilnai pusei iedzīvotāju un arī par savu biznesu sapņoja vairāk cilvēku. 

Šāgada pētījums ļauj secināt, ka gandrīz katrs ceturtais jeb 24% iedzīvotāju sapņo par savu biznesu, turpretim trešdaļai aptaujāto padomā nav nerealizētu biznesa ideju. Aptuveni katrs piektais jeb 19% respondentu norāda, ka nav domājuši par neīstenotu biznesa ideju, savukārt katrs desmitais uzskata, ka viņa biznesa ideja nav konkurētspējīga. "Izsalkušākie" pēc sava biznesa ir cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem, pēc tam seko iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 gadiem, bet vismazāk šāda vēlēšanās redzama iedzīvotājos vecumā no 60 līdz 74 gadiem. 

Tikmēr reģionu griezumā vēlme dibināt savu biznesu ir diezgan vienmērīga. Pierīgā un Latgalē to vēlas 33% iedzīvotāju, Rīgā, Kurzemē un Vidzemē uzņēmējdarbības debija ir padomā 31% cilvēku, bet Zemgalē par to domā 26% respondentu.

Jebkura biznesa sākšanai nepieciešams starta kapitāls, taču vairāk nekā puse iedzīvotāju (53%) atklāj, ka viņu plānotajai uzņēmējdarbībai tas nepārsniegtu 10 000 eiro, liecina pētījums. Saskaņā ar tā datiem 30% cilvēku sava biznesa īstenošanai nepieciešamais finansējums ir 5000–10 000 eiro, bet katram ceturtajam – līdz 5000 eiro. Šāda summa būtu iegūstama, ar savu biznesa ideju sekmīgi startējot konkursā Ideju kauss, norāda L. Muižniece no LIAA un aicina nebaidīties piedalīties konkursā un attīstīt uzņēmējdarbības ieceres. Konkursam, starp citu, vēl iespējams pieteikties līdz 5. septembrim (sīkāk – Idejukauss.lv). 

Tikmēr vēl 24% LIAA pētījumā aptaujāto norāda, ka viņu uzņēmējdarbības debijai būtu nepieciešams lielāks starta kapitāls – no 10 000 līdz 30 000 eiro. Savukārt 12% respondentu būtu vajadzīgs sākuma finansējums, kas pārsniegtu 50 000 eiro, kamēr katrs desmitais iedzīvotājs kā atbilstošu summu minējis 30 000–50 000 eiro. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses