Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Iegūtais, ne trūkstošais

Daļējas vai pilnas profesionālās kvalifikācijas ieguvei turpmāk varēs apgūt izglītības moduli un moduļu komplektu, savukārt profesionālās izglītības iestādes varēs atzīt arī tos mācīšanās rezultātus (zināšanas, prasmes, kompetences), ko cilvēks sasniedzis ārpus konkrētās skolas – piemēram, citās izglītības iestādēs, darba vidē, mobilitātēs, arī neformālajā izglītībā vai pašmācības ceļā. Šādus grozījumus Profesionālās izglītības likumā izstrādājusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), tie apstiprināti valdībā un tiek virzīti pieņemšanai Saeimā.

Līdz ar šiem grozījumiem tiks nodrošināta izglītības pakalpojuma atbilstība darba tirgus prasībām un elastīgas pārmaiņas atbilstoši tendencēm nozarē, norāda IZM un uzver, ka šādi tiek mainīts pamatprincips – mācību rezultātu vērtēšanā akcents nu tiks likts uz sasniegto, nevis konstatēts nepietiekamais. Tas veicinās vispārējo, profesionālo un praktisko zināšanu un prasmju sasaisti, kā arī nodrošinās lielākas iespējas izvēlēties un pārnest apgūto vienas vai vairāku izglītības programmu ietvaros, tostarp Eiropas darba tirgū. Šīs izmaiņas veidotas saskaņā ar Eiropas kredītsistēmu profesionālajai izglītībai (The European Credit system for Vocational Education and Training – ECVET), kurā tiek noteikti sasniedzamie mācīšanās rezultāti, kā arī sniegta iespēja tos uzkrāt, pārnest un atzīt, tā ļaujot elastīgi mācīties jebkurā vietā un laikā.

Atbilstoši ECVET principiem grozījumi precizē arī vairākus likumā lietotus terminus, lai Latvijas izglītības sistēma būtu saprotamāka citu valstu ekspertiem un organizācijām – piemēram, pirmā līmeņa augstāko izglītību (koledžas izglītību) turpmāk plānots dēvēt par īsā cikla profesionālo augstāko izglītību.
Tāpat likumprojekts paredz izveidot vienotu un visiem izglītības iestāžu dibinātājiem saistošu regulējumu par audzēkņu uzņemšanu, atskaitīšanu, kā arī pārcelšanu nākamajā kursā. Tas ļaus samazināt priekšlaicīgas mācību pamešanas riskus profesionālajā izglītībā, ļaus cilvēkam turpināt nepabeigto profesionālo izglītību, pāriet uz citu profesionālās izglītības programmu vai citu profesionālās izglītības iestādi, norāda IZM. Plānots arī precizēt nosacījumus un ierobežojumus par mācību slodzi saistībā ar praksi un darba vidē balstītām mācībām.

Savukārt saistībā ar profesionālās kvalifikācijas atzīšanu profesionālajai darbībai Latvijā izmaiņas skars diasporas pārstāvjus. Līdz ar grozījumiem attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos viņiem profesionālās kvalifikācijas atzīšanas termiņi turpmāk būs īsāki. Ja profesionālo kvalifikāciju atzīst, piemērojot speciālo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu, tas notiks pusotra mēneša laikā. Ja profesionālo kvalifikāciju atzīst, piemērojot vispārējo profesionālās kvalifikācijas atzīšanas sistēmu un kvalifikācija iegūta Eiropas Savienības vai Eiropas Brīvās tirdzniecības zonas dalībvalstī, tie būs divi mēneši, bet, ja profesionālā kvalifikācija iegūta Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalstī, Austrālijas savienībā, Brazīlijas Federatīvajā Republikā, Jaunzēlandē vai valstī, ar kuru Latvija noslēgusi līgumu par dubultās pilsonības atzīšanu, – trīs mēneši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mainās klientu apkalpošana

Domāju, ka patlaban vien retais apšaubīs to, ka mākslīgais intelekts (MI) ir daudzu jomu nākotne. Pasaules pieredze rāda, ka tieši klientu apkalpošanā MI tiek ieviests ātri, saskatot gandrīz nei...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses